"Osman Müftüoğlu" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Osman Müftüoğlu" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Osman Müftüoğlu

Yanlış bilgilere dikkat!

Omega-3 yağ asitleriyle ilgili pek çok yanlış bilgi var. Bunlardan bazıları da kilo konusuyla ilgili. İşte o yanlış bilinenlerden bazıları...

2015 yılının omega-3 yağ asitlerinin yıldızının daha da parladığı bir yıl olacağı kesindir. Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenmenin insülin direnci ile mücadeleye katkıda bulunduğunu ve “kilo kaybını destekleyici bir etki” sağladığını gösteren çalışmaların sayısı bir hayli fazladır.
Kolesterol yüksekliği ve damar sertliği olanların da omega-3’ten zengin yiyecekleri yani balığı, cevizi, semizotunu, keten tohumunu, yumurtayı, etleri ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri ön plana çıkaran beslenme planları sayesinde hem kilo vereceklerini, hem sağlıklı bir kilo aralığında durmayı başarabileceklerini hem de vücutlarının omega-3 yapılanmasını güçlendirme avantajını yakalayacaklarını düşünüyorum.
Omega-3 yağ asitleriyle ilgili pek çok yanlış bilgi de var. Bunlardan bazıları da kilo konusuyla ilgili. İşte o yanlış bilinenlerden bazıları...
* Omega-3 yağları kilo aldırmaz, tersine zayıflamanıza yardımcı olur.
* Omega-3 yağları yazın da, kışın da kullanılabilir. Sıcak ya da soğuk mevsimler omega-3 kullanımını etkilemez.
* Omega-3 yağlarını kazanmanın en doğru yolu onları doğal kaynaklarından temin etmektir.
* Omega-3 yağlarından zengin beslenmek sağlığın her alanını etkiler.
* Omega-3 yağlarından zengin beslenmek herkes için her yaşta önemlidir. Çocuklara da, gençlere de, yaşlılara da, gebeler ve yeni doğum yapanlara da omega-3 zengini besinleri daha sık yedirmek gerekiyor.

BİR NOT

Aklınızda olsun

1- Orman meyveleri olarak bilinen ahududu, çilek ve yaban mersini, diğer meyvelere göre daha fazla omega-3 içerir, mevsiminde tüketmeye özen gösterin.
2- Keten tohumunu öğütülmüş olarak tüketin ve buzdolabında cam kavanozda saklayın ki omega-3 değerini kaybetmesin!
3- Daha fazla omega-3 için kavrulmamış, tuzlanmamış, doğal halde, çiğ olarak tüketilebilecek bademi ve cevizi tercih edin.
Dyt. Erinç ATAY

Omega-3’lü tarifler

Yaşasın Hayat! diyetisyenlerinden Müge Başer, sizlere hem ana hem de ara öğün olarak yararlanabileceğiniz, içinde bol bol omega-3 bulunan lezzetli, hafif ve sağlıklı tarifler hazırladı. Afiyet olsun...

Fırında armut çıtırları
1 orta boy armudu dilimleyip üzerine 1 çorba kaşığı pekmez + tarçın serperek yağlı kağıt üzerinde fırında pişirin, üzerine 2 bütün ceviz içini serpip servis yapın.

Ispanak salatası
Malzemeler: 1 demet ıspanak, 2 adet domates, 2 adet salatalık, 2 tatlı kaşığı nar ekşisi, 2 tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz, kekik, 4 bütün ceviz içi
Yapılışı: Domatesleri ve salatalıkları küp doğrayın. Ispanakları elinizde küçük parçalara ayırın. Tüm malzemeleri nar ekşisi ve kekikle karıştırın. Üzerine zeytinyağını ve cevizleri ilave edip servis edin.

Somon kavurma
Malzemeler: 500 gr somon fileto, 1 orta boy soğan, 3 orta boy domates, 3 büyük boy renkli biber, 1 çorba kaşığı biber salçası, 2 diş sarımsak, 1 tutam biberiye, karabiber, tuz
Yapılışı: Somonu istediğiniz büyüklükte kuşbaşı olarak doğrayın. Soğanları ve sarımsağı da küp şeklinde doğrayarak somon ile birlikte bir tavaya alıp somonun yağında pişirin. Biberleri küp şeklinde doğrayın, salça ile birlikte somona ekleyin ve çevirerek pişirmeye devam edin. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın, somona ekleyin. Son olarak biberiye ve karabiberini de ekleyerek, domates suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. Ateşten aldıktan sonra tuzun ekleyip tüketebilirsiniz.
Dyt. Müge BAŞER


BİR SORU

Balığın derisinde de omega-3 var mı?

Balık derisinin besin değeri önemsizdir. Yalnızca protein yapısında bir madde olan jelatin içerir. Zaten balık derisinin kaygan olması da bu madde yüzündendir. Eğer seviyorsanız balığın derisini de yiyebilirsiniz. Yanık olmamasına dikkat etmenizi anımsatalım.
Dyt. Deniz YEMİŞÇİ

X