"Osman Müftüoğlu" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Osman Müftüoğlu" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Osman Müftüoğlu

Probiyotik mi, prebiyotik mi önemli?

Sağlığımız söz konusu olduğunda probiyotikler de, prebiyotikler de önemli ve her iki kavram da geç farkına vardığımız, önemlerini anlamakta geç kaldığımız son derece mühim sağlık belirleyicileri. İsterseniz önce “probiyotik ne, prebiyotik ne?” onu bir anlamaya çalışıp, daha sonra da aralarındaki farkı kavramaya bakalım...

Probiyotikler ne yapıyor? 

Probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan ve bizimle birlikte ortak bir biyolojik hayat süren canlılar. Pek çok alanda bize hizmet eden faydalı bakteriler.
Bağırsaklarımızda yüz trilyona yakın probiyotik bakteri var. Bunların toplam ağırlıklarının bir buçuk kilodan fazla olduğu anlaşılıyor.
İnce bağırsaklarda da varlar ama daha çok kalınbağırsaklarda yerleşikler.
Yiyecek içeceklerimizin içindeki toksik ve zararlı bileşikleri önce onlar temizliyor. Alerjen unsurları bizden önce onlar parçalayıp yok ediyor. Kanserojen faktörleri de bizden önce tanıyıp zararsız hale getirenler onlar.
Bağışıklığımıza destek olan, şekerimizi, kolesterolümüzü, kilomuzu ayarlamada bile önemli işlevler üstlenen, vitamin üreten, hazmı kolaylaştırıp güçlendiren ve daha pek çok alanda sağlığımıza neredeyse karşılıksız ama son derece önemli hizmeti aralıksız veren de yine sadık ve faydalı bu bakteriler.
Bu bakterileri dışardan daha fazla kazanmak, bağırsaklarımızda onlara daha fazla alan açmak, sayılarını mümkün olduğu kadar çoğaltmak çok önemli bir koruyucu sağlık unsuru.
Zaten bu nedenle de size sık sık “probiyotik zengini besinleri daha bol tüketin, daha sık ve bol yoğurt, kefir, peynir yiyip ayran için” diye tekrarlayıp duruyoruz.

NOT ALIN

Prebiyotikler neden önemli? 

Prebiyotik gıdalar probiyotik bakterilerin hoşlandığı, zevkle yiyip içtiği, bağırsaklarımızın dost ve arkadaş bildiği besinler.
Bağırsak fonksiyonlarını düzenlemede, hazmı iyileştirme ve gıdalardan azami faydayı temin etmede de çok etkililer.
Eğer siz de “daha fazla probiyotik gücüm olsun” istiyorsanız daha çok prebiyotik besin tüketin. Bunu yapmazsanız bağırsaklarınızdaki dost bakteriler yani probiyotikler yeteri hızda çoğalamazlar. Hatta aç kalıp azalırlar.
Probiyotik bakterilerin en çok hoşlandığı prebiyotik besinlere gelince...
Listenin en başlarına yerelması, pırasa ve bamyayı yazın. Diğerleri için de yandaki kutuya bakın...
Not: Bu yıl probiyotik ve prebiyotikler konusunu daha sık gündeme getireceğiz, bilginize...


NOT ALIN

Prebiyotik gıdalar hangileri? 

- Sebzeler: Pırasa, yer elması, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak, hindiba, kuşkonmaz, hardal bitkisi
- Kurubaklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye, nohut
- Tam tahıllar: Tam buğday, yulaf, kara buğday, arpa, kepekli pirinç
- Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, fındık, ketentohumu
- Meyveler: Zeytin, muz, üzüm, çilek, elma

UNUTMAYIN
Probiyotik zengini besinler
- Doğal yoğurt
- Probiyotikli yoğurt
- Kefir
- Ayran
- Peynir
- Boza
- Tarhana
- Şalgam suyu
- Bira mayası
- Turşular
- Hardaliye
- Fermante et ürünleri (kavurma ve fermante sucuk, pastırma)


BİR BİLGİ

Gerginliği atmanın 6 kolay yolu 

Söylemeye gerek yok, çok zor ve son derece sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Doğal olarak da hepimiz az veya çok gerginiz. Peki, üzerimizdeki bu gerginliği atmak için neler yapabiliriz?
- İşe gerginlik sorununu daha az düşünmekle başlayın. Yalan da olsa “gerginlik yapacak ne var ki?” cümlesini sık sık tekrarlayın.
Yani kendi kendinize bir çeşit doğal ve ruhsal “iyilik hali” enjeksiyonları yapın.
- Uyku meselesine yeniden odaklanın. İyi bir uyku çekmeden gerginliğinizi atmanız mümkün olmaz. Özellikle stresli ve gerginken bedenin de, ruhun da daha fazla uykuya ihtiyacı olduğunu aklınızdan hiç çıkarmayın.
- Evi terk edip dışarıya çıkın. Evde tek başına geçirdiğiniz saatler şu veya bu şekilde daha fazla gerginlik yüklenmenize yol açabilir.
Dışarıya çıkın, sosyal aktivitelere katılın, arkadaşlarınızla konuşup sohbet edin, masaj yaptırın, gidip bir kahvede günlük sohbetlere katılın.
Ne yapın edin gerginlik yaratıcı sohbetlerden uzak kalın.
- Alkol ve kafeinin sınırlayın. Alkol de, kafein de gerginliği artırır.
Reaksiyon süresini kısaltır. Özellikle kafein ciddi bir gerginlik tetikleyicisi haline gelebilir.
- Egzersiz yapın. Gergin kasları gevşetmenin de, gergin bir ruhu sakinleştirmenin de tek yolu var: Egzersiz yapmak.
İster yürüyün, ister yüzün, ister bisiklet sürün, ister tenis, golf oynayın. Fark etmiyor, hepsi işe yarıyor.
En etkilisi hangisi mi? Yürümek ve dans etmek en güçlü gerginlik savar egzersizler olarak gösteriliyor.
- Olumlu düşünün. Gerginlikle mücadelenin mühim basamaklarından biri de yalan da olsa pozitif tavırlar takınmak, zor da olsa olumlu ve iyi şeyler düşünmeye çalışmaktır.
Bir kere şunu aklınızdan hiç çıkarmayın: Her şeyi kontrol edemezsiniz ama kendinize her zaman yardım edebilirsiniz.

 

 

X