Ortak otopark sorunu nasıl çözülür

Siteye ait bir yönetim planı yoksa ve kat mülkiyeti tesis edilmemişse ortak otopark kullanımı ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda mahkemeye başvurularak otopark alanının kullanım şeklinin belirlenmesini istemek çare oluyor. Kapısı çalınacak mahkeme ise ilgili asliye hukuk mahkemesi.

Haberin Devamı

OKURUM T.Ö. sitelerde yaşanan ortak otopark sorununun nasıl çözülebileceğini sormuş. Önce sorusu:

“Bizim site iki binadan oluşuyor. Bizim bina 30 diğeri 42 daireli. Park yeri de ortak kullanılıyor. Fakat bu kadar daireye yetecek kadar araç park yeri mevcut değil. Karşı apartmanda oturanların hepsinde de en az iki araba var. Böyle olunca da bizim apartmandaki sakinlere hiç yer kalmıyor. Çoğu zaman ‘Erken gelen park eder’ durumu var. İki giriş kapısı olan park alanını bölmek için belediyeye danıştım. ‘Site olduğu için bölemezsiniz’ cevabı aldım. Site yönetimi de yok. Kavga gürültü olmadan bu sorunu nasıl çözebiliriz?”

OYBİRLİĞİ İLE KARAR ALINAMAZSA ÇARE MAHKEME

Bu soruyu Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklı davaların temyiz incelemesini yapan Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin emekli üyesi Avukat Mahmut Kamacı’ya yönelttim. Kamacı’nın yanıtı şöyle:“Siteye ait bir yönetim planı yoksa ve kat mülkiyeti tesis edilmemişse; her iki blok aynı parsel üzerinde yer almış olması şartıyla sorun kat mülkiyeti hükümlerine göre değil paylı mülkiyet hükümlerine göre çözülür. Paylı mülkiyette taşınmazın kullanım şeklinin paydaşlarca ittifakla belirlenmiş olması şarttır. Paydaşların ittifakla (oybirliği) alacağı kararla otoparkın kullanım şekli belirlenebilir. Örneğin alınacak kararla otopark kullanılan alan yeterli ise her paydaşa bir otopark düşecek şekilde bir kullanım şekli belirlenebilir.

Haberin Devamı

GÖREVLİ MAHKEME HANGİSİ

Paydaşlarca alınacak böyle bir karar diğer paydaşları veya pay üzerinde daha sonra hak kazananları bağlar. Her bir paydaşa bir araç için otopark yeri düşmüyorsa otoparktan yararlanma ve kullanma konusunda paydaşlar arasında uyuşmazlık çıkmış demektir. Bu durumda mahkemeye başvurularak otopark alanının kullanım şeklinin belirlenmesi istenebilir. Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmadığı için burada görevli mahkeme sulh mahkemesi değil asliye hukuk mahkemesidir.”

İKİ METRELİK BAHÇE DEMİRİ NASIL KALDIRILIR

İkinci soru ise okurum T.K.’dan. “Bahçe katında oturmaktayım. Fakat merdiven altı oluyor. Yan tarafımdaki komşu bahçeye kedi bahanesi ile iki metrelik bir demir yaptırdı. Görüşümüz zaten kısıtlı, bir de bu demir yapıldı. Ben bu duruma karşı ne yapabilirim. Apartmanda toplantı bildirimi yapılmadan imza toplanabilir mi? Çünkü apartman yöneticisi defteri dolaştırmak suretiyle imza topluyor” diye sormuş. Kamacı’nın, okurumun T.K.’nın bu sorularına yanıtı da bakın şu:
“Bahçe ortak alandır. Ortak alanda kat malikleri kurulunun bir kararı olmadan değişiklik ve ilave tesis yapıldığı anlaşılıyor. Bu durumda herhangi bir kat maliki sulh hukuk mahkemesinden müdahalenin meni ile eski hale getirme isteyebilir. Mahkemece davanın kabul edilmesi halinde yapılan ilave değişiklik yani demirlerin kaldırılmasına karar verilir.

Haberin Devamı

TOPLANTI YAPMADAN İMZA TOPLANABİLİR Mİ?

Bütün kat maliklerinin bir toplantı yapmadan imza toplama suretiyle karar alması halinde bu karar, kat malikleri kurulu kararı yerine geçer. Bunun tek koşulu bağımsız bölüm maliklerinin tamamının imza vermiş yani alınacak kararı kabul etmiş olması gerekir. Alınan karara, bağımsız bölüm maliklerinden birisi bile karşı çıkar veya imza atmazsa alınan karar kat malikleri kurulu kararı olmaz. Yani toplantı yapılmadan da yukarıdaki usule uygun olmak kaydıyla kat malikleri kurulu kararı alınabilir.”

Yazarın Tüm Yazıları