“Tatlısız yapamam” diyorsanız

Tatlılar sadece damak çatlattıkları için değil, aynı zamanda hoş sofralara eşlik ettikleri, keyifli sohbetleri destekledikleri için de önemlidir. Ama ölçü kaçınca her tatlı “tehlikeli”dir.

Haberin Devamı

Bir kere şu kesin: Tatlının her türlüsü en az miktarlarda yenilecek!
“Ben tatlısız yapamam hocam!” diyorsanız da (ki çoğunuz böyle düşünüyor), kesinlikle haklısınız. Harika bir tatlı damak çatlatır. Güzel bir tatlı beyinde mutluluk rüzgarları estirir.
Tatlılar sadece damak çatlattıkları için değil aynı zamanda hoş sofralara eşlik ettikleri, keyifli sohbetleri destekledikleri için de önemlidir.
Tamam ama aynı zamanda ölçü kaçınca her tatlı “tehlikeli”dir.
Nedeni net ve açık: Tatlıların çoğu un ve şekerden üretiliyor. Bazıları da kızarmış yağ kaynıyor.
İçlerinde sağlığa yararlı ne bir vitamin, mineral, antioksidan ne de posa, protein var. Boş kaloriler içeren besinler.
Bununla birlikte siz ille de “ben tatlısız yapamam” diyorsanız şu tavsiyeler işinize yarayabilir:
◊ Tatlı yiyeceğiniz öğündeki bir başka karbonhidratı iptal edin. Mesela ekmek yemeyin. Pilavdan vazgeçin. Nohudu, kuru fasulyeyi es geçin. Yerine tatlıyı koyun.
◊ Mümkünse o tatlıyı protein içeren bir ürünle evlendirin. Mesela sütlü tatlılara yönelin. Sütlacı, muhallebiyi, kazandibini tercih edin.
◊ Eğer şeker hastasıysanız ya da sık kullanmıyorsanız tatlıyı şeker yerine tatlandırıcıyla yapın (agave şurubu tavsiye edilir). Kısacası unlu tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin.
◊ Son bir tavsiye daha: Sütlü tatlıların üstüne bol bol tarçın ekleyin. Çünkü tarçın, yiyeceğiniz tatlının glisemik yükünü azaltacaktır.

Haberin Devamı

“Tatlısız yapamam” diyorsanız

Cilt dostu 10 besin

1- Kolajen zengini kemik suyu
2- Sızma zeytinyağı
3- Omega-3 zengini balıklar
4- Salatalık ve koyu yeşil yapraklı her türlü sebze
5- Probiyotikten zengin süt ürünleri
6- Bakliyat
7- Nar ve turunçgiller
8- Domates
9- Kızılcık/kiraz/vişne ve benzeri mor, siyah, kırmızı meyveler
10- Havuç

“Tatlısız yapamam” diyorsanız

Daha güçlü bir bağışıklık için

Haberin Devamı

◊ Doğru beslen
◊ Egzersiz yap
◊ Dinlen, tatile çık
◊ Eğlen
◊ Güzel uyu
◊ Stresten uzak dur
◊ Üzülme
◊ Depresyondan korun
◊ Fazla kilolarını ver
◊ Sağlığını iyi izle
◊ Hijyen kurallarına uy

“Tatlısız yapamam” diyorsanız

Hayat kalitenizi yükseltebilecek 20 öneri

1- Sağlığınızı dikkatle izleyin.
2- Sağlık problemlerinizi konunun profesyonelleriyle paylaşın.
3- Düzenli sağlık kontrollerinden vazgeçmeyin.
4- Tıbbi önerileri eksiksiz uygulayın.
5- Uzun süreli sağlık problemlerinizde “ikinci fikir” almaktan çekinmeyin.
6- Beslenmeniz, aktiviteniz, uykunuz, ruh beden dengeniz/eğlence ve keyif seviyenizi güçlü tutun.
7- Aidiyet duygunuzu geliştirin.
8- Sahip olduğunuz şeylerin kıymetini bilin.
9- Anı yaşamaya bakın.
10- Şansınızdan şikâyetçi olmayın.
11- Çalışmayı bırakmayın.
12- Değişime ayak uydurun.
13- Hafifleyin, basitleşip yalınlaşın.
14- Sadece kendinizi değil, yaşadığınız çevreyi de iyileştirmeye çalışın.
15- Olumsuz düşüncelerden uzak kalın.
16- Yıkıcı değil, yapıcı biri olun.
17- Affetmeyi ve hoş görmeyi kural haline getirin.
18- Yargılamayın.
19- Paylaşın.
20- Hoş görün ve affedin.

Haberin Devamı

“Tatlısız yapamam” diyorsanız

Kilo kontrolünü bozan 20 yanlış

◊ Tartılmıyoruz.
◊ Bel çevremizi izlemiyoruz.
◊ Yanlış gıdalar yiyoruz.
◊ İhtiyaçtan fazlasını tüketiyoruz.
◊ Porsiyonlar çok büyük.
◊ Alkolü abartıyoruz.
◊ Kahvaltı yapmıyoruz.
◊ Akşam yemeklerini fazla kaçırıyoruz.
◊ Asidik gıdalara çok yükleniyoruz.
◊ Karbonhidratları -ekmek, makarna, pilav, börek, çörek, tatlılar- çok seviyoruz.
◊ Şekeri fazla tüketiyor, çaya, kahveye çok şeker ekliyoruz.
◊ Hızlı yiyor, iyi çiğnemiyoruz.
◊ Stresliyken çok yiyoruz.
◊ Motivasyonumuzu kaybettiğimizde çözümü yiyeceklerde arıyoruz.
◊ Meyve tüketimimiz fazla.
◊ Öğün atlıyoruz.
◊ Fast food tuzağına düşüyor, ayaküstü yemeye devam ediyoruz.
◊ Meyve sularını, gazlı, kolalı, şekerli içecekleri çok içiyoruz.
◊ Az su içiyoruz.
◊ Yeteri kadar hareket etmiyor, egzersiz yapmıyoruz.

Haberin Devamı

“Tatlısız yapamam” diyorsanız

Kimlerin diyabet riski daha fazla?

◊ Kilo sorunu ve obezitesi bulunanlar
◊ İnsülin direnci ve reaktif hipoglisemi saptananlar
◊ Metabolik sendromlu kişiler
◊ Yüksek kalori tüketimi olan, özellikle şeker ve nişasta tüketimini abartanlar
◊ Aktivitesi düşük olanlar
◊ İyi kolesterolü düşük, trigliseridi yüksek saptananlar
◊ Gebelik diyabeti geçirenler
◊ Hipertansiyonlular
◊ Ürik asidi yüksek bulunanlar

Yazarın Tüm Yazıları