Kızılcıklar oldu mu

“Hocam bu türkü de nereden çıktı?” demeyin, bu eski ve güzel türkünün sağlıkla ilgili bir yanı da var. Kızılcık, yıldızı hızla parlayan besinlerden biri.

Haberin Devamı

Kıpkırmızı olgun bir kızılcık meyvesi olağanüstü antioksidan gücü ile bizi oksitlenip paslanmaktan (ve bir ölçüde kanser belasından bile) koruyabiliyor ama onun asıl özelliği idrar yolu enfeksiyonları, özellikle koli basiline bağlı sistitten korunmada gösterdiği müthiş performans.

Biliyorsunuz özellikle menopoz dönemi sonrasında kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali yüksek. Aynı konu genç hanımlar için de çok mühim. Bazıları çok sık sistit atağı geçiriyor. Benzer problem hamilelik sürecinde de var.
İşte bu tür “tekrarlayan sistit” atakları ve “kronik sistit” ile mücadelede elimizin altında olması gereken ilaçlardan daha kıymetli ve de güvenli iki doğal silahımız var: Biri probiyotik bakteriler, diğeri de kızılcık özleri.
Probiyotik bakterilerin genital akıntıdan, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada neden işe yaradıkları ayrı bir yazı konusu. Bugünkü hatırlatmam “kızılcık mucizesi” ile ilgili.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu olanlar enfeksiyonların tekrarlamasından korunmak istiyorlarsa, doktorlarıyla da konuşarak bu doğal mucizeden faydalanmayı ihmal etmesinler.
Zira olgun kızılcık meyveleri ve onlardan elde edilen kızılcık suyu (veya bundan hazırlanan özel kızılcık ekstresi destekler) özleri kronik ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada ciddi bir destek, güvenilir bir yardımcı.
Kızılcığın bu faydası bilimsel olarak da kanıtlandı.
Not: Kızılcığın bu özelliğinin nedenini merak ediyorsanız Dr. Evren Altınel’in hazırladığı kutuyu dikkatle okuyunuz.

Haberin Devamı

Kızılcıklar oldu mu

BİR SORU

Pegan diyet neden çok tutuldu?

Dün etraflıca anlattığımız Pegan diyetin beğenilmesinin birçok nedeni var. En önemlisi paleo ve vegan diyetlerin sivri, riskli, problemli, tehlikeli olabilecek yanlarını törpülemesi. Örneğin paleoda olduğu gibi aşırı hayvansal protein yüklenmesinin getirebileceği bazı riskler (sindirim sistemi kanserleri, damar sertliği, kemik erimesi) ve vegan beslenmenin oluşturacağı bilinen problemler (B12, demir, kalsiyum eksikliği) bu diyetle minimuma iniyor.
Şunun altını yeniden çizelim: Diyet yeni olsa da bu tür tavsiyeleri özellikle kilo problemiyle ilgilenen ve soruna bilimsel çözüm arayan merkezler uzun süre kullandı, halen de kullanıyor.
Yaşasın Hayat Beslenme Enstitüsü’nde biz de benzer planları tercih ediyoruz. Bugün 1400 kalori içerikli PEGAN DİYET listesinin ilk iki günlük örneğini yayınlıyoruz, devamı önümüzdeki günlerde...

BİR BİLGİ

Haberin Devamı

Kızılcıkta ne var?

Bir antioksidan deposu olan kızılcığın üriner sistem enfeksiyonlarını engelleme dışında, sindirim sistemi sorunlarını azaltma, diş plaklarını ve çürüklerini önleme, LDL kolesterolü düşürme ve damar çeperini destekleyerek kalp-damar sağlığına katkı ve anti kanser özellikleri de var.
Kızılcığın bu gücü içindeki doğal ilaçlardan geliyor. İşte onların en mühimleri...
- Flavonoidler: Antosiyanidin, flavonol, proantosiyanidin barındırır. Özellikle bu üçüncü madde idrar yollarındaki E.coli bakterilerinin mukozayı tahrip etmesini önler.
- Resveratrol: Üzümde ve kranberide de yoğun olarak bulunur. Anti kanser etki yapar.
- Ursolik asit: Karaciğer ve meme kanseri oluşumunda kanserli hücrelerin üreyip gelişmesini önlediğine dair çalışmalar vardır.
- C vitamini: Varfarin gibi antikoagülan kullananların bu etkiyi artırıcı özelliği nedeniyle kranberi desteklerini dikkatli kullanmaları önerilir.
NOT: Kızılcık antioksidan olarak saponin, tanin ve verbenalid açısından zengindir. Tüm düz kas gruplarında rahatlama sağlar. Salgıları azaltır. DR. Evren ALTINEL

Haberin Devamı

Pegana dost besinler

İYİ PROTEİNLER: Başta tavuk ve balık proteini olmak üzere her türlü protein pegan diyetlerin baş tacı. Dikkat etmeniz gereken şu: Sadece hayvansal değil, bitkisel protein kaynaklarını da ihmal etmeyecek, mercimekten, kinoadan, bezelyeden, fasulyeden de vazgeçmeyeceksiniz.
DOST YAĞLAR: Yağ düşman değil, bunu unutmayın. Önemli olan doğru, faydalı, sağlıklı olanlarını seçmek! Zeytinyağı ilk tercihiniz olsun.
Tereyağını ikinci tercihiniz yapın. Fırsat buldukça fındık, ceviz yağlarından da istifade edin. Örneğin, salatalarınıza bunları ekleyebilirsiniz.
GÜÇLÜ SEBZELER: Her türlü sebze beslenmenizin vazgeçilmezi olmalı. Özellikle en renkli, en canlı, taze ve doğal, mevsiminde yetişenleri tercih edilmeli. Meyve tabii ki yenecek ama kesinlikle abartılmayacak.

Haberin Devamı

Kızılcıklar oldu mu

7 GÜNLÜK PEGAN DİYET

1.GÜN
KAHVALTI
* 1 tam yumurta ve 1 yumurta akı ile maydanozlu omlet
(Yumurta ve yumurta akını, içine 1-2 çorba kaşığı yulaf unu ilave ederek çırpın. Tavaya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ederek pişirin)
* 2 bütün ceviz
ÖĞLE YEMEĞİ
* Salata (karışık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli) üzerine 1 el büyüklüğü ızgara tavuk dilimleri
* 4 çorba kaşığı kinoa (haşlanmış)
ARA ÖĞÜN
* 1-2 porsiyon meyve ve 1 kutu probiyotik yoğurt
AKŞAM YEMEĞİ
* Salata (karışık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
* 1-2 kepçe mercimek çorbası
* 3-4 köfte büyüklüğünde kırmızı et (ızgara köfte olabilir)

2.GÜN
KAHVALTI
* 1 su bardağı yoğurt (2 kutu probiyotik yoğurt olabilir)
* 3-4 çorba kaşığı yulaf ezmesi
* 2 bütün ceviz
* 1 porsiyon meyve
* 1 çay kaşığı tarçın
Yulaf ezmesini yarım çay bardağı sıcak su ile önceden ıslatın, üzerine malzemeleri ekleyin.
Tarifimiz bir kişiliktir.

Haberin Devamı

3.GÜN
ÖĞLE YEMEĞİ
* Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
* Üzerine 1 el büyüklüğü ızgara bonfile dilimleri
* 4 çorba kaşığı haşlanmış yeşil mercimek
ARA ÖĞÜN
* 1-2 porsiyon meyve
* 10-12 adet badem (tuzsuz)
AKŞAM YEMEĞİ
* Salata
(1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
* 1-2 kepçe tarhana çorbası
* 6-8 çorba kaşığı mantarlı tavuk sote
(3. ve 4. gün listeleri yarın...)

Yazarın Tüm Yazıları