FETÖ’den aklananlar ne istiyor

OLAĞANÜSTÜ Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve üyelik gerekçesiyle ihraç edilenlerin yaptığı 17 bin başvurudan 14 bin 350’sini reddederken, 660’ını kabul etti.

Haberin Devamı

OLAĞANÜSTÜ Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve üyelik gerekçesiyle ihraç edilenlerin yaptığı 17 bin başvurudan 14 bin 350’sini reddederken, 660’ını kabul etti.

Bu kamu görevlilerinin geri dönüş öyküleri ilginç, bir o kadar da yürek burkuyor. Bilgisayarına “Truva” (Trojan) gibi zararlı virüsler yüklenerek FETÖ ile iltisaklı sitelere erişim sağlananlar da var, çifte ID kurbanı olanlar da, bir kez “çay içmeye” giden de. Komisyonun bu konudaki örnek bazı kararlarını paylaşmak istiyorum:

TRUVA KURBANI

Samsun’da Y.D., “Faturayı paylaşalım interneti beraber kullanalım” diyen komşusu S.E. ile üç yıl internetini paylaştı. 15 Temmuz sonrası Y.D. ihraç edildi ve hakkında soruşturma açıldı. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan soruşturmada, Y.D.’nin bilgisayarında “Trojan” adlı zararlı yazılıma rastlandığı ve muhtemelen komşusu S.E. ile ortak kullandığı wi-fi üzerinden Y.D.’nin bilgisayarına erişim sağlanarak FETÖ/PDY ile iltisaklı sitelere girildiği gerekçesiyle “takipsizlik” verildi. Y.D. Komisyon’a başvurdu. Başvurusunda, “Bu yapı ile zerre kadar ilgim olmadığı halde terör üyesi olarak addedilmek ve ihraç olmak benim gibi vatan, millet, devlet, bayrak sevdalısı birini manevi olarak rencide etmiştir” diye savunma yaptı. 22 Şubat’ta, Y.D.’yi haklı bulan Komisyon ihraç kararını kaldırdı ve kamu görevine iade etti.

Haberin Devamı

ÇAY SOHBETİ KURBANI

İzmir’de M.U.’ya FETÖ üyeliğinden soruşturma başlatıldı. “Takipsizlik” kararı verilince M.U., Komisyon’a itiraz etti. Başvurusunda, FETÖ ile hiçbir bağlantısı olmadığını, 2010’da bir kez “Akşam arkadaşlarla oturup çay içeceğiz, muhabbet edeceğiz” şeklindeki davet üzerine bir sohbete katıldığını, ancak konuşulanlar düşüncelerine ters gelince bir daha gitmediğini belirtti. Komisyon, takipsizlik kararı ve Adalet Bakanlığı’nın M.U. hakkında “olumlu kanaat” bildirmesini dikkate alarak kamu görevine iadesine karar verdi.

ÇİFTE ID KURBANI

Osmaniye’de V.A.’ya “kırmızı kategoride ByLock kullanıcısı” olduğu iddiasıyla soruşturma açıldı. “Takipsizlik” kararı alan V.A. da Komisyon’a başvurdu. Kamu görevine iadesine karar verildi. Kararda, “Başvuran V.A. adına kayıtlı ID numarası ile oluşturulan ByLock hesabının yine aynı ID ile hesap açan K.T. tarafından kullanıldığının anlaşıldığı, üzerine atılı suçtan kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği tespit edilmiştir. Kamu görevine iade talebi yerinde görülmüştür” denildi.

Haberin Devamı

GEÇMİŞE DÖNÜK DÜZENLEME İSTİYORLAR

Komisyon kararıyla FETÖ’den aklanıp kamu görevine dönen 660 başvurunun sahibinin ortak bir talebi var. Kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal haklarının geriye dönük ödenmesi için düzenleme yapılması. Bu konuda, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın önünde başvuruları var. Gözleri seçim sonrasında ve kurulacak yeni hükümette.

GÖREVE DÖNÜŞ

OHAL Komisyonu kararıyla FETÖ’den aklanıp kamu görevine dönen 660 başvurunun sahibinin ortak bir talebi var. Kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye karşılık gelen mali ve sosyal haklarının geriye dönük ödenmesi için düzenleme yapılması. Bu konuda, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın önünde başvuruları var. Gözleri seçim sonrasında ve kurulacak yeni hükümette.

Haberin Devamı

BERAAT VE TAKİPSİZLİK ALANA ÖNCELİK

Komisyon’da 91 bin 905 başvurunun incelemesi sürüyor. Haftada 1100 dosyada karar verebilecek aşamaya gelen Komisyon, UYAP üzerinden başvuranları takip ediyor. Hakkında takipsizlik-beraat verilen başvuranlara öncelik tanınıyor. Kabul-ret kararları posta değil, başvuranın en son görev yaptığı kuruma elden teslim ediliyor. Başvurusu kabul edilenler Devlet Personel Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nca 15 gün içerisinde kadrosuna uygun göreve atanıyor. Ret kararlarına karşı 60 gün içinde Ankara 19. ve 20. idare mahkemelerinde iptal davası açılabiliyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları