Kramp önleyen doğal destekler neler?

Kas krampları genç yaşlı dinlemez, herkesi korkutur. Zira kramplarla kasılmış bir kas ya da kas grubu dayanılmaz ağrıları da beraberinde getirir. Ayrıca tekrarlayan kramplar metabolik ve nörolojik bazı hastalıkların da ilk işaretleridir. Mesela diyabet, mesela Parkinson hastalığı kendini başlangıçta kramplarla belli edebilir. Ayrıca magnezyum, potasyum gibi minerallerin, tuz ve B12 vitamini eksikliğinin de krampları sıklaştırdığı iyi bilinir. Peki “geçici kramplar” da doğal çözümler nelerdir? İşte kısa bir liste...

Haberin Devamı

* Magnezyum takviyeleri (özellikle sitrat ve glisinat
tuzları) kas kramplarını önler
ve azaltır.

* B1 vitamini destekleri kramp problemini hafifletebilir. B6, B12 eklenenlerde etki daha nettir.

* Üzüm çekirdeği ekstrelerinin ayak kramplarına iyi geldiği düşünülüyor.

* E vitamini de bacak kramplarını rahatlatabilen bir destek.

* Sodyum ve potasyum eksikliği de karın ve bacak kaslarında kramplara neden olabiliyor. Potasyum takviyeleri ve tuz alımını artırmak yetiyor.

BİR SORU

30 gram kuruyemişi yakmak için ne kadar egzersiz lazım?

30 gram kuruyemişte yaklaşık ortalama 175 civarında kalori var. Bu miktar kaloriyi yakabilmeniz için 30 dakika tempolu ya da 45 dakika orta hızlı yürüyüş yapmanız lazım. Aynı miktar kaloriyi bisiklete binerek, düşük bir hızda 20, yüksek bir hızda 15 dakikada harcayabilirsiniz.
175 kalorilik bir harcama için en az 20-25 dakika yüzmeniz lazım. Tenis oynuyorsanız tekli oyunda 15, eşli oyunda 30 dakika size yetiyor. Eğer golfçuysanız ve sopalarla birlikte yürüyüş yapıyorsanız (arabasız golf) aynı miktar kaloriyi harcamak için 15-20 dakikaya ihtiyacınız var.

Haberin Devamı

İYİ BİLGİ

Kuruyemiş porsiyonları ne olmalı?

Kuruyemişlerin sağlığa faydalı oldukları kesin. Neredeyse tamamı sağlıklı yağlar, faydalı proteinler, güçlü mineraller, bol posa/lif ve vitamin kaynağı. Ne var ki yine neredeyse tamamı güçlü birer kalori bombası. 100 gramları ortalama 600 kalori içeriyor. Bu miktar bir erkeğin günlük kalori ihtiyacının dörtte biri. Kadının üçte birine denk geliyor.

Kısacası kuruyemişleri avuç avuç değil tane ile yani “sayarak” yemek lazım.

Yoksa kilo alırsınız. Prensip olarak 30 gramı asla geçmemek lazım.

Peki, tane hesabı nasıl yapılacak? 30 gramı geçmemek için badem, fındık, ceviz ya da Antep fıstığından kaç tane yenecek? Öyle ya. Herkesin mutfağında hassas terazi yok. İşte “tane ile kuruyemiş” hesabı...

Badem (işlenmemiş): 20 adet

Fındık (işlenmemiş): 20 adet

Yer fıstığı (kavrulmuş): 40 adet

Ceviz (işlenmemiş): 5 adet

Antep fıstığı (işlenmemiş): 40 adet

(Not: Kuruyemişleri lütfen doğal haliyle, kavurup tuzlamadan yemeye dikkat edin. Isıl işlemler yapılarındaki faydalı besinleri yok edebiliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca saklama koşullarına da riayet edin. Zira nemli ortamda hepsinde de aflatoksin mantarı ürüyor. En doğrusu koyu renkli, ağzı iyice kapatılabilen, yani hava almayan cam kavanozlarda saklamaktır.

Aman dikkat!)

Aklınızda olsun

Göz destekleri ile tanışın

Yaşlılığa bağlı sarı nokta hastalığı, katarakt veya göz tansiyonu glokom ile mücadelede ilaçlara yardımcı olabilecek doğal destekleri bilmenizde yarar var...

◊ E vitamini

◊ Omega-3

◊ Lütein

◊ Zeoksantin

◊ D vitamini

◊ CoQ10

◊ Çinko

◊ Selenyum

◊ Alfa lipoik asit

◊ Glutation

KISA BİLGİ

Manav tezgahındaki “antikanser” mucizeler

◊ Lahana: İndol 3-karbinol
◊ Üzüm: Resveratrol
◊ Karnabahar: Sülforafan
◊ Yeşil çay: Epigallokateşin
◊ Sarımsak: Dialil sülfür
◊ Domates: Likopen
◊ Zerdeçal: Kurkumin

Haberin Devamı

KESİP SAKLAYIN

Detoks yapan 10 besin

Eğer bedeninizi sürekli bir “toksin savar” haline getirmek mutfağınızı bir detoks merkezi bedeninizi de bir arınmışlık cenneti yapmak istiyorsanız gelin beslenmenizde şu besinlere daha sık yer verin...

◊ Zerdeçal

◊ Enginar

◊ Maydanoz

◊ Dereotu

◊ Kereviz

◊ Sarımsak

◊ Avokado

◊ Lahanagiller

◊ Biberiye

◊ Pancar

 

 

Yazarın Tüm Yazıları