Yeni yılda neyi nasıl yiyeceğiz

Mademki her şeyin başı sağlık diyoruz, gelin yeni yıla girerken ilk adımları sağlıkta atalım. Şeffaf mönülerden paylaşımlı tabaklara çeşitlenen yoğurtlardan moraran sebzelere 2017’de yiyeceklerimiz...

Haberin Devamı

İYİ hayatın vazgeçilmez tavsiyelerinden biri de bizim inanç ve geleneklerimizde saklı. Tek cümlelik bir yaklaşım bu: Bu da geçer ya hu!

Şunu hiç unutmayalım: Her toplumun, herkesin başına bazı dönemlerde beklenmedik tatsızlıklar gelebiliyor. Bütün mesele böyle durumlarda da umutları kaybetmeden, dimdik ayakta kalabilmekte. “Bu da geçer ya hu!” deyip ruh ve bedeni inanç dünyasının dinginliklerine koşulsuz teslim etmekte. Ve ne olursa olsun beklentileri her dem taze tutabilmekte.

Yeni yılda neyi  nasıl yiyeceğizGelin biz de böyle yapalım. 2016’nın acılarını içimize gömüp 2017’nin iyilik, hoşluk ve güzelliklerine odaklanalım.

Mademki “her şeyin başı sağlık” diyoruz… İlk adımları da sağlıkta atalım.

Haberin Devamı

Kişisel tahminlerimi farklı kaynaklarınkilerle harmanlayıp uzunca bir “2017’nin sağlık trendleri” dizisi yaptım. Umarım beğenirsiniz,  işinize yarar. Buyurun…

ŞEFFAF MÖNÜ, TRANSPARAN RESTORAN!

Günümüzde şeffaflık her alanda moda. Bazı restoranlar da o modaya uyup 2017’ye transparan/şeffaf menü ve ortamlarla giriyor. Anlamı şu: Lokantaya gittiniz. Mönüyü açtınız, sipariş vermeye hazırlanıyorsunuz. Mönüdeki her besinin altında kalorisi, karbonhidrat, yağ, protein oranları, doymuş yağ, trans yağ yapılanmaları, şeker, tuz miktarları, kullanılan baharat gibi ayrıntıları da görünce şaşırmayın. 2017’de sadece mönüler şeffaflaşmayacak. Mutfaklarını müşterilerine açan ‘transparan restoranlar’ da yaygınlaşacak. Bu restoranlarda yemeğinizi yediğiniz masalarla aşçıların menüdekileri hazırlayıp pişirdiği alanlar iç içe olacak.

YA PAYLAŞ YA DA ORTAYA KARIŞIK İSTE

Hem birbirinden farklı şeyler yiyip içerek daha çok lezzet patlamaları yaşamak, hem de daha çok vitamin, mineral ve antioksidan kazanmak için geliştirilen yeni bir konsept de bu. Beslenmede çeşitliliği öne çıkarması nedeniyle de son derece sağlıklı. Bu yıl aynı tabakta birbirinden oldukça farklı lezzetleri birlikte görürseniz sakın şaşırmayın. Büyükçe bir tabağın içinde humusu, tabuleyi, çoban salatayı, kuzu şişi, ciğer kavurmayı küçük ve lezzetli parçalar halinde tatmanın keyfini yaşayın. Başka bir yol da şu: Türk usulü “ortaya karışık” siparişler verip kocaman bir masada yiyip içtiklerinizi dostlarınızla paylaşın. Not: Sindirim sağlığına odaklanıp tam tersini düşünen, ‘monoton mutfak/monoton menü’ akımını savunanlar da var. Onlar çok sayıda farklı şeyler yerine az sayıda besini hemen her gün tekrar tekrar tüketmeyi öneriyorlar.

Haberin Devamı

Yeni yılda neyi  nasıl yiyeceğizZERDEÇAL PATLAMASINA HAZIR OLUN

2017’ye baharatlar damga vuracak. Birinciliği de muhtemelen zerdeçal alacak. Bence kesinlikle de hak ediyor. O, her derde deva bir ilaç besin. Romatizmadan bellek problemlerine, ağrılardan yorgunluklara pek çok kronik problemi önlemesi yanında anti kanser, anti aterosklerotik özelliklerinin olduğunun da anlaşılması onu baharatların kralı yapıyor. Özellikle et yemeklerine ve çorbalara zerdeçal eklemeyi deneyin.

Yeni yılda neyi  nasıl yiyeceğizBAHARAT YAĞMURU

2017’nin sağlıklı beslenme sloganlarından biri de “daha çok baharat” olacak ve bu yıl baharatın her çeşidi daha sık konuşulacak. Yani yeni yıl sadece kurkumin/zerdeçalın değil, her türden baharatın altın yılı olacak. Çorbalar, yemekler, pilavlar, hatta salatalar baharat kaynayacak. Sütlü tatlılara bol tarçın konulacak. Baharatla da yetinilmeyip taze limon suyu, farklı sirkeler ve balzamiklerden de daha çok faydalanılacak.

Haberin Devamı

Yeni yılda neyi  nasıl yiyeceğizÇORBASIZ OLMAZ ABİ!

Çorbalar 2017’de de gözde. Tok tutucu özellikleri, posadan, vitamin, mineral ve antioksidan zengin yapıları çorbaları özellikle de sebze çorbalarını yeni yılın sofra yıldızı yapacak. Farklılık yağı, tuzu, kalorisi az, ekşisi bol çorbalara doğru bir yönelişin olması ve o çorbalara geçen yıla oranla daha fazla sebze (kabak, fasulye, soğan, lahana) eklenmesi. Önemli bir gelişme de şu: Balkabağı, karnabahar, havuç, ıspanak, pırasa çorbası gibi çok özel sürprizler var. Ve çorbaların tamamı tıka basa baharat içeriyor: Zerdeçal, kırmızı ve karabiber, zahter ve nane...

Yeni yılda neyi  nasıl yiyeceğizTABAKLAR MORARIYOR

Renkli sebze ve meyveler yine pek moda. En çok da mor/kırmızı/siyah ağırlıklı olanlar. Lahananın mor-kırmızısı. Havucun mor-kırmızısı. Domatesin bile bulabilirseniz moru. Listeye pancarı, şalgamı da sakın eklemeyi unutmayın. Mor-kırmızı devriminin nedeni o sebzelerin içinde mucize antioksidanlar, yani antosiyaninler. Mor-kırmızı-siyah rüzgarı sadece meyve ve sebzelerde esmiyor. Mercimeğin, fasulyenin bile mor olanları (beluga mercimeği, kırmızı fasulye) bu yıl daha bir gözde. Haberiniz olsun, 2017’de salatalar haşlanmış beluga mercimeği ve kırmızı/mor fasulye eklenerek, humuslar da pancar ilave edilerek morartılacak.

Haberin Devamı

YOĞURTLAR ÇEŞİTLENİYOR

Tıpkı çorbalar gibi 2017’de yoğurt fırtınası devam ediyor. Özellikle vegan proteinler, yani bezelye ve mercimek kaynaklı protein tozlarıyla (pea protein, lentil protein powder) güçlendirilmiş ve/veya probiyotik bakteriler eklenmiş sağlıklı yoğurtları market raflarında daha sık göreceğiz. Laktozsuz yoğurtları da daha sık tüketmeye başlayacağız. Bitmedi! İçine kurkumin, konjuge linoleik asit (CLA), omega-3 gibi doğal şifalar eklenmiş şifalı yoğurtları da market raflarında görürseniz sakın şaşırmayın. Ev yoğurtlarının da ciddi bir patlama yapacağı kesin. Son bir not daha: 2017’de keçi yoğurdunun daha sık konuşulacağı anlaşılıyor...

Haberin Devamı

FRİG BULGURU, BELUGA MERCİMEĞİ…

2017’de de bol bakliyat tüketeceğiz. En çok da farklı bakliyatlara yönelip maş fasulyesi, beluga mercimeği, karakılçık buğdayı, frig bulguruna sofranızda daha sık ve bol yer vereceğiz. Ve tabii ki bunlardan yapılan salata, pilav, ekmek, humus ve benzeri lezzetlere. Özellikle “humus”a dikkat! Tahini kararında, kalorisi azaltılmış “atıştırmalık humus”lar market raflarında kendine yer arıyor.

Yazarın Tüm Yazıları