Mahkeme pardon dedi: O sanık beraat etti

Yargıtay 15. Dairesi, ilginç bir karara imza atmıştı. Sahte çek ve benzeri suçlardan 12 yıl hapis cezası kesinleşen ve hakkında yakalama kararı çıkarılan bir sanığı haklı bulup kesinleşen mahkumiyet kararlarını bozmuştu. O sanık İstanbul’da yeniden yargılandı. Sonra bakın ne oldu?

Haberin Devamı

Hürriyet, 12 Nisan’da, “İyi haber var” manşetiyle vermişti.
Yargıtay 15. Dairesi, ilginç bir karara imza atarak, sahte çek ve benzeri suçlardan 12 yıl hapis cezası kesinleşen ve hakkında yakalama kararı çıkarılan bir sanığı haklı bulup kesinleşen mahkumiyet kararlarını bozmuştu.
Cezası infaza verilen E.Ö. adlı sanık Yargıtay 15. Ceza Dairesi’nin kendi verdiği onama kararını itiraz üzerine kaldırmasının ardından yeniden aynı mahkemede yargılandı. Sonra bakın ne oldu?
E.Ö. bu suçlardan beraat etti.
Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Aralık’ta duruşmada bozma kararı ışığında, 6 yıllık cezasını kaldırdı ve bu suçlardan beraatine karar verdi.

AVUKAT SARICA:

E.Ö.’nün avukatı Alper Sarıca ile konuştum. Kararın nasıl alındığını ve ne anlama geldiğini sordum. Bakın ne dedi?
“Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi müvekkilim hakkında dört ayrı suçtan toplam 12 yıl hapis cezası verilmesine hükmetti. Yargıtay 15. Ceza Dairesi temyiz edilen hükmü oybirliği ile 28 Kasım 2013’te onanmasına karar verdi ve sanık hakkında 12 yıl mahkumiyet kararı kesinleşti. Hapis cezasının infazı için yakalama emri çıkarıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kesinleşmiş mahkumiyet kararının kaldırılması yönündeki talebimizi kabul ederek, Daire’ye itirazda bulundu. Yargıtay 15. Ceza Dairesi de bu itirazı kabul ederek, daha önce verdiği onama kararını kaldırdı. Sanığın iki ayrı suçtan toplam 6 yıllık mahkumiyetine ilişkin Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının bozulmasına oybirliği ile karar verdi. Mahkemede 10 Aralık’taki duruşmada bozma kararı ışığında 6 yıllık bu cezayı kaldırdı ve beraata karar verdi.

Haberin Devamı

ALTI YILLIK CEZAYA DA İTİRAZ EDECEĞİZ

Bizim dosyamızdaki gibi suç vasfı ne olursa olsun kesinleşen her mahkumiyet kararı için eğer şartları varsa, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz prosedürü uygulanmalıdır. Sanık lehine olan bu itirazda süre sınırı yoktur. Bu tarz kararların verilmesi hatanın Yargıtay’dan dönmesi hukuk sistemine olan inancı ve güveni pekiştirir. Bu karar hukuk devleti kavramının sıklıkla sorgulandığı ülkemizde hukuk adına son derece sevindiricidir. Müvekkilimin özgürlüğünün haksız ve dosya kapsamına aykırı şekilde 6 yıl gibi bir süreyle elinden alınmasının geç de olsa tecelli eden adalet sayesinde engellendi. Müvekkilim hakkında kesinleşen diğer 6 yıllık ceza açısından da hukuk mücadelemiz sürecek. Bu kısmın ortadan kaldırılması için de tekrar başvuruda bulunacağız”
Son sözü yine yargı söyleyecek.

Yazarın Tüm Yazıları