İZMİR&İZMİR VE DE İZMİR

Geçen hafta İtalyan medyasında İzmir’in adı çok yoğun geçti. Maalesef Soma maden faciasını yerinde 26 gazeteciyle izleyen İtalyanlar Soma’yı tarif ederken İzmir’e yakın olduğunu ve söz konusu kazaya ilk tepki mitinglerinin bu laik kette başladığına dikkat çektiler. Soma ile ilgili medya iletişim merkezlerini günlerce İzmir’de kurdular.

Haberin Devamı

İtalyanlar İzmir’e “Smirne” derler ve Levanten açılımından kendilerine yakın hissederler.

Geçen hafta İtalya’da yepyeni bir yolsuzluk skandalı patladı ve “Temiz Eller” adeta tekrar hortladı. Expo 2015 Milano için yapılan ihalelerde Mafya parmağı savcılarca saptandı. Rüşvet ve yolsuzluk kol gezerken organizasyonun başkanı dahil 7 üst düzey yönetici tutuklandı. Başbakan Matteo Renzi dev fuar şöleninin açılışına bir yıldan az bir zaman kala Milano’ya giderek “Hırsızlar durdurulur ama Expo’yu tamamlamak ruhu ülke adına doludizgin sürer” diyerek her şartlarda Milano’nun bunun üstesinden gelebileceğini ve yetiştirileceğinin garantisini hükümet adına verdi.

İZMİR&İZMİR VE DE İZMİR

Haberin Devamı

Bilindiği gibi Expo 2015 için Milano finalde İzmir’in üstesinden gelmişti. O tarihte anımsıyorum dönemin Başbakanı Romano Prodi İzmir’i önemli bir oy farkı ile geçtiklerini hatırlatarak “Expo 2015 Milano İtalya’nın gururu olacak” demişti. Ne var ki başta muhalefet ve ana muhalefet lideri Silvio Berlusconi böyle bir dev organizasyonun sorumluluğunu almanın ekonomik açıdan ülkenin belini bükeceğini söylemiş ve “Keşke Expo’yu bizden daha hazır ve yine ekonomik açıdan daha sağlıklı Türkiye’ye bıraksaydık” diyerek İzmir’in kazanmamasına üzüldüğünü açıkça belli etmişti. Bu süre içerisinde İzmir, Expo 2020 için ikinci adaylığında da Abu Dabi’ye karşı havlu atmış belki de bundan sonraki Expo’lar için pes etmişti. Bugün hala Expo 2015 Milano’nun başa bela olduğunu söyleyenler İzmir’i anımsayarak, “Yanlış zamanda yanlış yerde yanlış bir projeyi üstlendik. Henüz şantiyeler işin başında. Rakip İzmir’i bu aşamada anımsamamak elde değil” yorumu yapmaktalar.

İZMİR&İZMİR VE DE İZMİR

Geçtiğimiz hafta İzmir bir başka konu ile ilgili yine gündemdeydi. Artık pehlivan tefrikasına dönüşen ve 32 kişiye mezar olan “Costa Concordia” yolcu gemisinin kaza sonrası yüzdürüldükten sonra hangi tersanede sökülmesi kararı. Halen kaza yeri Giglio Adası’nda yüzdürülmek için yeni teknolojinin denendiği dubalara bağlanan “Costa Concordia”nın sökülmesinde iki tersane finale kaldı. Biri İzmir Aliağa diğeri ise Cenova. Son karar 15 Mayıs’ta verilecekti. Ancak dubalardan biri batınca yolcu gemisinin nerede söküleceği konusu görüşmeleri 15 Haziran tarihine sarktı. İtalyan Çevre Bakanlığı prestij açısından “Costa Concordia”nın İtalya’da sökülmesini istiyor. Ne var ki Cenova tersanesi 80 milyon euro’dan bir euro aşağıya inmiyor. Aliağa’nın teklifi ise kesin. 40 Milyon Euro. Son sözü söyleyecek olan İtalya Sivil Savunma Kurumu Başkanı Franco Gabrielli.

Haberin Devamı

İZMİR&İZMİR VE DE İZMİR

Unvanı İtalya’da cumhurbaşkanının birinci olduğu devlet protokolünde 6. sırada. Kısacası itibarı ve mevkii çok önemli. Kendisi ile Roma’da konuştuk. Her yönden İzmir Aliağa’nın şartlarının daha uygun olduğunu söylüyor. Aradaki iki misli fiyat farkının karar aşamasında göz önünde tutulması gerektiğinin üzerine basıyor. İtalya’daki ekonomik kriz nedeniyle “Costa Concordia”nın uğrayacağı son limanının İzmir Aliağa olması gerektiğini de hissettiriyor ama diğer yandan İtalya’nın denizcilik sektörünün pahalı da olsa sökülme işlemlerinin Cenova’da gerçekleşmesinin şartı ile ilgili büyük bir baskı oluştuğunu da söylemeden edemiyor. Şimdilik 15 Haziran’ı beklemekten başka çare yok ama “Costa Concordia”ya İzmir Aliağa adeta göz kırpıyor.

Yazarın Tüm Yazıları