İnsulini azalt hayatı uzat

İnsülinin aşırı salgılanıp kanda yüksek yoğunluklara ulaşması (hiperinsülinemi) önce insülin direncine, sonra da pek çok sağlık sorununa zemin hazırlıyor. Bu nedenle yaşı 40’ı geçen herkesin bir “insülin takipçisi” olmasında fayda var.

Haberin Devamı

İnsülin seviyelerini “makul” düzeylerde tutanların, insülini yüksek olanlardan daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürme şansları var. Onlar, tip 2 diyabete, hipertansiyona, obeziteye, kalp hastalığına, felce, kansere, Alzheimer’a paçalarını daha seyrek kaptırıyor.
Kısacası, kan insülin rezervini makul seviyelerde tutmak, daha güzel, sorunsuz, hastalıksız, kaliteli yaşlanmak, hatta beklenenden biraz daha uzun yaşamak anlamına gelebiliyor.
Netice şu: İnsülinin aşırı salgılanıp kanda yüksek yoğunluklara ulaşması (hiperinsülinemi) önce insülin direncine, sonra da pek çok sağlık sorununa zemin hazırlıyor. Bu nedenle yaşı 40’ı geçen herkesin bir “insülin takipçisi” olmasında fayda var.
Gelin beni dinleyin, siz de açlık insülininizi 5’in altına indirin. 10’lu rakamlara ulaşmasına hele hele bu değerin üstüne çıkmasına asla izin vermeyin. Bunun için de daha fazla ve sık yürümeyi, daha az ve seyrek şeker, un/nişasta tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Gerisi kolaydır...

Haberin Devamı

DAHA GÜÇLÜ BİR SAĞLIK İÇİN...

1- Koruyucu sağlığa önem verip, beden ve ruhunuzu güçlü ve sağlam tutmaya gayret edin. Hastalıkları önlemenin, tedaviden daha kolay olduğunu unutmayın.
2- Bedeninizden gelen uyarıcı işaretler kadar (ağrı, kanama, benler), ruhunuzdan gelen “dikkat” sinyallerini de (uykusuzluk, yorgunluk) ciddiye alın.
3- Ne aşırı şüpheci ve “hastalık hastası”, ne de dikkatsiz ve “dalgacı” biri olun.
4- Sizi iyi tanıyan, dikkatle izleyen bir doktorunuz ve o doktorun arşivinde düzgün bir sağlık dosyanız olsun. Onunla iyi bir iletişim kurun. Sık sık doktor değiştirmeyin. Sağlık kararlarını da o doktorla birlikte verin.
5- Sağlığınızı ekonomik açıdan da güvence altına almayı
unutmayın.
6- Sadece reçeteli hapları değil, kullandığınız her türlü ilacı ve doğal desteği de doktorunuzla konuşun. Devamlı kullandığınız ilaçlar ve vitaminler varsa, bunların doz ve kullanım zamanlarını listeleyin. Doktora giderken bu listeyi yanınıza alın.
7- İlaçlarınızı önerilen doz ve sürede kullanın. Başkalarına önermeyin. Başkalarının ilaçlarını kullanmayın.
8- Ağız ve diş sağlığınıza önem verin. Periyodik ağız-diş kontrollerinizi yaptırın.
9- Unutmayın ki güzel yaşayanlar daha güzel yaşlanır! Yalnızca uzun ve bedenen sağlıklı bir yaşama değil, mutlu ve huzurlu bir hayata da odaklanın.
10- Ailenizin sağlık geçmişini, genetik ve kalıtsal risklerini bilmeniz, genetik mirasınızı yeterince tanıyıp değerlendirmeniz, sağlıklı bir geleceği planlamanın ilk adımıdır. Bu bilgilerle muhtemel bazı hastalıklara karşı daha doğru önlemler alırsınız.

Haberin Devamı

iNSÜLiN DiRENCiNiN FARKLI iŞARETLERi

İnsülin direnci mühim ve yaygın bir sorun. Problem kendini her zaman sadece tatlı krizleri, açlık atakları, kontrolsüz gıda tüketimleri, sık acıkmalar, zor doymalar, hızlı yemeler, yemek sonrası uyuklamalar, genişleyen bel çevreleri ve kalçalar ya da sabahları yorgun uyanmalar ile belli etmez.
Onun bazen hiç akla gelmeyen farklı hatta atipik işaretleri de olabiliyor. Eğer o işaretler de akılda tutulursa sorunun erken teşhisi daha kolay oluyor. İşte o “atipik işaretler”den bazıları...
◊ Gece terlemeleri
◊ Kararsızlık,
huzursuzluk
◊ Uyku bölünmeleri
◊ Sabah baş ağrıları
◊ Kontrolsüz
tepkiler
◊ Konsantrasyonda azalmalar
◊ Depresif ruh hali

Haberin Devamı

60 YAŞ SONRASI iÇiN 5 MÜHİM TALiMAT

◊ DURMAYIN: Her gün düzenli egzersiz şart!
◊ ÜŞÜTMEYİN: Enfeksiyonlardan korunun, grip, zatürre aşısı olun.
◊ DÜŞMEYİN: Dengenizi izleyin.
◊ ÜZÜLMEYİN: Kafanıza olumsuz düşünceleri yüklemeyin.
◊ DÜŞÜNMEYİN: Her şeyi dert etmeyin, pozitif düşünen biri olun.

Yazarın Tüm Yazıları