Ara sıra bazı bazı

.

Haberin Devamı

Aziz Sancar”ın Nobel kimya ödülünü alması:


*** Bilimsel yörüngeden uzaklara savrulmuş ve bizzat DNA tamirine ihtiyaç duyan bu ülkeye kendine gelmesi için yapılmış güzel bir hatırlatmadır


*** Kim ne derse desin, Gönül Yarası filminde Meltem Cumbul’un “abi, bu türküye ağlamak için Kürtçe bilmek mi gerek?” dediğindeki gibi kimliklerden bağımsızdır, sevindiricidir


***Dar ve sığ bir siyasi gündeme sıkışıp kalmışlığımızı bir parça da olsa sarsmıştır


*** Böyle anlamlı başarılara ne kadar aç olduğumuzu yüzümüze vurmuştur


*** Biz hiçbir başarıyı cezayı bırakmayız ya, o nedenle sevinçle birlikte bir tutam kaygıyı da içimize düşürmüştür


***Aziz bey buralarda, bu iklimde çalışıyor olsaydı bu ödülü muhtemelen alamayacaktı kabulünü bir kez daha düşündürmüştür

Haberin Devamı


Tesadüfe bakın ki aynı gün Twitter’da Arda Turan ve Aziz Sancar en çok konuşulanlar listesinde alt alta gelmişti.


Bir mühendis olarak bir an iç çektim. Bu listeye Arda sık sık giriyor da yılda kaç bilim insanımız bırakın listeye girmeyi, gündeme geliyor ki?


Olmamız gereken yerlerden çok uzaklardayız, çok…


Tamam, TRT’deki “Gündem Ötesi” gibi programlar olsun, ezoterik meseleler konuşulsun. Ama “Asıl Gündem” “Çağdaş Gündem” gibi programlar da yer bulsun ekranda. O zaman az da olsa ümitleneceğiz, ama tık yok!


Laf aramızda “müşteri”nin kafası çok karışık! Bilimsellik satan bir şey değil! Ara sıra böyle günlük patlamalarla aklımıza geliyor. Asıl sorun orada.


*****


NÜ MÜ DEDİNİZ?


Alın size müşterinin kafasının karışık olduğu bir başka mesele daha. Dar anlamda çıplaklık, geniş anlamda cinsellik…


Cinsellik bu ülkenin belki de en temel meselesi. Ama konuşulamıyor bile.


Geçenlerde tanınmış fotoğrafçılardan Niko Guido kendi Facebook sayfasında Aspendos’ta çektiği bir nü fotoğrafı paylaştı. Fotoğrafın altındaki metin orada yapılan restorasyonun dokuya uygun olmadığını vurguluyordu.


Bir süre sonra Facebook ya kendi algoritmasının uyarmasıyla, ya da Sayın Guido’nun birkaç arkadaşından gelen şikayet nedeniyle fotoğrafı kaldırdı.

 

Haberin Devamı

Ara sıra bazı bazı

 

Facebook bu fotoğrafı otomatik olarak kaldırmışsa gerçekten garip bir durum var demektir. Pornografinin kolayca ulaşalıbildiği internet ikliminde böylesi bir fotoğrafı filtrelemek “fazlasıyla kaba” bir yaklaşım. O zaman fotoğrafı daha iyi çözümleyen, çıplağın niteliğini, fotoğrafın ruhunu daha iyi algılayan bir algoritmaya ihtiyaç var.


Bu arada traji komik bir durum da söz konusu. Kadın göğüs uçları heykel veya tabloda bile görünse bile kaldırılıyormuş. Erkek göğüs uçları ise serbestmiş. Bu da filtreyi aşmak için içerikteki kadın göğüs uçları yerine internette kolaylıkla tedarik edilebilen erkek göğüs uçlarının montajını teşvik ediyormuş!


Yok, bu fotoğraf FB tarafından değil de kişisel bir şikayet üzerine kaldırıldıysa işte o hiç şaşırtıcı olmaz. Zira bu ülkede çıplaklık-cinsellik üzerinden namus-ahlak bekçiliğine soyunmuş bir güruh var. Sayıları hiç de az değil.

Haberin Devamı


Hayata o gözle bakıyorlar. Her fırsatta esip gürlüyorlar. Yetmezse vurup kırıyorlar. O da olmazsa öldürüyorlar!


Çıplaklıkla çatışmanın, cinsellikle kavgalı olmanın hayatı güzelleştirmediği, güzelleştirmeyeceği gayet belli oysa.


Bu ülke bu açmazdan nasıl çıkacak o belli değil işte.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları