İnsülin direnci için 15 tavsiye

İnsülin direnci en yaygın sağlık sorunlarımızdan biri. Ayrıca, kilo problemi ve obezite salgınının da en mühim nedeni...

Haberin Devamı


Diğer yandan, eğer vaktinde çözümlenmez ise Tip2 Diyabet, hipertansiyon, gut, karaciğer yağlanması ve safra kesesi taşından tutun da kalp damar hastalıklarına pek çok önemli problemle bağlantılı. Kas ve karaciğerdeki insülin duyarsızlığını çözmek işte bu nedenle herkesin öncelikli ödevi... “Peki nasıl olacak bu iş?” diyorsanız, buyurunuz...

ATIŞTIRMAKTAN VAZGECiN

◊ Sık sık atıştırmayı bırakacaksınız.
◊ Acıkınca unlu, nişastalı, şekerli şeylere değil, proteinli besinlere (yoğurt, ayran, badem) ve sebzelere yükleneceksiniz.
◊ Her lokmayı en az 25-30 kere çiğnemeyi bileceksiniz.
◊ Ayaküstü atıştırmalardan uzak duracaksınız.
◊ Tatlandırıcılar veya bunların ilave edildiği gıdaların tadına bile bakmayacaksınız.

EKMEK VE ŞEKERE VEDA EDİN

◊ Ekmek tüketimine dikkat edecek, beyaz ekmekle vedalaşacaksınız.
◊ Makarna ve pilavla dostluğunuzu askıya alacaksınız.
◊ Aşırı meyve tüketimine “hayır” diyeceksiniz.
◊ Şekerli içeceklerden uzak durmayı bileceksiniz.
◊ Üç öğünle yetinip, iki öğünle beslenmeyi deneyeceksiniz.

Haberin Devamı

5 ÖZET BİLGİ...

◊ Sigara içmenin mühim bir zararı da C vitamini depolarınızı boşaltmasıdır. Her bir sigara en az 50 mg. C vitamini kaybına sebep olur.
◊ Alkol kullanımı en güçlü antioksidan savunma silahımız sayılan glutatyonumuzu süratle tüketir. Sigaranın da glutatyon azaltıcı olduğu kesinleşti.
◊ En güçlü antioksidan silahınız glutatyondur, bu molekülün aktif formu (GSH) antioksidan sistemimizin patronu kabul edilir.
◊ Diğer antioksidanların yani C ve E vitaminin, alfa lipoik asit ve koenzimin, çinko veya selenyumun görevleri ise, elektronlarını (zararlı serbest radikale vererek) kaybettiği için okside olmuş yani etkinliği kaybolmuş glutatyonu yeniden canlandırmak için ona elektron transferi yapmaktır.
◊ Bu nedenle C vitamini, alfa lipoik asit, E vitamini, koenzim veya N-Asetil Sistein takviyeleri bedendeki glutatyon düzeyini yükseltebilmektedir.

YÜRÜMEYİ İHMAL ETMEYİN

◊ Alkolden uzaklaşacaksınız.
◊ Taze sıkılmış meyve sularına mesafeli olacaksınız, 25-50 ml’i ile yetineceksiniz.
◊ Her 30-60 dakikada bir 5-10 dakikalık kısa yürüyüşler ya da işyeri/ oda turları yapacak, fırsat buldukça çömelme egzersizlerini tekrarlayacaksınız.
◊ Günde en az 7500 adım kuralını unutmayacaksınız.
◊ Bel çevrenizi her ay kontrol edip kadınsanız 85 cm, erkekseniz 95 cm’den düşük tutacaksınız.

Haberin Devamı

HEM STENTLİ HEM DE GÖBEKLİ OLUNMAZ

Koroner damarlarınız plakla dolmuş, durumu kurtarmak ve biraz da zaman kazanmak için “stent” veya “baypas” uygulanmış biriyseniz, lütfen bel çevrenizi en az kolestrol, trigliserit ölçümleriniz kadar dikkatle izleyiniz.
Bel çevrenizin en az tahlil raporlarında yazan kolesterol, trigliserit rakamları kadar önemli bir belirleyici olduğunu biliniz. Bel çevrenizin kadınsanız 85 cm, erkekseniz 95 cm’den fazla olmasına izin vermeyin. Hele hele 90’lı (kadın) veya 100’lü (erkek) rakamları asla aşmayın.

Yazarın Tüm Yazıları