Virüsler geri mi döndü

COVID-19 salgınını çok şükür az çok kontrol altına aldık. Ama ne var ki bu yıl kış sağlığı gündemimize -beklenmedik bir şekilde- grip/influenza, rhino virüs/parainfluenza ve RSV virüsleri gibi çok sayıda kış virüsü ekleniverdi. Üstelik kış varlığını hissettirdikçe grip ve benzeri hastalıkların yoğunluğu daha da artacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Virüsler geri mi döndü

Uzmanlara göre, bu üçlünün hepsi önemli. Ama bu yılın öncelikli tehdidi olarak RSV enfeksiyonu gösteriliyor. Ve yine anlaşılan o ki, 2020 ve 2021’de yani COVID-19 pandemisinin ortalığı kasıp kavurduğu günlerde “maske, sosyal mesafe ve hijyenik önlemler” sayesinde gündemden düşen bu üçlü virüs ekibi bu yıl bizim canımızı her zamankinden daha çok yakacak. Peki, neden?

Virüsler geri mi döndü

ÖNEMLİ
GRİPLİLERİN SAYISI NİYE ARTTI

KANAATİME göre, çocuklarımızın iki yıldır uyguladığımız yoğun önleyici tedbirler nedeniyle -ki o tedbirler kesinlikle doğruydu- bu yıl kışa girerken bağışıklık güçlerini yeterince güçlendirememiş olması birinci nedendir. Çocuklarımız okulların kapalı tutulduğu, maske ve mesafe önlemlerinin dikkatle uygulandığı geçtiğimiz iki yılda bu üçlü virüs ekibinin saldırılarına yeterince maruz kalmadılar. Neticede de bu virüslere karşı yeteri kadar güçlü bir bağışıklık geliştiremediler. İkinci nedene gelince... Aslında aynı durum biz yetişkinler için de söz konusu oldu. Biz de geçtiğimiz iki yılda bu virüslerden çok uzak kaldık ve bağışıklık sistemlerimiz onları neredeyse unuttu. Bir üçüncü neden daha var: Virüs interferansı. Karmaşık bir konu olduğu için o konuyu pas geçiyorum.

Haberin Devamı

Özeti şudur: Bana sorarsanız bu yıl da bağışıklık konusunu ve maske, mesafe, hijyen önlemlerini elimizden geldiğince gündemde tutmamızda fayda var.

Virüsler geri mi döndü

ÖNEMLİ
MAYO KLİNİK NE DİYOR

DÜNYANIN en ünlü ve güvenilir sağlık merkezlerinden biri kabul edilen Mayo Klinik’te görevli bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. John O’Horo, birkaç gün önce şu açıklamaları yaptı: “Kapanma önlemleri, maske, mesafe ve hijyen tedbirlerine yoğun uyum geçtiğimiz iki yılda başta grip virüsü olmak üzere kış virüslerine maruz kalmayı azalttı. Bu da bu hastalıklara karşı doğal bağışıklığı olan insanların sayısında azalmaya yol açtı. Bu nedenle bu yıl/bu kış enfeksiyon sezonunun daha yoğun geçmesi beklenmeli... Başkalarının hastalanmasını önlemeye yardımcı olmak amacıyla da ÖZELLİKLE SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU İŞARETLERİNİ HİSSEDEN HERKESİN MASKE KULLANMASI, ELLERİNİ SIK SIK SABUN VE SUYLA YIKAMASI VE PRENSİP OLARAK DA KALABALIK YERLERDEN KAÇINIP HASTALIK SÜRESİNCE EVİNDE KALMASI GEREKİYOR.” 

Haberin Devamı

ÖZETİ ŞUDUR
KORUNMAYA DEVAM EDELİM

BİRKAÇ gündür hafif belirtilerle de olsa muhtemel bir RSV virüsü saldırısının mağduru olan biri olarak Osman Hoca diyor ki: Bu yıl kış virüsleri hem beklediğimizden daha erken saldırıya geçtiler hem de bağışıklık sistemimizi COVID-19 pandemisine göre daha güçsüz, daha savunmasız, eğitimsiz ve daha antrenmansız yakaladılar. Bu kış da dikkatli olmamızda, tedbirli davranmamızda fayda var.

İYİ BİLGİ
BAĞIŞIKLIĞIMIZI NASIL DESTEKLEYELİM

MADEM ki bu yıl kış virüsleri her zamankinden daha yoğun saldırılar yapıyor ve madem ki bağışıklık sistemimiz bu virüslere karşı kendini yeterince güçlü hissetmiyor, bu durumda ilk işimiz bağışıklık gücümüzü arttıracak bazı tedbirleri yeniden devreye sokmak olmalı. Bunun için de daha önce de sizinle paylaştığım “7 MADDELİK BAĞIŞIKLIK DESTEK PLANI” yeniden hatırlanmalı.

Haberin Devamı

Virüsler geri mi döndü

1) DAHA FAZLA PROTEİN: Yumurta, yoğurt, kırmızı et favoriniz olsun.

2) DAHA ÇOK PROBİYOTİK GÜÇ: Turşular (özellikle lahana), şalgam, boza, tarhana çorbası ve ev yapımı yoğurt ile kefire yüklenin.

3) DAHA BOL TAZE SEBZE VE MEYVE: Mümkünse pişirmeden, taze taze, çiğ şekliyle. Bol maydanoz, roka, domates, nane, soğan, sarımsak, lahana ve karnabahar.

4) DAHA SIK VE BOL BAHARAT: En çok da kırmızı ve karabiberle güçlendirilmiş zerdeçal, zencefil zengini soslar.

5) DAHA DERİN UYKULAR: Uykunun bağışıklık dostu olduğunu gösteren yüzlerce yayın var.

6) DAHA AZ STRES, DAHA ÇOK HUZUR: Stres arttıkça bağışıklık çöküyor, huzur çoğaldıkça bağışıklık güç kazanıyor.

Haberin Devamı

7) DAHA DÜZENLİ EGZERSİZ: Her gün en az 5000 adımlık bir yürüyüş planını ısrarla ve azimle sürdürme.

Yazarın Tüm Yazıları