"Refika Birgül" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Refika Birgül" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Refika Birgül

‘Sultan’ın kaftanı: Pide

Ramazan üçlemesinin en özelini sona sakladım. Hurmanın haşmeti, güllacın yaratıcı tariflerinden sonra sıra ramazan pidesinde.

Ramazan’a ‘Onbir ayın sultanı’ deniyorsa ona bu mertebeyi veren güzellik kanımca pide.
Bizim çocuklarımız pide adetini devam ettirebilecekler mi bilinmez. Mahalle fırınlarımızı koruyabilmemize bağlı bu durum. Pide ustasıyla şenlenen, Kuzguncuk’u saat 4 itibarı ile kokutmaya başlayan ve top atılana kadar devam eden bir telaş, güzellik, nimet pide... Çıtırken biraz peynir veya tereyağı ile mini bir ziyafet bir tarafta da... Bu güzelliklerle neler yapabiliriz diyenler için birkaç farklı fikir...


Ramazan pizzası

Kıymalı
Üst baklavalı kısmını elimizle aldıktan sonra bir çorba kaşığı tereyağını elinizle sürerek pideyi fırına verebilirsiniz, güzelce eriyecek ve lezzetini artıracak. Sonra çıkarıp bir diş sarımsağı ortadan kesip ekmeğin üzerinde dolaştırınca lezzeti alttan daha da güzel gelecek. Döner kebap gibi kavrulmuş kıymasını koyup ısınınca da bir yumurtayı üzerine kırdınız mı yeme de yanında yat olacak.

Pastırmalı Peynirli
Pidenin üst baklavalı kısmını sadece kenarları kalacak şekilde elinizle alıp çıkartın. 1 domatesi rendeleyip 3 sarımsağı da dövüp, sos tenceresinde 2 çorba kaşığı zeytinyağında, ocakta fazla suyu uçup sarımsağın tadı bütün sosa dağılacak kadar bekleyin. Evde olan, eriyebilen herhangi bir peyniri (kolot, dil veya kaşar olabilir) üzerine serpin. Kanımca beyaz peynir-dil karışımı da iyi işler. Tamamen sizin seçiminiz. Üstüne sucuk, kurutulmuş et veya pastırma, biber, mantar, ne isterseniz ekleyip 5 dakika fırınladınız mı nefis olacak.


Fırından şimdi çıkmış gibi...


“Ben bir gün evvelden kalmış pideyi fırından çıkmış gibi yemek istiyorum Refika” derseniz de pideyi elinizle birazcık ıslatın. Her tarafı nemlensin. Fırına yerleştirin, 2-3 dakikada gerçek anlamda tazelenmiş olacak.


Sakızlı incirli pide kadayıfı

İyice kurumuş ramazan pidesini ortadan ikiye dikkatlice kesip iki tarafını da süt, damla sakızı veya sakız reçeli ve az bir şekerle şerbetleyip çekmesini bekleyin. Sonra üst kısmını ters bir şekilde servis tabağına yerleştip, kuru incir veya taze incir ile kaymağı karıştırıp sürün. Son olarak üstü düz gözükmesi ve kadayıfa daha çok benzemesi için alt kısmını üste gelecek şekilde kapatın. Biraz buzdolabında bekletince hem çok lezzetli, ferahlatıcı hem çok hafif sakızlı incirli bir pide kadayıfınız olacak.


Yalancı İskender

Bu benim en eski tariflerimden. Annemlerin yorgun argın işten geldiklerinde dolaptaki malzemelerden onlara ziyafet çekmeleri için, 15-16 yaşlarında hevesle yaptığım bir tarif. Temel mantık; kıymanın kavrulması, lezzetli bir domates sosuyla biraz fırınlanan kuru pidenin tiritlenmesi ve son olarak yoğurtla birleşmesi. Biraz da taze kekik girdi mi tadına doyamayacağınız bir hal alıyor.


Pideden dev kumrular


Biraz salam, biraz sucuk, biraz biber, varsa ev yapımı sosis (ev yapımı sosis tariflerimi Hürriyet’in sitesinde bulabilirsiniz)... Biber karışımını, domates sürdüğünüz ve ortadan açtığınız pideye yerleştirip fırınlayın. Çıtır olunca biraz ketçap ve mayonez -ki bunlar da ev yapımı olunca daha da güzel oluyor- biraz da turşu eklediniz mi İzmir’e gitmiş gibi hissedebilirsiniz.

Önümüzdeki iki hafta izinliyim. Hepimizin bayramı şimdiden kutlu olsun. Bol muhabbetli sofralar kurup güzel yemekleri sevdiklerinizle paylaşmanız dileğiyle…

X