Vatandaşın beklentisi ‘İstanbul modeli’

Ankaralılar, kent içi ulaşımda İstanbul modeline geçilmesini istiyor, EGO’nun bu konuda yürüttüğü çalışmanın bir an önce tamamlanarak, Ankarakart’ın halk otobüslerinde de geçerli olmasını talep ediyor.

Haberin Devamı

65 yaş ve üstü olan, belediye otobüslerinden kartla ücretsiz yararlanan vatandaşlar, yine İstanbul’daki gibi sadece nüfus cüzdanı gösterip, belediye-halk otobüslerinden ve metrodan ücretsiz faydalanmayı bekliyor.
İkinci talepleri ise Ankarakart okutulunca otobüste yapılan ‘65 yaş’ anonsunun kaldırılması.
18 Eylül’deki yazımda, Ankara’da, İstanbul’daki gibi ‘akıllı bilet’ uygulamasına geçilmesini ve Ankarakart’ın halk otobüslerinde geçerli olması yönende vatandaşların talebi olduğunu yazmıştım. EGO Genel Müdürlüğü’nün bu konuda çalışma yaptığını da sizlere duyurmuştum.
Ankara Halk Otobüsleri Esnafı Odası Başkanı Ercan Soydaş’ta, “Ankarakartın özel halk otobüslerinde de geçerli olması konusunda bir itirazımız yok. Tek tereddütümüz ücret tarifesidir. EGO araçları ile aynı ücret tarifesinde yolcu taşımak istediğimizi yetkililere ilettik. Bu konuda EGO Genel Müdürlüğü yetkilileri bir çalışma yapmaktadır” açıklaması yapmıştı.

Haberin Devamı

NÜFUS CÜZDANIYLA BİNELİM

Bu çalışmanın sonuçlanması beklenirken, belediye otobüslerinden ücretsiz yararlanan 65 yaş ve üstü vatandaşlardan İstanbul’daki gibi nüfus cüzdanı göstererek, belediye-halk otobüslerinden ve metrodan yararlanma talepli mailler geldi. EGO yetkililerine bu maillerden ikisini iletmek istiyorum. İlki, Kudret Kaatsız’ın maili. Önce bu mail.
“Hukuk Herkese Lazım köşenizde, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin geç de olsa uygulamaya başladığı Ankarakart sisteminin özel halk otobüslerinde de uygulanması ile ilgili oda başkanı ile yaptığınız görüşmeyi okudum. İnşallah gazeteniz sayesinde bu uygulamaya geçilince Ankaralılar mutlu olacak. Bu uygulama nedense sadece Ankara’da geçerli değil. Halbuki, kanuna göre tüm Türkiye’de sadece nüfus cüzdanını göstermekle bu uygulama geçerli olmalıydı. Belediyeler rant peşinde oldukları için para karşılığı bu kartları vatandaşlara satarak işi yokuşa sürdüler. Ankara’da özel halk otobüslerinden yaşlıların sadece nüfus cüzdanı göstererek, niçin istifade ettirilmediğine dair şikayetlerimi, Mavi Masası’nın online kısmına bildirmeme ve oradan gelen ‘hayır binebilirsiniz’ cevaplarına rağmen halk otobüslerine binemiyoruz. İstanbul’a iki ay önceki bir seyahatimde nüfus cüzdanımı göstererek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özel ve resmi metro, tramvay, İDO Vapur hizmetleri, Marmaray ile tünel ulaşımlarından da faydanlandım. Yaşlılara verilen değerden dolayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Uygulamanın Ankara Büyükşehir’e örnek olması için de köşenizde mailmin yayınlanıp değerlendirilmesinden mutlu olacağımı belirtmek istiyorum.”

Haberin Devamı

65 YAŞ ANONSU KALKSIN

Mehmet Ayhan’ın belediye otobüslerinde kart gösterdiklerinde yapılan ‘65 yaş’ şeklindeki anonsunun kaldırılmasını isteyen maili de bakın şöyle:
“Biliyorsunuz yasaya dayalı olarak yaşlılara saygı amaçlı şehiriçi otobüslerde, metroda ve banliyo trenlerinde parasız, şehirler arası trenlerde yüzde 50 indirimli fiyatla seyahat olanağı tanınmıştır. Bu olanak özel halk otobüslerinde de geçerli iken, bazı otobüslerdeki görevliler kartımızı nazik şekilde algılayıp buyurun demelerine karşın kimi otobüs görevlileri ise ‘Bizde geçerli değil’ diye karşı çıkıyorlar. Üstelersek, ‘Paranız yoksa buyurun misafirimiz olun’ vb ifadelerle onur kırıcı tartışma açıyorlar. Sorunu götürdüğümüz Büyükşehir Belediye birimleri, ‘Efendim hakkınızdır, plakasını alıp bize bildirin’ diyorlar. Yolcular arasında böyle tatsız tartışmalara muhatap olmak istemiyoruz. İlgililer bu soruna açıklık ve çözüm getirsinler. Talimat verilsin, otobüslere belediye tarafından bildiriler asılsın. Tartışmalar sonlansın. İlgililere götürdüğümüz ve ‘istismarı önlemek için öyle yapılması zorunda kalındığı’ yanıtını aldığımız ikinci bir sorun da şu. Kartımızı okuttuğumuzda ‘65 yaş’ diye otobüs içine anons edilmesidir. Bu anons da değiştirilip bir başka uygulama yolu seçilebilir mi?”
65 yaş üstü vatandaşların talepleri de böyle. EGO’nun yanıtları da haftaya...

Yazarın Tüm Yazıları