Oyuna gelmeyin

Son yıllarda vitamin hapları, besin takviyeleri aldı başını gidiyor. Endüstri son hızla büyürken, insanların iyi niyetlerini suiistimal eden şarlatanların sayısı da giderek artıyor.

Haberin Devamı

Şarlatan, Fransızca kökenli bir sözcük. Ortaçağda yalan vaatlerle bir şeyler satmaya çalışan, bunu yaparken de dikkat çekmek için ördek sesi çıkaran satıcılara şarlatan denirmiş. Vitamin sahtekârlarını bunlara benzetiyorum. “Kalp hastalıklarından korunmak, damar sertliğini önlemek için bu hapı, cinsel gücü artırmak için şu hapı alın” diyerek insanların ceplerini boşaltmaya çalışıyorlar. Bunu yaparken de, insanların doğru yöntemlere, mantıklı tedavilere sırt çevirip tek bir haptan medet ummalarına, bazen de daha çok hastalanmalarına neden olabiliyorlar.
Daha da kötüsü, endüstrideki ciddi vitamin üreticilerinin bile bu yola girmeleri. Bazı hastalarımı üzülerek izliyorum. Bana danışmak için, kullandıkları vitamini getiriyorlar. Vitamin kutusunun üzerinde Omega-3, Omega- 6, Omega-9 içerdiği yazıyor.

Hastama, “Omega-6’nın ne olduğunu biliyor musun?” diye soruyorum. “Bilmiyorum hocam ama çok faydalıymış” diyor.
Ayçiçeği, mısır özü, fındık ve fıstık yağlarının hepsi Omega-6 içerir. Kısacası, bitkisel yağların tamamı Omega-6’dır. Bir parça bu yağlardan tüketin, bu ‘vitamine’ o kadar para vermenin âlemi yok.
Aynı besin takviyesinin üzerinde, 200 mg Omega-9 içerdiğini yazıyor. Omega-9’un en iyi kaynağının ne olduğunu biliyor musunuz? Zeytinyağı! Bir çay kaşığının beşte biri zeytinyağına onca parayı vermenize ne gerek var?
Bu, bilgisizliği suiistimal etmektir. Önce diyetinize balık, ketentohumu, ceviz ekleyin. Gerekirse Omega-3 desteği kullanın. Ama kutunun fiyatını artırmak için Omega-6 ve Omega-9 eklemek etik değil. Bunlar zaten çok ucuza, hemen yanı başınızda bulabileceğiniz besinlerde mevcut.
Mesela, B12 vitamini hafızaya iyi gelir ve yaşlıların B12 takviyesi alması önerilir. Ama bu vitamine birazcık lesitin, azıcıcık inositol, toz kadar kolin koyup fiyatını 10 liradan 100 liraya çıkararak ‘beyin dostu’ diye satmak insafsızlık değil de ne?

‘HER DERDE DEVA’

Vitaminlere olmayan anlamlar da yükleniyor. Bir kutuyu elinize alıyorsunuz, üzerinde yazanlara bir bakıyorsunuz. Faydaları saymakla bitmiyor. Muska mübarek. Bu hapı içtiğiniz zaman tüm sorunlarınız çözülüyor!
Gayet akıllı olduğunu bildiğim hastalarımdan biri, bir gün ofisime geldi. Elinde bir çanta. Spordan geldiğini düşündüm. Çantayı masamın üstüne koyup fermuarı bir açtı, içinde bir sürü kutu. “Vitamin almaya gitmiştim. Tezgâhtar kız, ‘Bu beyne, bu kalbe, bu ayaklardaki uyuşmaya, bu da strese iyi geliyor’ dedi, ben de dayanamadım hepsini aldım” demez mi? Bütün tezgâhı toplayıp gelmiş, bana bunları ne yapacağını soruyor. Ben de, “Çaren yok, dağıtacaksın” dedim.
Akıllı, zeki insanların vitamin almaya gidip, tezgâhta duran kızın bilgisine güvenerek bunları almalarını kabul etmek mümkün değil. Önce gidip dersinizi çalışmalı, biraz okuyup araştırmalısınız. Diyelim ki doktora gidemediniz ama en azından eczacınızla konuşun. Hele hele arkadaşınızın tavsiyesiyle vitamin takviyesi almak hiç doğru değil. “Ben yuttum, tırnaklarım beş katı uzamaya başladı”, “Ben aldım, kirpiklerim çıkmaya başladı” gibi önerilerle hap alınmaz.

Haberin Devamı

Siz karpuzun neresini yiyorsunuz?

Haberin Devamı

Birçok kuruyemişte bulunan “arjinin” isimli doğal molekülün cinsellik üzerinde kadında da erkekte de faydalı etkileri var. Bu maddenin en önemli özellikleri büyüme hormon seviyesini yükseltmesi, kanı incelterek damarları genişletmesi ve dolayısıyla cinsel organlardaki kan akışını artırması. En zengin arjinin kaynaklarından biri de karpuz çekirdeği.
Karpuzla ilgili güzel haberler bu kadarla bitmiyor. Karpuzun kırmızı kısmının bitip beyaz kısmının başladığı bölümde yüksek miktarlarda SİTRÜLİN var. Bu madde Viagra’dan da etkili doğal bir enerji ve cinsellik ilacı. Sitrülin vücuda girdiğinde, biraz önce bahsettiğim karpuz çekirdeğinde bulunan ve cinsel gücü artırdığı bilinen arjinin maddesine dönüşür. Arjinin damar duvarında daha fazla nitrik oksit üretilmesini sağlayarak cinsel gücü artırıcı ilaçlar gibi etki eder.
Erkekler karpuzun bu beyaz bölümlerinden en az reçeteli ilaçlar kadar faydalanabilecekken, maalesef biz onları ineklere, eşeklere yediriyoruz.
Arjinin zengini besinler listesinde karpuzun ardından kabak çekirdeği ve yer fıstığı geliyor. Ay çekirdeği, badem ve fındık da listede mutlaka yer alması gereken besinler. Özellikle ay çekirdeği ve fındık yüksek oranda E vitamini de içeriyor ve bu vitaminin cinsellik üzerindeki olumlu etkileri uzun zamandır biliniyor.

Haberin Devamı

En güçlü afrodizyak: Egzersiz

Cinsel hayatı düzgün insanların fiziksel sağlıklarının daha iyi, ruhsal yaşamlarının daha dengeli olduğu, bedenlerindeki çeşitli biyokimyasal süreçlerin daha düzgün işlediği biliniyor.
Ama şunu aklınızdan çıkarmayın; bazı besinler sağlıklı bir cinsel yaşama katkıda bulunsalar da, egzersiz cinsellik için en etkili ilaçtır. Düzenli egzersiz yapanların hormon düzeyleri daha yüksek, kan dolaşımları daha düzgün ve damarları daha sağlıklı oluyor. Tüm bunlar, sağlıklı, aktif ve tatmin edici bir cinsel yaşamın olmazsa olmazlarıdır.
Fazla kilolu olmak, burada da sorun çıkarıyor. Kilolu olmak hem bedensel hem de ruhsal sorunlar yaratıyor, daha da önemlisi hormonal olarak cinsel hayatı sekteye uğratıyor. O nedenle, fazla kilolarımızdan kurtulur düzenli egzersiz yaparsak bütün sorunlar kendiliğinden çözümlenir.

Haberin Devamı

HAPLA ZAYIFLANMAZ!

İnternette ve bazı gazete/TV reklâmlarında adımı ve resmimi kullanarak pazarlanan OBESİ-STOP isimli ürünle ilgili olarak yasal haklarımı koruyan hukuksal süreçler başlatılmıştır. Diyet ve egzersiz yapmadan sadece hap yutarak kilo verdirdiği ileri sürülen bu ürünle benim ve Yaşasın Hayat Beslenme Enstitüsü’nün ilgisi yoktur. Bilginize sunulur.

Yazarın Tüm Yazıları