Yolları uzun işleri zor

Eryaman Stadı’nda, iki kritik maç vardı. Gençlerbirliği istediği 3 puanı aldı, Ankaragücü, bir puanla yetinmek zorunda kalsa da rakipleri kaybettiği için sıralamada iki basamak yükselip, farkı biraz daha açtı.

Haberin Devamı

Şunu kabul etmeliyiz ki Gençler’in şansı son dönemde hep yanında. Altay karşısında, kaleci Emrullah büyük iş yapmıştı. İstanbulspor maçında bu kez Emrullah ile birlikte kale direkleri galibiyete, yardımcı oldu.
Futbol sonuç oyunudur, takım hedefine giderken, bir gol atıp galip gelmeyi başarıyor, ne diye eleştiriyorsunuz diyen olabilir. Evet, yarışı lider götüren, şampiyonluk kovalayan bir takım için önemli olan kazanmaktır. Kritik süreçten geçerken iyi oyun ikinci plana atılabilir, bunların hepsine tamam... Ancak, ligin büyük bölümünü zirvede geçirmiş, kadro yapısı ile büyük bir tecrübeye sahip takım, iyi oynamasa da rakibine fazla oynama şansı vermez. Kalesinde maç boyu tehlike yaşamaz. Oyunun büyük bölümünü, kendi sahasında, rakibi bekleyerek geçirmez ve topla oynama oranında, hem de kendi evinde bu kadar düşük yüzdede kalmaz. Teknik Direktör İbrahim Üzülmez’in dediği gibi, şampiyonluk elbette acı çekerek kazanılır. Ancak, her maç bu kadar çile çekilmez.

OMURGASI SAĞLAM MI ?

Bir futbol mucizesi olmazsa, Gençlerbirliği artık Süper Ligde. Peki bu takımın kadrosunda, gelecek sezon kimler olacak. Sizce de bir planlama hatası yok mu ? Takımın büyük çoğunluğunun sözleşmesi bitiyor. Yaşını başını almış isimler ile geçmişte Süper Lig deneyimi yaşamış ama başarısız olmuş oyunculara, yeni kontrat önerileceğini sanmıyorum. 1-2 ismin yanında geriye, tecrübesiz gençler kalacak. Son iki haftasına girilen ikinci ligde, kümede kalmaya çalışan Hacettepe’de, Gençlerbirliği A takım kadrosunu zorlayacak oyuncunun çıkması büyük sürpriz olur. Sezon içinde yıldızını parlatan ve transferiyle kulübe maddi destek sağlayacak oyuncu yok gibi. Alt yapıda öne çıkan isim de gündeme gelmedi. Elde, omurgası sağlam bir kadro bulunsaydı ve bunun üzerine bir takım organize edilse daha iyi olmaz mıydı ?

AĞIR BEDEL ÖDENDİ

Tablo, yeni sezonla birlikte Beştepe’de büyük çaplı bir değişimi olacağını gösteriyor. Bu da önemli bir ekonomi demek. Geçmişte bu kulüpte, menajerlerin, iş bilmez teknik adam ve yöneticilerin yönlendirmesi ile transferde büyük hatalar yapıldı, anlamsız ve gereksiz paralar sağa sola saçıldı. Bunun bedeli, hem küme düşülerek, hem de kulüp kasası sıfırlanarak ödendi. Bu nedenle, Murat Cavcav ve ekibinin işi yine zor. Ödevi çok... Bu süreci, iyi değerlendirmek, hasarsız geçirmek ve bilinçli hareket etmek zorundalar... Belki yönetim olarak, gecikmiş bir güven oylamasına gidip, güçlü ve dinamik bir ekip kurma ihtimali bile düşünülebilir.

MALİ KARABASAN TAKİPTE

Ankaragücü için de benzer bir durum söz konusu... Mevcut kadro, sezonun ikinci yarısında büyük iş başardı. Ancak alternatifsiz olduğundan, zorluklar yaşıyor. Bu kadronun kapasitesi belli ve bundan daha fazlasını yapamaz. Konyaspor maçında bunu gördük. Boyd, Sacko ve Kitsou gibi önemli oyuncuların kiralık sözleşmelerinin bitecek olması da ayrı bir sorun. Sarı-lacivertliler, ilk sezonun baskısını, yaşanan ekonomik sorunlara rağmen, kazasız atlatma noktasına geldi. Sezon başlarken yapılan hatanın açtığı yaralar, pansuman tedavi ile kapandı ancak hepimiz biliyoruz ki mali karabasan, kulübün peşini bir türlü bırakmıyor, sürekli takipte. Bir süre sonra, yeni dosyaların çıkması, transfer yasağı kamburunun gündeme gelmesi, kuvvetle muhtemel... Günü kurtarma adına yürütülen politikaların, kalıcı çözümleri güçleştirdiği ortada. Yönetimin adım atarken, tüm bunları iyi analiz etmesi, çalışmaları titizlikle yürütmesi ve zamanlamayı iyi yapması gerekiyor. İki kulüp, gelecek sezon yeniden Süper Ligde buluşmaya çok yakın ... Yeni heyecan öncesinde, yolları uzun, işleri zor. Akılcı çözümler bulmaları şart.

Yazarın Tüm Yazıları