Aile konutu eski eşe devredilebilir mi?

Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesine göre ‘aile konutu’ eşin rızasını almadan başka bir kişiye devredilemez. Devredilmişse satışın iptali için aile mahkemesinde dava açılabilir.

Haberin Devamı

Eşiniz, “aile konutu” niteliği taşıyan birlikte yaşadığınız evinizi eski eşine devretti. Adeta ortada kaldınız. Ne yapacaksınız? 

Düğünde takılan 55 bin lira değerindeki altını bozdurup dükkan açan eşinizden boşanırsanız bunları geri isteyebilir misiniz?

Bu hafta sizlerden gelen aile hukukuna dönük soruları eski aile hâkimi avukat Mustafa Karadağ’a ilettim. O yanıtladı. Bakın şöyle:

EVİ EŞYALARIYLA BİRLİKTE DEVRETTİ

G.S: Eşim oturduğumuz aile konutunu, evi ve eşyaları eski eşine devretti. Ben çok zor durumda kaldım. Buna hakkı var mı?

Mustafa Karadağ: Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesi gereğince aile konutunun maliki olan eşin diğer eşin rızasını almadan başka bir kişiye devretmesi mümkün değildir. Tapuda şerh varsa satışı düzenleyen memurun bunu sorması gerekirdi. Somut olayda erkek eş aile konutunu eski eşe devretmiş ise mevcut eş bu satışın iptali için aile mahkemesinde dava açabilir.

Aile konutu eski eşe devredilebilir mi

ALTINLARIN İADESİ İÇİN BOŞANMA GEREKMEZ

S.S: Bir bayan arkadaşım genç yaşta evlendi. Nikahtan bir hafta sonra “mal ayrılığı sözleşmesi” yapmışlar. Düğünde takılan o zamanın parasıyla 55 bin lira değerinde altınları bozduran eşi dükkan açıyor. Açılan işyerini açıldığından bu yana geceli gündüzlü beraber işletiyorlar ve şu anda mal varlıkları milyonlarla ölçülebilecek durumda. Ancak her şey kocasının üzerine kayıtlı. Arkadaşıma eşi şiddet uyguluyor ve aşağılıyor. Boşanmak ve hakkı olanı almak istiyor. Nasıl bir yol izlemesi gerekir.

Haberin Devamı

Karadağ: İşyerinin açılması sırasında düğünde takılan altınların değeri itibarıyla 55 bin lira yardım eden eş, isterse işyerinin sahibi görünen eşten altınların şimdiki bedelini veya gram olarak altınların iadesini isteyebilir. İsterse de işyerinin açılıp işletilmesine yaptığı katkı sebebiyle katkı payı davası açabilir. Altınların iadesi için boşanmanın gerçekleşmesi veya boşanma davası açılması gerekli değildir. Ancak katkı payı isterse bunun için boşanma kararının verilmesi ve kesinleşmesi gerekir.

Haberin Devamı

GÜRÜLTÜYE HÂKİM MÜDAHALESİ İSTEYİN

B.K: Üst kat komşularımızdan iki senedir çok rahatsızız. 19.00’dan sonra evde terlikle yürüyüp eşya çekiyorlar ve bizi tehdit ediyorlar. Buna karşı ne yapabiliriz. Yasal haklarımız nelerdir?
Karadağ: Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat malikleri, binada sakin olan komşular birbirlerine saygılı ve özenli davranmak zorundadırlar. Belli ki yönetici yardımıyla ve sempatik ilişkilerle sorunlarını çözemiyorlar. Bu halde yapılacak tek şey hâkimin müdahalesini isteyerek yapılan gürültünün önlenmesini istemektir.

SİTE KAPISINI HÂKİME AÇTIRIN

A.E: Aynı parsel içinde üç ayrı yönetimi olan bloklarda oturuyoruz. Sitenin dışarı açılan dört kapısı var. Bloklardan biri, bir kapıya şifre koydurdu. Bu yüzden o kapıyı o blokta oturanlar dışında kullanamıyoruz. Ortak alanda böyle bir hakları var mı? Yoksa nereye nasıl başvurup bu kapıyı açtırabiliriz? Blok yöneticisi avukat. Bizi “Dava açarım” diye sindiriyor. Baroya şikâyet edebilir miyiz?
Karadağ: Kural olarak bir parselde birden çok bina olsa dahi tek yönetim olur. Binaların ayrı ayrı yöneticisi olsa dahi asıl yetki parsel üzerinde kurulan kat mülkiyetine (kat malikleri ve arsa payları itibariyle) uygun olarak belirlenen yönetimdir. Sitenin farklı giriş kapıları tüm bloklarda oturanlara açık olmalıdır. Sorudaki gibi aksi uygulamalarda sulh hâkiminin müdahalesi ile ya şifrelerin tüm sitenin sakinlerine verilmesinin sağlanması ya da şifrenin kaldırılmasının temini istenilmelidir. Yöneticilik avukatlık görevi ile ilgili olmadığından barolar bu tür şikâyetlerle ilgilenmezler.

Yazarın Tüm Yazıları