Kötü komşuya tahliye

Komşuların birbirini rahatsız etmemesi kanuni bir yükümlülük. Ev sahipleri gibi kiracılar da bu kurala uymak zorundalar. Komşunun ‘çekilmezlik hali’ süreklilik kazanırsa dava açıp önce ikaz, sonra o komşunun tahliyesini isteme hakkınız var.

Haberin Devamı

"EV alma komşu al” atasözünü doğru çıkaran sorular geldi. İlk soru okurum T.F.P.’den:

“Kiracı komşum çarşaflarını balkonumun yarısına kadar indirerek asıyor. Kaç kez diğer balkonuna asmasını rica ettim. Dalga geçti. Ne yapabilirim?”

EVSAHİBİ-KİRACI AYRIMI YOK

Kat Mülkiyetin Kanunu’nun (KMK) 18. maddesine göre komşuların birbirlerini karşılıklı olarak rahatsız etmeme yükümlülükleri var. Kiracılar için de bu kural geçerli. Öncelikle, ev sahibi ve yöneticinizden kiracı üst komşunun bu konuda uyarılmasını isteyin. Birçok apartman ve sitede balkona çamaşır asmak zaten yasak. Yönetici tarafından uyarılmasına rağmen size rahatsızlık verecek davranışlarını sürdürürse kendiniz veya bir avukat kanalıyla dava açarak ikaz edilmesini ve para cezası verilmesini sağlayın.

Haberin Devamı

TAHLİYE İSTEYİN

Okurum B.Z. ise “Dördüncü katta yeni bir daire aldık. Ama birinci katta bir kadın var, geçimsiz ve herkesle kavgalı. Gelen kiracılar bile bundan korkuyor. Herkesle mahkemelik. Karakola götürüyorlar ama hiçbir şey yapmadan geri salıyorlar. Çözümü ne olabilir?” diye soruyor.

KMK’nın 25. maddesine göre kötü komşudan kaynaklı “çekilmezlik hali” süreklilik kazanırsa diğer komşuların dava açarak önce ikaz edilmesini isteme yolu var. Hâkim önce ikaz edip para cezası da verebilir. İkaza rağmen komşunuz aynı kötü davranışı sürdürürse evden tahliyesini isteyin. Çekilmezlik halinde hâkim tahliye kararı verir.

GÜRÜLTÜ DERDİ

Üçüncü ve dördüncü sorular gürültü ile ilgili. Bakın şöyle:

A.D.: İki yaşında bir kızım var. Evde az bir ses yapsa komşum alttan vurarak susturmaya çalışıyor. Banyodaki su sesinden bile rahatsız oluyor. Konu ile ilgili mahkemeye başvurulabilir mi?

A.C.B.: Bahçede acayip şekilde gürültü yapıyorlar ve rahatsız oluyoruz. Kaç kere uyardık, nafile. Ne yapmamız gerekiyor?

Bu hassas bir konu. “Komşululuk hukuku” içinde çözülmesi en iyisi. Yapılamıyorsa ne olacak? Apartmanda bahçe gibi ortak alanlarda da belirlenen sınırın üzerinde gürültü yapılması yasak. Rahatsızlık, “soyut” bir kavram olmakla birlikte Yargıtay uygulamalarıyla bu konuda getirilen bazı kriterler var. Örneğin, “Belli bir seviyenin üzerine çıkan ses ve gürültünün, ısı, soğuk veya kokunun, kat maliklerinin can ve mal güvenliğini tehdit eden veya örf, adet ve ahlak kurallarına aykırı tutum ve davranışların rahatsızlık verici” olduğu kabul ediliyor. Bu kriterler ışığında, banyodaki su sesi, evde, bahçede çocuğun oynaması, “rahatsızlık verici” olarak kabul edilemez.

Haberin Devamı

Okurum A.D., komşusunun sürekli alttan vurarak kendisini rahatsız ettiğinden şikâyetçiyse sulh hukuk mahkemesine başvurarak bu tip davranışlarını tedbir kararıyla durdurabilir.

Okurum A.C.B., bahçedeki gürültüyü rahatsızlık verecek boyuttaysa önce zabıtaya şikâyet edebilir. 2018 yılı için apartmanda gürültü cezası 1450 liraya yükseltildi. Para cezasına rağmen bahçede gürültü sürdürülürse mahkemeye başvurabilirsiniz. Hâkim, gürültünün belirlenen sınırın üzerinde ve “çekilmez hal” aldığı tespiti yaparsa ikaz ve para cezasına hükmedebilir.

Yazarın Tüm Yazıları