Patrick Özdemiroğlu
Patrick Özdemiroğlu
Patrick ÖzdemiroğluYazarın Tüm Yazıları

Yumurtalar kapıları çalmasın!

Ardında büyük acı ve pişmanlık barındırdığı kesin olan ‘Bugünün işini yarına bırakma’ atasözü bugün teknolojik çözümlerle destekleniyor.

Haberin Devamı

Eğer bir gün hakkımda bir biyografi kitabı yazılırsa adının ‘Yumurta Kapıya Geldiğinde’ olacağı kesin gibi. Bu yazının yayımlandığı sayfanın sevgili editörleri de bunu doğrulayacaktır.

 

Ecnebilerin söz konusu vakalar için bir sözcüğü bile var: Procrastinator. Türkçemizdeki karşılığını şöyle izah edeyim: Yapması gereken işi yapmamak adına o iş hariç her eylemden zevk duymaya başlamak. Normalde asla yapılmayacak şeylerden de bahsediyorum. Sınava çalışmak yerine Rising Star Türkiye’de Yılmaz Morgül’ün Snapchat filtreli gözlüklerini tercih etmek gibi... Bu vicdan sancıları ve anksiyete içinde geçen dönemi bitirebilen yegâne şey ise bir yumurta. Kendisi kapıya doğru yuvarlandığında kalp çarpıntısı başlıyor, “Ben neden bu gözlüklere bakıyorum” diyen rasyonel taraf da hâkimiyeti ele alıyor.

 

Haberin Devamı

Peki tüm bu sancılı süreçleri yaşamamak için daha organize ve rasyonel olmak mümkün mü? Evet, tüm ipuçlarını sıralıyorum. (‘Neyse bu yazıyı sonra okurum’ dediğinizi duyar gibiyim.)

 

O rüyadan uyanın!

 

Uyurken öğrenme ile ilgili de birçok çalışma var ancak şahsi kanaatim uyanıkken daha verimli olunduğu yönünde. Modern insan için ‘başlamak’ ile ‘erteleme’ düğmesine basma frekansı arasında ironik bir ilişki mevcut. Çözüm yine sosyal baskıyı artırmakta yatıyor. UHP adlı alarm uygulaması, kalkmayı reddettiğinizde bu tercihinizi Facebook ve Twitter arkadaşlarınıza duyuruyor. Uniqlo app’i ise sizi hava durumunu söyleyen şarkılarla uyandırarak daha yataktayken kıyafetlerinize karar vermenizi amaçlamış. (Şarkıların dinleyeni hayata küstürmesi ise bonus)

 

Görevlerden görev beğen!

 

En büyük dertlerden biri de yapılacak işlerin takibini yapmak, önceliklerini belirleyebilmek. Ne yazık her beyaz yakalı e-posta kutusunun en ideal to-do listesi olmadığını yaşayarak öğrenmekte. Bu alanda benzer hizmetleri farklı arayüzlerde sunan onlarca harika mobil uygulama var. Yazmakla uğraşmak istemeyenler için ses ile görev kaydedilen Any.do ve Wunderlist güçlü seçenekler. Eğer post-it alışkanlığı vazgeçilemez bir tutku ise Post-It Plus’ı öneriyorum...

 

Haberin Devamı

Takvimlerden fal tuttum!

 

Yapılacak işleri takvim üzerinden takip edenler için Clear ve Planner Plus uygulamaları öne çıkıyor. Remember The Milk ise (konumunuzu takip ederek) ilgili göreve yaklaşıldığında tekrar hatırlatma yaparak benden ekstra puan almayı başardı.

 

Dağılmayın!

 

Hayatta ışık hızında dağılan iki şey var: Bekâr evleri ve dikkat. İlki konusunda bilimin de elinden bir şey gelmiyor olabillir ancak çalışırken dikkat dağılmasını önleyebiliriz. İlk olarak bir Chrome eklentisi olan Block Site’a bakalım. Sizi işinizden alıkoyacak siteleri bloklamak kolay ama tekrardan açmak emek istiyor. Çalışmak blok’u kaldırmaktan daha az zahmetli olacağından eklenti amaca çok uygun. FocusON Android uygulaması benzer bir fiili mobil cihazlarda tekrar etmeyi mümkün kılıyor. Rescue Time eklentisi ile de internette ne kadar zamanı aylaklığa ayırdığınızı analiz edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları