"Refika Birgül" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Refika Birgül" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Refika Birgül

Hastalıksavar lezzetler

Soğuklar bastırdı, grip, nezle her yerde...

Hal böyleyken, zor nefes alanlara enerji verecek, hastaları ayağa dikecek ‘iksir’ gibi tarifleri paylaşma zamanı

Üniversite ekibinin her gün birbirine yazdığı bir Whatsapp grubu var. Geçen hafta bir okudum ki herkes hastalıktan harap olmuş. Kiminin kendisi, kiminin çocuğu...Sonra da ev ahalisi tek tek sıra savıyor. Hal böyleyken, ben de sonbaharı savarken elinde kolunda güç kalmayanlar için enerji verecek, yatak döşek yatanları da kendine getirecek tarifler vermek istedim. Böylelikle hastalıklara sarmısak gösterip bizden uzak tutmak mümkün olabilir.


Köklerden gelen güç


Bu tarif ‘Yogi Tea’ olarak da bilinen çayın kendimce karıştırılarak elde ettiğim oranlı versiyonu. Karışımdan bol bol yapıp her seferinde 2 kaşık demleyebilirsiniz. İnanılmaz lezzetli olan, hem huzur hem de mutluluk veren, içtikten kısa bir süre sonra boğazı yumuşatıp, sinüsleri açan bir karışım.
18 adet tarçın çubuğu, 2 çorba kaşığı kakule, 1 çorba kaşığı dört renk biber, 2 çorba kaşığı karanfili havanda dövün ve dövdüğünüz bu karışımdan 2 çorba kaşığı kadar demliğinize koyun ve 3-4 dilim taze zencefil ekleyin. En az 15 dakika kadar demleyin. Ne kadar uzun demlenirse tatlar o kadar açılacaktır.
Hatta daha da şenlendirmek veya farklı bir tat elde etmek isterseniz süt ekleyip kahve lezzetinde bir çay haline de getirebilirsiniz. Keyifle için.


Malzemeler

-1,5 litre su
-1 çorba kaşığı karanfil
-2 çubuk tarçın
-Ceviz büyüklüğünde zencefil
-Ceviz büyüklüğünde bir parça havlıcan
-1 çorba kaşığı yenibahar tohumu
-1,5 su bardağı pekmez (375 ml)


Pekmezi bol kaynar


Ayağa diken tarifler deyince evvelden de sizinle paylaştığım bu tarifi vermemek olmazdı. Kaynar, loğusa şerbetinin atası. Hem besleyici hem de güç veren bir tat. İster sade isterseniz de biraz sıcak süt ekleyerek afiyetle içebilirsiniz. Boğazınızı yumuşatacak, içtikten yarım saat sonra gözlerinizi açacaktır. Fazla tatlı gelirse kaynar su ilave edebilirsiniz. Bolca yapıp kavanozda bekletebilirsiniz de. Acil durumlarda imdadınıza yetişecek. Bu Anadolu’da da pek çok ailenin unuttuğu bir âdet. Geri gelmesi için sizin de çorbada tuzunuz olabilir.

Malzemeler


-2 çorba kaşığı kakule
-2 çorba kaşığı karanfil
-1 çorba kaşığı dört renk karabiber
-18 adet tarçın çubuğu
-Ceviz büyüklüğünde zencefil


Tencereye 1.5 litre su koyun. İçine 1 çorba kaşığı yenibahar tohumu, ceviz büyüklüğünde bir parça havlıcan, 2 çubuk tarçın, 1 çorba kaşığı karanfil ve 1 ceviz büyüklüğünde zencefili soyup atın ve bir saat kaynatın. Sonra 1,5 su bardağı pekmezi (375 ml) ekleyip bir saat daha kaynatın. Servis ettiğiniz bardağın üzerine bolca ceviz kırıp, afiyetle için.


Bir klasik: Tavuk suyuna çorba


MALZEMELER


-2 tavuk göğsü
-1 litre su
-1 iri soğan
-2 sarmısak
-Maydanoz sapı
-2 kereviz sapı
-1 havuç
-1 çay kaşığı tane karabiber
-1 çay kaşığı çekilmiş karabiber
-3 çorba kaşığı zeytinyağ
-700 ml domates suyu
-3 avuç arpa şehriye
-¼ limonun suyu

Güzel bir tavuk suyu çıkarabilmek için 28 Ocak 2012 tarihli yazıma Hürriyet Sosyal’den ulaşabilirsiniz. Bu tariften bir kere yapıp, pek çok yemeği bu tavuk suyu ile daha da güçlü hale getirmek mümkün. “O tavuk suyunu hazırlamak zor” derseniz daha basit bir tarif de vermek isterim. 2 tavuk göğsünü ve 1 iri soğanı ikiye bölün. 2 sarmısak, biraz maydanoz sapı, varsa 2 kereviz sapı ve bir havucu küp küp bölüp, 1 çay kaşığı tane karabiber ile beraber 1 litre soğuk suya atıp ocağın altını açın. Kereviz sapı farklı dört-beş baharat varmış hissi verecek ve tavuğun kokusunu bastıracak. Kaynamaya başlayınca altını kısın. Tavuklar yaklaşık yirmi, yirmi beş dakikada haşlanacak.
Tavuklar, haşlanınca kesme tahtasına alın. Bir tavada 3 çorba kaşığı zeytinyağında 700 ml domates suyunu kavurun ve kaynatın. Tavuk suyundan maydanoz, kereviz saplarını ve soğanı çıkarın. Sarmısakları ise iyice ezip, püre haline getirin. Domates suyunu ve 3 avuç arpa şehriye ekleyin. Biraz soğumuş olan tavuğu bir ucundan tutarak veya yine bir çatal batırıp, sabitleyerek diğer çatalın ucu ile tel tel olacak şekilde didin. Bu sayede tavuktan ince lifler elde edeceksiniz. Tavuk göğsü yapmayı bilenler bu ditme şeklini bilir. Lif halindeki tavukları çorbaya ekleyin. 1 çay kaşığı çekilmiş karabiber, acı pulbiber ve damak tadınıza göre tuzu da ekleyin. 15 dakika daha kaynatın, çorbanız hazır. Yemeden önce kâse başına çeyrek limonu da üzerine sıktınız mı tamamdır. Arzu edilirse taze maydanoz ile servis edebilirsiniz.
Yerken arada ağzınıza tane karabiberler gelecek, boğazınızı yakıp, öksürtecektir. Merak etmeyin, bu da çorbanın işe yaradığının bir göstergesi.

X