Facebook dolandırıcılarından nasıl kurtulurum?

İnanmak başarmanın yarısıdır. Ancak ne yazık ki bu kural sizin için değil, hesabınızı ele geçirip arkadaşlarınızı ‘söğüşlemek’ isteyen dolandırıcılar için geçerli.

Haberin Devamı

Facebook’tan özel bir mesaj gelir. En son teşekkür alabilmek için karneye ekstra not isterken ikili diyaloğa girdiğiniz (Hocam n’oolur) ortaokul öğretmeninizdir yazan. Size ‘tatlım’ diyor, havadan sudan muhabbeti kısa kesip sizden (çok makul bir neden ve geri ödeme fırsatıyla) borç para istiyordur. Ya da kazandığınız ödülü yatırmak için tatlı tatlı kredi kart numaranızı soruyordur. Benim tavsiyem kendisine bir ödeme yapmamanız yönünde, hayır sadece o teşekkür belgesini hiç alamadığınız için değil. Öğretmeninizin hesabı dolandırıcılar tarafından ‘hack’lendiği için de... Bu o kadar sık yaşanan bir dolandırıcılık hadisesi ki, çoğu insan uzun zamandır konuşmadığı bir Facebook arkadaşından mesaj aldığında muhabbete kafadan ‘Yemezler’ diye girip uzun zaman daha mesaj almamayı garantiliyor. Ben bir tonton teyze/amcanın benden para istemediği bir günün akşamında Facebook’a erişimin kapandığına kanaat getirip buz gibi bir VPN açıyorum.  Evet, doğru tahmin ettiniz. Bu hafta Facebook hesaplarımızın hack’lenmemesi için yapmamız gerekenlere bakıyoruz. (Çünkü biz buna değeriz. Ve ortaokul, üzerine karanlık anılar eklenmesine ihtiyaç duymayan bir dönemdir)

 

Haberin Devamı

Facebook sayfasında sağ üst köşedeki kilit ikonuna tıklayın. ‘Diğer Ayarları Gör’den ‘Güvenlik’ sekmesine ulaşacaksınız. En üstte ‘Giriş Uyarıları’nı aktif hale getirin. Facebook daha önce hesabınıza erişmediğiniz bir tarayıcıdan giriş yapıldığında size bildirim gönderecek. 

 

Güçlü bir şifre tercih edin. 123456 onlardan biri değil. İsminiz de. Facebook şifrenizi başka çevrimiçi alanlarda kullanmayın. Şifreyi kimseyle paylaşmayın. Evet, sevgilinizle de. (Aynıları Facebook hesabına bağlı e-posta hesabı için de geçerli)◊ Bilgisayarınızı antivirüs yazılımlarla düzenli olarak tarayın. (Çünkü yapmıyorsunuz)

 

Hayır, o şok şok eden, flaş flaş linke tıklamayın. Arkadaşlarınız da spam’lere karşı dokunulmaz değil. 

 

Haberin Devamı

Aktif oturumlarınızı hep takipte tutun. Güvenlik ayarlarından ‘Giriş Yaptığın Yer’ sekmesine girerek tanıdık gelmeyen açık oturumları uzaktan kapatabilirsiniz. Riskli durumlarda şifre yenilemeyi ihmal etmeyin. 

 

Bedava ve herkese açık WiFi’lara girmeyin. Başlangıç seviyesindeki hacker’ların bile hedefi olursunuz.

 

Tarayıcılarınız şifreyi hatırlamasın, o sizin sorumluluğunuz.

 

Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerini kabul etmeyin. 

 

HAFTANIN APP’İ: PRİSMA

 

Geçen hafta arz-ı endam eden ücretsiz bir fotoğraf app’i filtre yetenekleriyle Instagram’ın tahtına ortak olmaya aday. Prisma, fotoğraflarınızı çizgi roman karesine ya da sanat eserlerine dönüştürebilen harika filtrelere sahip. Hâlâ sosyal medya duvarlarınıza düşmediyse yakında göreceksiniz. Buralar hep Prisma olacak. Aman geride kalmayın. 

Yazarın Tüm Yazıları