Kanserde farkındalık önemli bir ayrıntı

Erken tanı her hastalıkta önemli. Söz konusu kanser olduğunda ise çok ama çok daha önemli bir ayrıntı.

Haberin Devamı

Şu kesin: Herhangi bir kanseri olabildiğince erken fark etmek tedaviyi ve sonraki süreçleri ciddi ölçülerde kolaylaştırıyor. Erken tanının yolu da her şeyden önce “farkındalık”tan geçiyor.
Bunun bir anlamı da bedenimizde olan bitenleri -takıntılı, hastalık hastası biri olmadan- biraz daha dikkatle izlemek, gelişen yeni sorunları, değişimleri, oluşumları azıcık daha yakından takip edip gözlemek.
Mesela mı? Boynumuzda, kasık ya da koltuk altımızda gelişen yeni ve ağrısız bir beze. Banyo yaparken mememizde hissettiğimiz nohut kadar sert bir kitle. Tuvaletimiz sırasında farkına vardığımız minik bir kanama. Durduk yerde ortaya çıkan iştahsızlık ve kilo kaybı. 2-3 haftadan daha fazla uzayan kuru, inatçı bir öksürük.
Listeyi daha da uzatabiliriz ama özeti şudur: Çoğu kanser bazı ön işaretlerle “ben geliyorum” der. Bu işaretleri bilelim, izleyelim ve dikkate
alıp değerlendirelim.

Haberin Devamı

Güzelliğin ilacı var mı

Var! Her şey gibi güzelliğin, daha doğrusu cilt güzelliğinin de ilaçları ve bunların araştırıldığı bilimsel alanlar var ve bu alanlar “Yaşlanma ile oluşan cilt değişikliklerini nasıl önleriz?” sorusunun yanıtını arıyor.
“Hangi dermokozmetikleri (yani ilaç gibi etkileyen cilt ürünlerini) ve/veya hangi nutrikozmetikleri (yani ilaç gibi etkileyen vitamin, mineral, antioksidan destekleri) kullanırsak cilt yaşlanmasını yavaşlatabiliriz?” merakının peşinden koşuyor.
Bu alanlardan dermokozmetik konusunda araştırma yapanlardan biri de Dr. Des Fernandes’tir.
Dr. Fernandes dünyaca ünlü bir hekim, önemli bir plastik cerrah.
İlk kalp nakli ameliyatını yapan ünlü kalp cerrahı Dr. Bernard’ın dönem arkadaşı ve memleketlisi. Yani o da Güney Afrikalı bir hekim.
Dr. Des Fernandes çalışmalarını “deri kanseri” üzerinde yoğunlaştırdığında görmüş ki sadece deri kanserini önlemenin değil, ciltteki lekeleri azaltmanın, kırışıklıkları geciktirmenin de önemli ve etkili yollarından biri A vitamininden faydalanmak.
Dr. Fernandes’in hikayesinin devamını yandaki kutuda bulacaksınız.

Dr. Fernandes’in sırrı ne

Dr. Des Fernandes A vitamininin çeşitli formları üzerinde yıllarca süren araştırmalar yapmış ve farklı basamaklarda A vitamini tedavisi içeren bir yöntem geliştirmiş.
Tabii ki kullandığı esas A vitamini formu “retinoik asit”. Dr. Des Fernandes’in ürünlerinin içinde benim en çok beğendiğim de zaten “retinol” bazlı olanlar.
Fernandes’in geliştirdiği ürün gamının (ENVIRON) farklı kombinasyonları var ve bunlar da oldukça etkileyici. Mesela “colostrum” ağırlıklı ürün benim son bir yıldaki favori cilt desteğim oldu.
Özeti şu: Daha önce de belirttiğim gibi eğer “anti aging rüyası” bir gün gerçekleşecek olursa bunun ilk aşamasını cildimizde göreceğiz.
C vitaminli, hiyalüronik asitli, alfa hidroksi asitli, kolajenli, E vitaminli ve A vitaminli farklı ürünlerle cildimizi daha genç ve diri, yumuşak, nemli tutabileceğiz.

Haberin Devamı

Rahimağzı, prostat, meme kanseri

Sağlığımız dolayısıyla beden ve ruhumuz sahip olduğumuz en büyük hazine, bize bağışlanan en büyük emanettir. Gelin ona özen gösterelim, onu daha yakından izleyip sorunlarına daha erken çözümler aramaya çalışalım.
Unutmayalım ki en büyük sağlık risklerinin başında hâlâ farklı doku ve organ kanserleri var. Bunların çoğu da erkenden tanımlanabilecek kanserler.
Mesela bağırsak kanserleri. Basit bir kolonoskopik inceleme ile anında yakalanıyor. Mesela rahim ağzı kanseri. Yıllık kadın doğum muayenelerinde belirlenip gözaltına alınabiliyor.
Mesela meme kanserleri. Mamografi taramaları neredeyse bezelye büyüklüğünde olanlarını bile tespit edebiliyor. Mesela prostat kanseri. Geçelim detaylı kan analizlerini (PSH testi) veya radyolojik-ultrasonografik incelemeleri, o pek utandığımız basit bir prostat muayenesi bile anında yakalayabiliyor.
Sağlığımızın kıymetini bilelim. Kanserde erken teşhisin önemini fark edelim.

Haberin Devamı

Depresyon kalbinizi de bozar

Depresyon yeni bin yılın mühim sağlık tehditlerinden biri.
Üzerinde etraflıca çalışılması, nedenlerinin ve niçinlerinin detaylı incelenip araştırılması, hatta toplumsal bir “depresyon önleme programı”nın yapılması lazım.
Çünkü elimizdeki veriler endişe verici boyutlarda bir depresyon tehdidi ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
Önemli bir bilgi de şu:
Depresyon sadece hayat kalitesini düşüren bir problem de değil.
Sadece belleği bozan, intihar eğilimi yaratan, kanseri tetikleyen bir sorun olarak da kalmıyor.
Depresyon kalp yetmezliği olan hastalarda ölüm riskini en az beş kat artırıyor.

Alzheimer’dan korunmanın yolu yeni bir dil öğrenmek olabilir

Haberin Devamı

“Öğrenmenin yaşı yok!” Bu kültürümüzün en güzel önermelerinden biridir. Özellikle belleği koruma söz konusu olduğunda öğrenmenin asla yaşla sınırlanmaması lazım.Beyin yeni öğrenmelere zorlandıkça kapasitesini büyütür. Beyinde kapasite artıran önlemlerden biri de “çift dil konuşmak”tır.Yeni bir araştırma çift dil konuşan toplumsal grupları tek dil konuşan gruplarla karşılaştırmış, neticede şu anlaşılmış: Çift dil konuşmak beyinde daha fazla işlevsel bağlantı anlamına geliyor. Yeni bir dil öğrenmeye çalışmaya ne dersiniz? 

NTV'DE YAŞASIN HAYAT

Her hafta cumartesi 18:15 ve pazar 12:15’te NTV’de yayınlanan “Yaşasın Hayat” programımızın bu haftaki konusu “Nasıl daha iyi yaşlanabiliriz?” olacak. 

Yazarın Tüm Yazıları