Her sabah başınızı ağrıtan 7 şey

Sabah baş ağrılarının farklı nedenleri olabiliyor. İşte o nedenlerden ilk 7’si...

Haberin Devamı

1- Genelde stres yoğunluğu aşırı, ruhu gergin, kafası karışık, güncel sorunlarını çözememiş ve o gece yatağa endişe ile girmiş kişilerde sabah baş ağrılarının sık görüldüğünü biliyoruz.
2- Akşam alınan alkolün miktarı abartıldığında da ertesi sabaha baş ağrılarıyla uyanmak şaşırtıcı bir durum değil.
3- Sabah baş ağrıları gizli bir depresyon ilk işareti olabilir. Sessiz, derinden giden ya da yeni başlayan bir depresyonun ilk işaretlerinden birinin de sabah yataktan baş ağrılarıyla uyanmak olduğu iyi bilinir.
4- Gece kan şekerinin düşmelerinin ve sabah hipoglisemilerinin de mühim bir baş ağrısı sebebi olabileceği aklınızda olsun. 5- Farkına varmadığınız bir hipertansiyon probleminiz varsa bu da sabah erken saatlerde kendini başınızı ağrıtarak hatırlatabilir.
Sabah baş ağrılarından yakınan herkesin ilk yapacağı işlerden biri kan basıncını öğrenmek olmalı.
6- Uykusuzluğun da sabah baş ağrılarıyla bir bağlantısı var. Uyku saatlerindeki değişimler ve her zamankinden daha kısa süren uyku dilimleri de başımızı ağrıtabiliyor.
7- Uyku apneleri/uykuda solunum durması nöbetleri, horlamalar, burnu tıkayan farklı sorunlar nedeniyle ağızdan nefes almak zorunda kalanlar, kısacası beynine gece boyunca yeteri kadar oksijen kazandıramayanlar da sabahları yataktan baş ağrısıyla uyanabilirler.

Haberin Devamı

Magnezyum kaybına yol açan ilaçlar hangileri?

 ◊ İdrar söktürücüler
◊ Mide asit pompasını baskılayan haplar
◊ Doğum kontrol ilaçları
◊ Kortizon tabletleri, iğneleri
◊ Bazı antibiyotikler
◊ Laksatifler
Not: Uzun süreli alkol kullanımının da magnezyum eksikliğine yol açabileceğini bir kenara not edin.

D vitamininin kan seviyesi ne olmalı?

Laboratuvar raporlarına bakarsanız D vitamini için 30, hatta 20 ng/ml düzeyleri bile yeterli kabul ediliyor ama siz bu raporları değil, şimdi vereceğim rakamları dikkate alıp D vitamini düzeylerinizi 60-100 ng/ml düzeylerinde tutmaya çalışın.
Günlük ihtiyacın da zannedildiği gibi 400 ünite civarında olmadığını, yetişkin birinin günde ortalama 1000-1200 ünite D vitaminini kazanması gerektiğini bir kenara not edin. Çünkü günlük 400 ünitelik tavsiye sizi sağlıklı düzeyde tutabilecek rakam olarak değil, ağır bir D vitamini eksikliğini gösteren raşitizm hastalığından korunmak için belirlenmiş minimum değerlerdir.
Eğer osteoporozu (kemik yoğunluğu azalması) önlemek ve D vitamininin diğer nimetlerinden faydalanmak istiyorsanız günlük dozu bana göre 1000-1200 ünite civarında tutmanızda fayda var.

Haberin Devamı

Magnezyum eksikliğinin ilk işaretleri

◊ Yorgunluk, halsizlik
◊ Kramplar
◊ Baş ağrıları
◊ Sıklaşan migren atakları
◊ Gerginlik
◊ Duygusal
dengesizlikler
◊ El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanmalar
◊ Uyku sorunları
◊ Kabızlık

Magnezyum zengini besinler hangileri?

◊ Ceviz, badem, fındık, fıstık
◊ Mercimek, kuru fasulye, bezelye, nohut
◊ Tam tahıllar, buğday kepeği
◊ Ispanak, pazı
◊ Nane, roka
◊ Pancar

 

Yazarın Tüm Yazıları