Yazın olmazsa olmazlarından meze sofraları...

Sıcaklar bastırınca insanın canı ne sıcak yemek yemek ne de bunun için uzun uzun hazırlık yapmak istiyor. Eh diziler de bitti, akşamları sofrada muhabbet etmekten güzeli yok. İster içkiyle, ister çayla; mezeler bence güneş, deniz, ıhlamur kokulu hava kadar lazım, onlar kadar bizi biz yapıyor. Abim geçen gün çat kapı misafirim olduğunda hazırladığım sofraya bakıp, “Valla insanlar böyle bir sofra hazırlamak için bir hafta önceden çalışmaya başlıyor” dedi. Yanılıyor. Mezenin de pratiği olur. Bakın sizin için hazırlığı kısa sürenleri seçtim...

Haberin Devamı

Turşu tabağı
Her zaman buzdolabınızda turşunuz olsun. Neye eklenirse onu muhteşem yapar. Hem de iki salatalık turşusunda, bir kutu probiyotik hapındaki kadar iyi huylu probiyotik varmış.

Atom
Üç-dört kurutulmuş biberi bir dakika kaynar suda bekletip açın. İki çorba kaşığı tereyağını eritip biberleri içine ekleyin, kaşıkla havalandıra havalandıra tereyağını köpürtüp dört çorba kaşığı süzme yoğurdun üzerine dökün. Tam üç dakikada harika meze...

Humus
Bir kutu (400 gr) haşlanmış nohut, 50 gram tahin, yarım limonun suyu, üç küp buz, iki diş sarmısak, iki çorba kaşığı zeytinyağını mutfak robotuna atın ve sekiz-dokuz dakika çekin. İhtiyaç duydukça buz ekleyin. Üzerini ister zeytinyağı, kimyon, sumak, ister turşuyla süsleyin.

Hibeş
Bir su bardağı tahine iki limonun suyunu sıkın. Yarım su bardağı su koyup çırpın. İki diş sarmısağı ezip ekleyin. Birer tatlı kaşığı kimyon ve toz kırmızıbiber ekleyince hazır... Humustan daha akışkan bir hali olmalı. Kimyon veya sarmısak koymadığınız hali de bir Kıbrıs mezesidir.

Haberin Devamı

Fava
400 gram kuru baklaya iki orta boy soğan ekleyip üzerini üç parmak geçecek kadar su koyup kendini bırakana kadar haşlayın. Üzerine bir çay kaşığı tuz, iki çorba kaşığı şeker ve bir çay bardağı zeytinyağı ekleyip el blendırında çekin. İster humus gibi yiyin, isterseniz de zeytinyağladığınız bir kaba dökün, soğuyunca ters çevirip dilimleyin. Bu tarif Yeşim Ekeroğlu’nun tarifidir. O kadar iyi ki dokunmaya hacet yok.

Yoğurtlu havuç
Dört havucu rendeleyin, dört çorba kaşığı zeytinyağında kendilerini bırakıp bir kısmının uçları kahverengileşmeye başlayana kadar kavurun. Ateş yüksek olsun, aksi takdirde tüm suyunu kaybeder havuç. Altı çorba kaşığı yoğurdu çırpın, tuz ve biraz karabiber ekleyip havuçla karıştırın. Üzerine biraz zeytinyağı ya da tercih ederseniz iki çorba kaşığı mayonez ekleyin.

Patlıcan
Patlıcanları ocağın üzerine bir tel koyarak közleyin. Bir kâseye alıp üzerine streç film çekin, terlesin. Sapından tutup bir yarık açın, kaşıkla içini çıkarın. Bir iri diş sarmısak ve iki çorba kaşığı zeytinyağıyla beraber kıyın. Nefis ezmeniz hazır.

Haberin Devamı

Yazın olmazsa olmazlarından meze sofraları...

Yoğurtlu kabak ve ceviz
İki kabağı rendeleyin. Bir avuç cevizi kabaca kırıp tavada kavurun. Üzerine iki çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip kabakları da ekleyin ve yüksek ateşte kavurun. Kabaklar kahverengileşince altını kapatın. Altı çorba kaşığı yoğurdu ve bir çorba kaşığı mayonezi çırpın, birer çay kaşığı tuz ve karabiberi, kabağı koyun. Beş dal dereotunu da kıyıp hepsini karıştırın.

Kızarmış biber
Köy biberlerine birkaç çizik atın. İçinde ısınan havanın kaçabileceği nokta olması lazım, aksi halde patlayabilir. Derin yağda kızartıp üzerine kaya tuzu ekleyip afiyetle yiyin. Aynı mantıkla bamya, bakla, fasulye, kabak, patlıcan da kızartabilirsiniz.

Haberin Devamı

Haydari
90 gram tereyağını eritin. İçine iki çorba kaşığı nane ve üç diş sarmısak ekleyin. Yağı yakmadan karıştırıp altını kapatın. Kâsede 200 gram süzme yoğurdu ve 300 gram yoğurdu karıştırın. Naneli yağı ve ağız tadınıza göre tuzu ekleyip çırpın. İki-üç saat buzdolabında bekletin.

Piyaz
Haşlanmış fasulye konservesi açıp süzün (Konserve az zamanda çok çeşit yapabilmemizi sağlayacak, memleket konserveleri çok şükür katkısız). 200 gram haşlanmış fasulyeye piyazlık doğradığınız bir kırmızı soğanı ve dokuz dal ince kıyılmış maydanozu ekleyin. Üzerine dört çorba kaşığı sirke, altı çorba kaşığı zeytinyağı ve ağız tadınıza göre tuz ekleyin. Üzerine haşlanmış yumurta da dilimleyince nefis piyaz hazır olacak.

Haberin Devamı

Peynir
Tam yağlı Ezine midenize iyi gelecek. Alkol alınıyorsa güzel bir bariyer olacak.

Kavun
Seçerken burnunuzu yaklaştırıp koklayın. Kırkağaç haricinde neredeyse bütün kavunlar size ipucu verir.

Zeytin
İster biraz kekik ve pulbiber, isterseniz kişniş tohumu, sarmısak, limon suyu ve zeytinyağıyla...

Lakerda
Lakerdacıysanız, yanına soğanla bir mezeniz daha hazır.

Peynir ezme
Beş-altı dal fesleğeni mutfak doğrayıcısında iki tur çekin. Üzerine iki diş sarmısak, 200 gram beyazpeynir, 90 gram toz boziç (çiğ antepfıstığı), bir tatlı kaşığı karabiber, altı çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip biraz daha çekin. Yeşil peyniriniz hazır. Vaktiniz olursa bir gün bekletin. Hayatınızda yediğiniz en güzel şeylerden biri olacak.

Haberin Devamı

Yazın olmazsa olmazlarından meze sofraları...Memleketin zenginliklerinden biri
Bu arada nefis bir kitap var: ‘Rakı Gastronomisi: Türkiye’nin Çilingir Sofrası’. Bugüne kadar hazırlanmış en büyük ortak yapımlardan bir tanesi. İçinde 1.515 farklı meze ve bunları yiyenler, yapanlarla tarihleri hakkında bölge bölge bilgiler var. Kitabın kokusu, kâğıdı... Sanki “Bu akşam dışarı çıkma, beni oku” diyor. Memleketimizin zenginliklerinden biri...

Yazarın Tüm Yazıları