Google, Uber’i Kapatıyor Mu?

Sürücüsüz arabaların hayatımıza girmesinin arifesinde olduğumuz bugünlerde, Google’ın Uber’e sürücüsüz araba çalışmalarına ait tasarım ve yazılımı çaldığı gerekçesiyle açtığı dava, Silikon Vadisine bomba gibi düştü!

Haberin Devamı

2016 Ocak ayında Google’ın sürücüsüz araba şirketi Waymo’nun üst düzey yöneticilerinden Anthony Levandowski istifa ederek Otto isimli sürücüsüz kamyon şirketi kurar. Altı ay içerisinde de bu şirketi Uber’e 680 milyon dolar gibi rekor bir fiyata satar. Yanlışlıkla bir Google çalışanına gönderilen maille, bu hızlı yükselişin sırrı da ortaya çıktı. Zira bu mailde, Uber’in Google’ın Lidar radarını kullanmasıyla ilgili gizli bilgiler yer almaktaydı. 

Peki ama nedir bu Lidar?

Sürücüsüz araba teknolojisinin kalbi olan Lidar, saniyede milyonlarca lazer sinyali göndererek arabanın çevresinde hareket eden-etmeyen her nesnenin üç boyutlu haritasını çıkartarak aracın emniyetle ilerlemesini sağlamaktadır. Anthony, Google’dan istifa etmeden hemen önce Google sunucularından Lidar’in tasarımlarının olduğu 14.000 dosyayı harici diskine indirip, izlerini de siler. Uber’in bu teknolojiye ulaşmasını sağlayan Otto’yu, bu verilerle geliştirdiği kanıtlanmış olur.

Haberin Devamı

Bu dava ne anlama geliyor?  

Uber, yakın zaman önce pilot bölgeler olarak San Francisco ve Phoneix’te sürücüsüz taksiyi hizmete sokmuş ve yakın zamanda da bunu diğer şehirlere yaymayı planlıyordu. Bu dava, testlerinin tamamen durması ve bu teknolojiyi yeniden geliştirmesi anlamına geliyor. Halkın büyük çoğunluğu bu teknolojiyi Uber’le tanıyacağından, anlaşma olmaz ise görünen o ki, bu buluşma biraz gecikebilir.

Diğer firmalarda neler oluyor?

Su anda 19 şirket sürücüsüz araç teknolojisi üzerinde çalışmaktadır. Volvo, bu teknolojiyle 2019 yılından itibaren ölümlü kazaları tamamen ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Elon Musk, en geç Temmuz 2017’de Tesla’nın tamamen sürücüsüz modelinin hazır olacağını açıklayarak bu yarışta öne geçti. En yakın rakibi Çinli Baidu ise 2018 yılında hazır olacaklarını açıklarken, geri kalan firmalar içinse bu tarih 2020‘dir. Tesla’nın, Google’dan bile önce bunu başarmasındaki sırrı, bütün sürücülerini, onlar farkında olmasalar bile, kendi yapay zekâsını eğitmek için kullanmasında saklıdır. Google 20 aracıyla bugüne kadar 2milyon kilometre yol yaparken, Tesla’nın sürücüleri ise bugüne kadar dünyanın farklı coğrafyalarında milyonlarca kilometre yol yaparak, aracı kullanacak yapay zeka algoritmasını durmadan eğittilerdir. 

Haberin Devamı

Bu teknoloji, aracın 360 derece çevresini durmadan gözetlediği için insan dikkatsizliğinden kaynaklanan bütün kazaları ortadan kaldırmaktadır. Kullanıcı, aracını istediği yere telefonundaki uygulamayla çağırabileceğinden, parklar da kalabalık şehir merkezinin dışına çıkarılmaktadır.Peki bu konudaki kaygılar neler? Hackerlerin araç sistemlerine sızıp insan kaçırma ya da kaza yaptırarak suça karışma ihtimalleri var. Ama buna karşı da, tehlike anında bütün otomatik sistemleri devreden çıkartacak önlemler geliştiriliyor. Sürücüsüz araçlar Türkiye için uzak bir hayal gibi görünse de dünyanın bir bölümünde kıyasıya bir rekabetin ürünü olmuş durumda.

Haberin Devamı

Silikon Vadisinden Girişimcilik Sırları

Buraya Kurtlar Sofrası da diyebilirsiniz, her gün batan ya da çok büyük başarılara imza atan bir çok teknolojiye şahit olduğunuzdan hep bıçak üstündesinizdir. Hata çok önemli tecrübe olarak görülmesine rağmen, aynı zamanda da hataya asla yer olmayan bir dünyadır. Hızlı ve doğru kararlar almalı, müşterilerinizi doğru okumalı ve iyi bir ekiple çalışmalısınız. Ben de, yapay zekalı mobil sağlık projesi için uzun süredir Silikon Vadisinde, Stanford Üniversitesinin de desteğiyle çalışmalara devam ediyorum. 
Sizin de müthiş fikirleriniz var, ama doğru adımlar ne, nasıl hayata geçirilir merak ediyorsanız, size Vadideki bütün şirketlerin kullandığı yöntemleri hap haline getirip sunmaya çalışacağım. Hayalinizdeki şirketi kurmak için tek yapmanız gereken günde yarım saat ayırmak! Bir ay içerisinde projenizi test için piyasa çıkarmaya hazır hale getireceğiz.

Haberin Devamı

Hangi fikirler tutar?

Büyük ve kârlı bir şirkete dönüşmek istiyorsanız, insanların çok sıkıntı çektikleri ve lanet ettikleri ya da varlığı onları çok mutlu edecek bir konu üzerine yoğunlaşmalısınız. Böylece sizin çözümünüz bir kurtarıcı olacağı için hemen kullanmak isteyeceklerdir. Bu da iyi bir gözlemle ulaşılabilecek bir problemdir. Eğer bu problem, sadece sizin çevrenizin değil, toplumun yaşadığı genel bir sorunsa, kısa sürede çok daha büyük başarılara imza atabilirsiniz. 

Hemen Yapın…

Problemi tespit ettiyseniz, artık dışarı çıkma zamanı gelmiş demektir. Bu aşamada insanların kafasındaki “Problem ne, çözüm önerin ve neden senin çözümün daha iyi” soru işaretlerini bırakmayacak şekilde en fazla 5 dakikalık bir anlatım hazırlayın. Silikon Vadisi’nde “Birisi projenizi bir kaç dakika dinlediğinde çalabiliyorsa, o proje üzerinde emek harcamaya değmez” derler. Teknik bölümünü kendinize saklayarak geriye kalan her şeyi tartışmaya açın. En az 10 kişiden yorum alin. Size ne düşündüklerini anlatırken, onları yönlendirmeyin, dinleyin. Neden öyle düşündükleri hakkında sorular sorun. Unutmayın ürünü onlar kullanacak ve ihtiyaçlarını, şu anda kullandıkları ürünlerin eksikliklerini, nasıl daha iyi olabileceğini irdelemelisiniz. Bunlar başarıya ulaşmanızda,  paha biçilmez veriler!

Üşenmeyin!

Haberin Devamı

Geliştirmek istediğiniz fiziksel bir ürün ise, ucuz malzemelerden bir benzerini ya da kartondan bir maketini yapın. İşlevleri için açıklayıcı kartlar hazırlayın. Unutmayın, görüştüğünüz kişilere ne kadar çok görsel verirseniz, o denli anlamlı geri bildirim alırsınız. Ürününüz bir hizmet ise, bu hizmeti sağlarken kullanıcıların hayatında, eskiye nazaran nasıl bir kolaylık yaratacağınızı doğru kelimelerle net açıklayın. Fikrinizin çalınacağı endişesini bir kenara bırakın, açık olmazsanız başarılı olamazsınız!
Haftaya bir sonraki aşamaya geçmek üzere, hayal etmekten vazgeçmeyin!

cikmazozcan@gmail.com
https://www.facebook.com/ozcan.cikmaz.7
https://twitter.com/ozcan_cikmaz
www.linkedin.com/in/ozcancikmaz

Yazarın Tüm Yazıları