Hoş geldin ramazan pidesi

Ramazan ve gelenekleri, güllacı, hurması, pastırmasıyla kalbimizde ayrı bir yerde. Benim başımı döndüren âdet ramazan pidesi. Ben de bu hafta, pideyi en az fırındaki kadar güzel yapmanın ipuçlarını öğretmek ve bir de sahurluk tarif vermek istedim.

Haberin Devamı

Hoş geldin ramazan pidesiEvde nasıl yapılır?

350 ml ılık suya 1 paket instant mayayı ve 1 tatlı kaşığı şekeri ekleyip karıştırın. Suyun sıcaklığı yoğurt mayalar gibi yaklaşık 40-42 derece olmalı. Serçeparmağınızı suya sokunca yakmayacak ama sıcak hissedeceğiniz ısı bunun uygun olduğunu gösterir.

500 gram beyaz una 1 tepeleme tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Üzerine mayalı suyu koyup karıştırın.

Ardından hamuru tezgâha alıp yoğurmaya başlayın. Hamur eli bırakmaya ve pürüzsüzleşmeye başlayınca tamamdır. Klasik hamur yoğurmaktan farklı olarak hamuru vurup çekip arasına hava alarak yoğurdum ama bu başlı başına bir yazı konusu. Şimdilik siz normal deneyin, detayları ile bu tekniği sonra anlatacağım.

Haberin Devamı

Hamuru 2 bezeye ayırıp, üzerini örtün. Bu şekilde 45 dakika mutfağın rüzgâr almayan, ılık bir köşesinde bekletin.

45 dakikanın sonunda pişirme kâğıdını tezgâha açın. Üzerine 2 avuç galeta unu serpin. Galeta unu ekmeğin altının iyice çıtır çıtır olmasını sağlayacak.

Bezeleri elinizle 20-25 cm çapında olacak şekilde galeta ununun üzerinde açın.

Küçük bir sos tenceresinde 1 tatlı kaşığı tereyağını eritin. 1 yumurtanın sarısını 1 çorba kaşığı su ile karıştırıp çırpın. Erimiş tereyağını üzerine çırpa çırpa ekleyin. Pürüzsüz, sarı bir sosunuz olacak.

Pidelerin üzerine yumurtalı karışımdan sürün.

Serçeparmaklarınızın ve elinizin dışıyla bastırarak pideye şekil verin. Önce pidenin kenarlarından 1-2 cm boşluk bırakarak çemberini yapın. Ardından çemberin ortasından yine serçeparmaklarınızın dış tarafıyla üç ayrı çizgi çekin. Ardından bu çizgilere 90 derece açıyla 3 çizgi daha çekin. Pidenin baklava dilimli şekli de hazır.

Üzerine bol bol susam ve çörekotu serpin. Önceden 240 dereceye ısıtılmış fırında, orta rafta, fırın taşının üzerine koyun. Fırın taşınız yoksa sığ bir çömleğin tersini de fırın taşı yerine kullanabilirsiniz.

Ekmeği fırına atınca fırının ısısını 220 dereceye düşürün. 15-20 dakika sonra çıtır çıtır pişmiş ramazan pideniz hazır!

Haberin Devamı

Hoş geldin ramazan pidesi

Tavada çok kolay yumurtalı sahur pidesi

2 yumurtayı çırpın. İçine 3 avuç rendelenmiş kaşar peynirini, 4-5 dilim kurutulmuş eti yarım cm kalınlığında şerit şerit doğrayıp, 8 dal ince kıyılmış maydanozu ve 1 çay kaşığı karabiberi ekleyin.

Bayatlamış yarım ramazan pidesini enine ortadan ikiye kesin. Yumurtalı karışımı pidenin içine yayın ve tepesini kapatın.

Altına ve üstüne 1 pişirme kâğıdı koyun. Şeker kâğıdı gibi dört bir tarafını katlayın ve sahurda pişirmek üzere buzdolabınıza koyun.

Sahurda pişirmek istediğinizde, çayınızı demledikten sonra ocağınızı kısık ateşte yakın. Pideyi çelik veya emaye bir tavaya alın ve kapağını kapatın. 3 dakika bir tarafını, 2.5 dakika diğer tarafını pişirince kaşar erimiş, yumurta pişmiş, içi yumuşacık, dışı çıtır çıtır pideniz yemeye hazır olacak.

Haberin Devamı

Bu teknikte siz arzu ettiğiniz herhangi bir iç kullanabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları