GGT artışı alarm işareti mi?

Karaciğerim sağlam mı? Bu soruya yanıt ararken en sık başvurulan testlerden biri de Gamma Glutamil Transferaz... Yani GGT enziminin ölçülmesi... Oysa, GGT sadece karaciğer fonksiyonlarını tarama, değerlendirme veya talepte kullanılması gereken bir karaciğer enzimi değil. Normal sınırlardaki hafif yükselmelerinin bile ciddiye alınması gereken bir toksin yükünün, bir karaciğer yetersizliğinin, bir glutatyon açlığının da ilk bulgularındandır.

Haberin Devamı

Karaciğerin detoks süreçlerinde zorlandığını, gereği kadar glutatyon üretemeyip glutatyon açlığı içinde kıvrandığını gösteren önemli bir uyarıcıdır. Sağlıklı birinin GGT değerleri asla 40, hele hele 50’yi asla geçmemeli, daha yüksek değerlerin ciddi bir glutatyon eksikliği işareti olduğu iyi bilinmelidir.
Bu bilgi öncelikle alkole bağlı karaciğer yağlanması olanlar ve alkolik hepatit riski nedeniyle izlenen hastalar için çok daha önemlidir. Yıllık sağlık kontrollerinizde GGT testinizi de izleyiniz.

Mitokondri takviyeleri hangileri?

Mitokondriler, bedenimizin enerji üretim merkezleridir. Soluduğumuz oksijenle, şekeri veya yağ asitlerini yakarak ATP üretip ihtiyacımız olan enerjiyi temin ederler.
Görevlerini yapabilmeleri için de serbest oksijen radikalleri (SOR) ve toksin saldırılarından korunmaları lazım. Yoksa yorgun, halsiz düşer, erken yaşlanır ve iş üretemezler.
Peki onlara destek olabilecek ek bazı tavsiyeler var mı? Var! Bilinçli kullanıldıklarında işe de yarıyorlar.
O takviyelerden bazıları şunlar:
◊ Glutathion (en güçlüsü)
◊ Ubiquinol
◊ Thioctic acid
◊ N-Acetyl cystein
◊ Selenomethionin
◊ Ascorbic acid
◊ Zinc picolinate
◊ Milk thistle

Haberin Devamı

DHEA takviyesi herkese uymaz

DHEA bir prohormon. 25-30 yaşlarında zirve yapan, yaşlandıkça da azalan bir madde. DHEA azaldıkça bedenin fiziksel yetersizlik çektiği, depresyona daha eğilimli hale geldiği, yorgun ve bitkin düştüğü doğrudur.
Hem androjen hem de östrojen öncüsü olabilen bu prohormon, böbrek üstü bezleri ve beyinde üretiliyor. Ne var ki DHEA’sı düşük diye yaşlanan herkese DHEA takviyesi vermemek gerekiyor.
Verilince de oluşabilecek androjenik ve/veya östrojenik işaretleri
büyük bir dikkatle takip etmek şart.
Erkekte 100’den, kadında 150’den düşük değerler izlenmeli, takviye kararını ise sadece ve sadece bu işin uzmanı bir hekim vermelidir.

Hatasız kul olmaz!

Yıllar evvel o harika bestesine “Hatasız kul olmaz” sözlerini iliştiren Orhan Gencebay üstadımız bence sonuna kadar haklıdır. Başarının sırrı da, ruhun rahatlığı da hatadan korkmak değil, hataları kabullenmek, hata yapmaktan çekinmemektir. Asıl hata ise, hata yapmaktan kaçmak adına hiçbir şey yapmayıp mevcuda razı gelmek, olan bitene boyun eğmektir.
Hatayı bahane edip tembelliğe sığınmaktır. İkincisi ise hatadan ders almamak, hep aynı yanlışları tekrarlayıp durmaktır. Konu sağlık olunca da durum değişmez. Sağlık da, hatalardan alınan derslerle biriken tecrübelerle güçlenir gelişir.

Haberin Devamı

Probiyotikleri beslemek için bunları yiyin

Bağırsağımızdaki probiyotik gücü arttırmak akılcı bir tutum. Bu nedenle probiyotik zengini besinler yemek, imkan ve gerek varsa probiyotik takviyeler almak da doğru bir yaklaşım. Ama bu “dost bakterileri” beslemek için de bir şeyler yapmak, onlara daha çok “besin” yani “yem” yollamalısınız. Bunun için hangi besinler öncelikli diyorsanız işte listeniz...
◊ Yer elması, pancar, havuç
◊ Soğan, sarımsak, pırasa, bamya
◊ Baklagiller, domates, lahana
◊ Karnabahar, kereviz, avokado
◊ Muz, elma, armut, erik
◊ Keten ve psilyum tohumu

Yazarın Tüm Yazıları