İnsülin süngerleriniz çalışıyor mu?

İnsülinin de azı karar çoğu zarar! İnsülinin de yokluğu ayrı, bolluğu ayrı bir dert! Nedeni şu...

Haberin Devamı

Eğer yeteri kadar insülininiz yoksa, yani pankreasınız ihtiyacınız kadar insülin üretemiyorsa şekeri kullanmanız zorlaşıyor, zira kanda şekerin hücreye girmesi insülin sayesinde başarılıyor.
Zaten böyle olduğu için de insülin yokluğu çeken şeker hastaları ya pankreasa insülin salgılatan hapları yutmak ya da insülin iğnelerini kullanmak zorunda kalıyor.
İnsülin bolluğunun yarattığı sorunlara gelince...
Damarlarınızda dolaşan insülin olması gerekenden çok fazlaysa bu durumda da başınız dertte demektir.
Zira fazla insülin hücrelerin insülin reseptörlerinin körleşmesine / kilitlenmesine / duyarsız hale gelmesine sebep oluyor.
Neticede bedeniniz insülin kaynıyor ama reseptör duyarsızlığı nedeniyle hücreye şekeri sokacak sistem kilitlenince kanda şeker birikmeye başlıyor.
Sonrası malum: Biriken fazla şeker yağa dönüştürülüp karaciğerde, iç organlar çevresinde ve göbekte/karın içinde depolanmaya başlıyor, insülin direncine bağlı kilo sorunu ve şeker hastalığı ortaya çıkıyor.

KASLARI ÇALIŞTIRIN!

Peki bu işin çözümü yok mu? Tabiî ki var.
İnsülin süngerlerinizi yani kaslarınızı daha sık ve yoğun kullanacaksınız! Nedeni şu...
İnsülin süngeri yani kandaki insülini temizleyen dokusal yapılar kaslarınızdır.
Aslında insülin direncinin nedeni de esasen kas dokusunun insüline duyarsızlığı, duyarsızlığı ortadan kaldırmanın yolu ise kasları harekete geçirmek -yani egzersiz yapmak, yani yürümek, hem de tempolu yürümek, yani günde en az 7 bin 500-10 bin adım atmayı alışkanlık haline getirmek- bir başka deyişle kasları insülin süngerleri haline getirip kandaki fazla insülini emmektir.
İşte bu nedenle insülin direnci sorunuyla veya gizli diyabet ya da açık diyabet hastalığı ile mücadele edenlere “Tedavinizi yalnızca haplara, diyetlere emanet etmeyin, yürümeden, yeteri kadar aktif bir hayat sürmeden bu işi çözemezsiniz!” diyoruz.

YÜRÜYÜN!

Eğer insülin direnci tuzağına düşmek istemiyorsanız yürüyün.
Eğer insülin direnci probleminiz var, çözmek istiyorsanız yürüyün.
Eğer şeker hastasıysanız ve sağlıklı kalmak istiyorsanız yürüyün.
Bana sorarsanız sadece yürümekle de kalmayın, zaman zaman tempolu egzersizler hatta ağırlık çalışmaları da yapın.
Saat başı yapacağınız kısa yürüyüşlerin, hatta fırsat buldukça oturmak yerine ayakta durmanın bile işe yarayabileceğini unutmayın.

Haberin Devamı

BİR SORU
Kabız mısınız?

Haberin Devamı

*Düzenli beslenin. Öğün aralarını uzun tutmamaya çalışın.
*Bol su için. Su içmek, bağırsak fonksiyonlarının düzgün çalışması için olmazsa olmazdır.
*Mümkün olduğu kadar çok sebze tüketin. Mümkünse sebzeleri çiğ yemeye çalışın. Çok gaz yapıyorsa, buharda ve suda haşlayabilirsiniz.
*Meyveleri mümkünse kabuğu, hatta çekirdeği ve sapıyla yiyin. Bağırsağın içine meyve sebze posası girdiğinde, bağırsak duvarı gerginleşiyor, bağırsak kasları kasılıyor ve hareket başlıyor!
*Yoğurda ve çorbaya da keten tohumu ilave edebilirsiniz.
*Kahvaltıda 2-4 çorba kaşığı buğday kepeği yiyin. Yoğurtla karıştırmak iyi bir fikir olabilir.
*Probiyotik eklenmiş yoğurtları tercih edin.
*Anason, yeşil çay, rezene, papatya çayları sindirim sistemine dost çaylardır. Ama sinameki içeren çaylardan uzak durun!
*Daha çok hareket edin. Aktif bir hayat sürün. YÜRÜYÜN! Oturmayın, ayakta daha fazla zaman geçirin.

Haberin Devamı


BİR ÖNERİ
Çınlamaya önlemler

Kulak çınlaması sorunundan uzak kalmak için önlem alabilirsiniz:
*Çok gürültülü ortamlardan uzak durmaya çalışın.
*Yüksek sesle müzik dinlemeyin.
*Kan basıncınızı izleyin. Yüksek tansiyondan korunmak için kilonuza dikkat edin, sigaradan uzak durun ve tuzu azaltın.
*Kahve-çay tüketimini sınırlayın.
*Kolalı içeceklerden uzak durun.
*Düzenli bir kan dolaşımının ilk şartının fiziksel aktivite olduğunu unutmayın. Yürüyün!
*Uykunuza özen gösterin. Her zaman uykunuzu almaya çalışın.

Tırnaklarınız ne anlatıyor?

Tırnaklarımın üstünde küçük, keskin köşeli siyah benekler var. Bu durum genelde zedelenme ve çarpmalardan sonra oluşur. Siyah beneklerin nadiren de olsa kan hastalıkları ya da kalp kapakçığı enfeksiyonlarından kaynaklanabileceğini bilmenizde fayda var.
Renkleri beyazlaştı ve soyuluyorlar. Bu durum liken planus hastalığına (Vücudun belli yerlerinde ortaya çıkan, beyaz döküntülerle seyreden bir deri hastalığı) işaret ediyor olabilir.
Tırnaklarımda sarı kahverengi lekeler var. Sigarayı bırakmaya ne dersiniz? Bu görüntü genelde sigara içenlerde görülüyor.
Tırnaklarımın rengi soluk-beyaz. Kansızlık probleminiz olabilir. Bu probleme çukurlaşma ve kolay kırılma da eşlik ettiğinde kansızlığın demir eksikliği ile ilişkili olabileceği düşünülür.
Tırnaklarımın rengi mavi-gri, üstelik çok yuvarlaklar. Bu, akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, özellikle de doğuştan olan kalp sorunlarını işaret edebilir.
Mavi-yeşil, hatta kahverengi görünüyorlar. Büyük ihtimalle tırnaklarınızda mantar ya da bakteri enfeksiyonu mevcut. Bir dermatoloğa başvurun.
Tırnaklarımda küçük beyaz noktalar var. Kan değerlerinize baktırın. Çinko ve kalsiyum noksanlığınız olabilir. Bir uzmanla beraber bu eksikliği giderecek bir yol haritası oluşturun.

Yazarın Tüm Yazıları