İşler iyi gitmiyor

GEÇEN haftada da yazdım, daha doğrusu uyardım: Bu kış zor geçecek. Üzülerek belirteyim, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı günlük vaka rakamları endişemi doğruluyor. Son bir haftada sadece İstanbul ve çevresinden değil, Türkiye genelinden gelen haberler de iç açıcı değil. Özellikle son 3-4 günün rakamları o korkulan “ikinci dalga”ya işaret etmese bile, bilelim ki can sıkıcı yeni ve büyük dalgaların habercisi gibi görünüyor. Kısacası önümüzde bizi bekleyen “karanlık bir kış” var. Peki ne yapmalı?

Haberin Devamı

İşler iyi gitmiyor

OSMAN HOCA UYARIYOR

TÜNELDE BİR IŞIK VAR AMA...

SADECE pandemi sürecini yönetenlerin değil, ortaya çıkabilecek olumsuzlukların neticesine katlanacak olan bizlerin de şapkalarımızı önümüze koyup ciddi ciddi düşünmemiz lazım. Bir süre önce varlığına işaret edilen “ışığın” bu karanlık tünelden çıkışımızın değil de hızla üstümüze gelen şiddetli ve büyük yeni dalgaların habercisi olması mümkündür. Aslında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sıkıntıyı aylar önce işaret etti. Daha yaz başında “Gemiyi kıyıya yaklaştırdık ama limana sağ salim ulaşabilmemiz için bazı fedakârlıklar yapmamız lazım. O fedakârlıkları yapmazsak eğer kıyıya çıkmamız uzayabilir!” şeklinde özetleyebileceğimiz bir açıklama da yaptı. Önerim şu: Gelin hiç olmazsa bu mühim dönemde hata yapmayalım. Gelin bu vurdumduymazlıktan, bu kayıtsızlık ve bıkkınlıktan vazgeçelim. Tedbirleri gevşetmek bir yana, daha da sıkılaştırmanın yollarını bulalım. Sürecin bundan sonrasını “toplumsal bir savaş” olarak algılayalım, planlayalım ve sürdürelim. Yoksa “Osman Hoca demedi!” demeyin, başımızın fena halde belaya gireceği günler yakındır.

Haberin Devamı

İTİRAF EDELİM

GEÇ KALDIK!

GERİYE bakmayı pek sevmem. Zira “hayat hocam ve mentorum” 9. Cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel, bana şu öğüdünü adeta ezberletmiştir: “Arkana bakarak önünü göremezsin.” Kesinlikle inandığım ve uyguladığım iyi hayat yaklaşımlarından biridir bu. Ama iyi bilirim ki zaman zaman da geleceği planlarken şöyle bir arkaya dönüp bakmak ve geçmişteki hataları belirleyip, ders alıp o hataları tekrarlamamak da önemlidir. Pandemi sürecinde de bazı hatalar yaptık. İlk hatalarımızdan biri ise daha en baştan maske meselesinin önemini kavrayamamamız oldu. Ben dahil pek çok uzman -aramızda istisnalar olsa da- hijyen ve sosyal mesafe meselesini vurgularken, “Maskesiz olmaz arkadaş” demekte bir hayli geç kaldık. İtiraf edelim ve kabullenelim: Bu geç kalma yanlışını sadece biz değil, yetkililer de yaptı. Ayrıca bu büyük yanlışa sadece biz düşmedik. Hemen her ülke aynı yanlışı yaptı. Ve ne yazık ki bu mühim yanlış herkese pahalıya patladı. Kanaatim o ki pandeminin bu kadar uzaması ve ağırlaşmasında maske takmada geç kalma yanlışımız da çok etkili oldu. Peki, şimdi ne yapmalıyız? “Zararın neresinden dönerseniz kâr sayılır” deyimine sadık kalmalı, maskelerimize sıkı sıkı sarılmalı, “Maskesiz olmaz arkadaş!” cümlesini her gün en az on defa tekrarlamalıyız.

Haberin Devamı

İşler iyi gitmiyor

OSMAN HOCA TEFTİŞTE
SOKAK VE MEKÂNLARDA SON DURUM NE

2 gündür en az bir saatimi sokak ve mekân teftişine ayırıyor, farklı semtlerin farklı sokakları ve mekânlarında “durum tespiti” ve “maske teftişi” yapıyorum. Maalesef vardığım sonuç pek de iç açıcı değil. Son durum şu...

İşler iyi gitmiyor

BİR UYARI
MASKE SADECE AĞZINIZI DEĞİL BURNUNUZU DA ÖRTECEK

DURUM ve mekân tespitinde gördüğüm manzara ürkütücü. Çoğu insan maalesef halen ve inatla maskesini kullanmıyor. Özellikle gençler müthiş bir özgüven patlaması içindeler. Ayrıca az sayıda da olsa içimizden bazıları sosyal mesafe kuralını da dikkate almadan, neredeyse “Maskeye hayır” dercesine maskesiz dolaşmaya devam ediyor. Maske kuralına uyumda kadınların erkeklere fark atması da önemli bir ayrıntı. Kadınlar maskelerini takarken, erkekler ihmal edebiliyor. Ayrıca maske takanların durumu da bir garip. Çoğu insan maskelerini takarken burunlarını açıkta bırakıyor. Oysa bilimsel olarak da net ve açık olarak gösterildi ki maskelerin faydalı olabilmesi için “ağız, burun ve çeneyi kapayacak şekilde takılması ve yanlarda boşluk kalmaması” gerekiyor. Kısacası, burnu açıkta bırakmakla maske takmamak arasında ciddi bir fark yok. Sokak teftişinin neticesine gelince: 10 üzerinden 7!

Yazarın Tüm Yazıları