Sağlığa ve huzura ihtiyacımız var

Zor bir yıl geçirdik, mutsuz ve umutsuz günler yaşadık, 2020 hepimizin keyfini fena halde kaçırdı.

Haberin Devamı

Ama bilelim ve umalım ki 2021, 2020’den daha güzel, daha rahat bir yıl olacak. Ayrıca bu yıl her zamankinden daha fazla umuda sarılmamız, umut depolamamız, umut ve mutluluk konuşmamız, huzur ve mutluluk arayışlarına çıkmamızda fayda var. Konu umut ve mutluluk olunca, isterseniz gelin, yeni yılın bu ilk haftasına başucu kitaplarımdan birinden, Prof. Dr. Toksöz B. Karasu hocanın ‘Huzurlu Yaşama Sanatı’ (Boyner Yayınları,İstanbul) kitabından çıkardığım kısa alıntılarla başlayalım. Bakın Karasu Hoca sağlık ve huzur konusunda bize neler tavsiye ediyor....

Sağlığa ve huzura ihtiyacımız var


TAVSİYE 1
SAĞLIĞIN KIYMETİNİ BİLELİM

“AKIL, sağlıklı bedeni idrak etmez ve onun normal işleyişine kayıtsız kalır. Böyle olmasaydı, sonbaharda altın sarısı yaprakların, yazın masmavi gökyüzünün, kışın sakin sakin düşen kar tanelerini, ilkbaharda aniden açıveren çançiçeklerini görebildiğimiz için her an halimize şükrederdik... Yürüyebilmemize, koşabilmemize, yıkanabilmemize, bir kutuyu açıp alabilmemize, yazabilmemize, yemek hazırlayabilmemize, hatta yataktan kalkabilmemize bile hayran olurduk... Hastalıklar bizi bedenlerimiz ve zihinlerimizin bilincine varmaya yaklaştırır. Bedendeki anatomik ve fizyolojik ilişkilerin iç içeliğini, vücudun biyokimyasal enerjisini ve duyu iletişimini sağlayan molekülleri, o enfes orkestrasyonunu yeterince takdir etmeyiz, ta ki bir yerlerde bir şeyler aksayana dek... Fiziksel ve psikolojik sağlamlığımızı sorgusuzca varsayarız. Çünkü sağlık hiçbir zaman hissedilmez.”

Haberin Devamı

DERS 1: Sağlık ve huzurun kıymetini bilmek bu yıl bir numaralı hedefimiz olsun.

TAVSİYE 2
İÇİMİZE DE DİKKAT EDELİM 

“TUHAFTIR ki çoğu insan dış görünümüne büyük özen gösterdiği halde vücudundaki iç organlarla ilgilenmez. Ama vücudun bir kısmı sorun çıkarmaya başladığında, yoğun bir takıntı başlar. Kişi, hastalanan kısma başka her şeyi dışlayan dikkatle odaklanıp derdine şifa bulmaya uğraşır. Hastalık durdurulabilir bir hastalıksa, vücut normale döner dönmez her şey unutulur. Kişi bu iç mekanizmaya karşı kayıtsızlanıp sanki o mekanizma kendisine ait değilmiş gibi davranmaya başlar. Vücut fonksiyonlarındaki mükemmelliğe yabancı olmayan bazı hekimler bile zatürre geçirdikten sonra ciğerlerini, kalp krizi atlattıktan sonra kalplerini düşünmeye bir-iki saniyelerini bile ayırmazlar. Ve eski yeme alışkanlıklarına geri dönebilir, egzersizi ihmal edebilir ve hatta sigara içebilirler... Birkaç dakikalığına durup düşünerek, sahip olduklarımızı, beden ve zihnimizin olağanüstü niteliklerini tartıp biçebilseydik, yüzlerimizde kocaman tebessümler ve kalplerimizde minnetle yolumuza devam ederdik.”

Haberin Devamı

DERS 2: Şükretmeyi unutmayalım.


TAVSİYE 3
HUZURU DA MUTLULUĞU DA DOĞRU YERLERDE ARAYALIM

“İNSANLAR genellikle mutluluğu hiç olmadık yerlerde ararlar. Mal, mülk, para ve iktidar elde ederek işlerindeki çatışmaları çözmeye çalışırlar. Ama neticede elde ettikleri şey tatminsizlik ve eksiklik hissidir. Aradıkları ama kolayca dile getiremedikleri ‘şey’ ise ellerinden sürekli kayıp gider. Evlenir, boşanırlar. Aşk maceraları yaşarlar. Yaptıkları işleri, yaşadıkları kentleri değiştirirler. Ama her değişiklikle birlikte mutsuzluk ve huzursuzluğun geçici olarak azaldığını, iç kemiren bir hoşnutsuzluğun ise yeniden geri geldiğini görürler.”

DERS 3: Keyifli huzuru hedefleyelim.

OKUR SORUSU
ÇİFT MASKE DAHA MI ETKİLİ

PANDEMİ uzadıkça tedbirler de farklılaştı, son zamanların dikkati çeken önemli değişimlerinden biri ise çift maske kullanımı oldu. ABD’de seçilmiş başkan Joe Biden’ın birden fazla maske takmaya başlaması konuyu daha da güncelleştirdi. İtiraf edeyim, ben de sokakta ve klinikte kesinlikle çift maske kullanıyorum. Ama hemen belirtelim, elimizde birden fazla maske takmanın daha güvenli olduğunu gösteren net ve açık bir bilimsel kanıt yok. Ama bana göre yine de riskli alanlarda görev yapanların muhtemel bir hava sızıntısını sınırlamaya yardımcı olmak amacıyla ekstra bir önlem olarak birden fazla maske kullanmaları yanlış bir düşünce olmasa gerek.

MELATONİN TAKVİYESİ İŞE YARAR MI

UYKU hormonu olarak da bilinen melatoninin sentetik takviyelerini, uyku sorunu çekenlerin bazıları kullanıyor. Ama bilinmeli ki melatonin de doktora danışmadan kullanılabilecek sıradan bir takviye değil. Onun da diğer bazı takviyeler gibi yaratabileceği önemli sorunlar olabiliyor. Melatoninin COVID-19’un önlenmesi ve tedavisinde kullanılması konusu ise pandeminin başından beri hep gündemde olan bir konu. Hatırlayalım, daha önce de yazdım, ABD Başkanı Donald Trump da geçtiğimiz ekim ayında geçirdiği COVID-19 enfeksiyonunun tedavi sürecinde çinko ve D vitamini takviyeleri yanında melatonin takviyesi de kullanmıştı. Melatonin hormonunun hastalığa yakalanma olasılığını neredeyse yüzde 30 oranında düşürebileceğini gösteren yeni bir bilgi ise ABD’nin ünlü tıp merkezlerinden birinden, Cleveland Clinic’ten geldi. Bu merkezde yapılan ve önemli bir bilimsel dergide (PLOS BIOLOGY) yayımlanan yeni bir araştırmaya bakılırsa melatonin özellikle hastalığı önlemede işe yarayabilecek! Hemen belirtelim: Sadece bu araştırmaya bakarak bir fikir yürütmek bence doğru olmaz. Bu bilginin başka araştırmalarla da desteklenmesi lazım.

Yazarın Tüm Yazıları