Eczane mi aktar mı

Her sağlık sorununun bitkilerle çözülebileceği düşüncesine asla katılmıyorum. Dikkat edilmediğinde bitkiler şifa yerine bela da getirebilir. Bu nedenle de sağlık sorunları söz konusu olunca aktar dükkanlarını değil, eczaneleri tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Böyle soru da olur mu hocam demeyin, soruyu başlığa özellikle yerleştirdim. Nedeni şu: Her toplumda olduğu gibi bizde de “beslenme-sağlık” ilişkisine yönelik müthiş bir ilgi var. Hemen herkes bu iki konuda bilgilenip o bilgileri kendi yaşamına uygulamak ve sosyal ortamlarda eşi dostuyla paylaşmak arzusunda. Böyle olduğu için de sağlık ve beslenme ile ilgili güncel bilgiler televizyon programlarının önceliğini aldı, gazetelerin baş sayfa konukları oldu. Bu bazı sorunları da doğurdu.
Sorunların en başında “yanlış bilgilenme” problemi var. Tıpkı “siyaset” ve “spor” alanlarında olduğu gibi “sağlık” alanında da (3S SENDROMU!) herkes aklına geleni yazıp söylüyor. Bilgiler yeterince araştırılmadan anında toplumla paylaşılıyor. Kısacası “basit ve güvenilir bilgi”ye ulaşmak bir hayli zor.
Konunun suistimale en açık alanlarının başındaysa “bitkilerle tedavi” var. Şifanın çoğu zaman doğada gizli olduğuna ben de inanırım. İnanırım ama her sağlık sorununun bitkilerle çözülebileceği düşüncesine asla katılmaz, dikkat edilmediğinde bitkilerin şifa yerine bela da getirebileceğini iyi bilirim.
Bu nedenle her alanda olduğu gibi size doğal ürünler, özellikle de bitkilerle sağlık sorunlarınızı önleme veya tedavi etme söz konusu olduğunda dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
Aktar dükkanlarının şifa aranan veya hastalık tedavi edilen değil, sağlıklı doğal ürünler satılan yerler olduğunu düşünür, kaliteli bitki özleri, baharatlar almak için ziyaret eder, sağlığımla ilgili ürünleri alırken de eczaneleri tercih ederim. Özetle “aktar eczacılardan da, aktar doktorlardan” da uzak dururum.

Haberin Devamı

Eczane mi aktar mı

NETİCE ŞU...

Bana sorarsanız siz de böyle yapın. Böyle yapın zira ortalık bitkisel ürün pazarlayan sahte sağlıkçılar ve diplomalı şarlatanlarla dolu. Bunların çoğu bırakın doktor olmayı, sağlıkla ilgili herhangi bir alanda en ufak bir eğitimleri dahi olmayan sıradan kişiler. Aman dikkat! Aktarlar da eczaneler de bizim için. Aktarlara doğal ürünler satın almak için gitmeli, sağlık sorunlarının çözümünü ise doktorlar ve eczacılarda aramalısınız...

Haberin Devamı

OKUR SORUSU

Büyüdükçe küçülür müyüzİnsanlar yaşlandıkça bir miktar küçülürler. Zira yaş ilerledikçe kemikler daha fazla mineral kaybediyor, eklemler daha çok aşınıyor, omurgalar arasındaki diskler inceliyor. Neticede boy biraz kısalıyor. Ayrıca yine yaş ilerledikçe kas kaybı sorunu da gündeme geliyor ki bu da bir ölçüde küçülme anlamına geliyor.

OKUR SORUSU

Tahta gibi düz bir karna nasıl sahip olabilirim

Karın kaslarındaki baklava dilimleriyle övünenlerin ve onlara özenenlerin sayıları artıyor. Ne var ki baklavası bol ve adeta tahta gibi düz bir karna sahip olmak öyle kolay kolay başarılacak bir iş gibi de görünmüyor.
Ama “ben her şeyi yapmaya hazırım” diyorsanız yapmanız gereken şey basitçe şu olmalı: Vücudunuzdaki yağ oranını yüzde 10!un altına düşüreceksiniz.
Eğer toplam yağ oranınız yüzde 12’nin üzerinde, hele hele yüzde 15’lerden fazlaysa karın kaslarınızın sertlik derecesi ne olursa olsun, kaslarınız ve onların oluşturduğu baklavaları sergilemeyi unutun.
Özeti şu: Vücudunuzdaki toplam yağ oranını yüzde 10’ların altına indirmeden uygulayacağınız hiçbir karın kası çalıştırma yöntemi size “baklava oluşturma şansı” vermeyecektir.

Haberin Devamı

HATIRLATMA

Göbeklenme: Diyabete yolculuğun ilk adımı 

Erişkin tipi şeker hastalığı günümüzün en yaygın sağlık sorunu, mühim bir sağlık tehdidi.
Diğer taraftan tip2 diyabetin genelde insülin direnci ya da azalan insülin duyarlılığının son noktası olduğu da açık. Yolculukta süreç “hiperinsülinemi” ile başlıyor. Çoğu zaman genetik zeminde hareketsizlik ve yanlış beslenmenin oluşturduğu yeni bir yapılanmayla önce “insülin direnci” gelişiyor. İnsülin duyarlılığında azalma ile birlikte karaciğer yağlanmaya, pankreas, kalp, böbrek gibi iç organlar yağ denizi içinde boğulmaya, bel çevresi genişleyip büyümeye, göbekler belirginleşmeye başlıyor. Kısa bir süre sonra devreye önce “gizli şeker sorunu”, sonra da “şeker hastalığı” giriyor. Bu aşamaların ne kadarlık bir zaman dilimi içerdiği net değil. Genelde 5-10 yıl yetiyor.
İşin kötüsü diyabete bağlı böbrek, kalp, göz, beyin ve sinir sistemi sorunları daha en baştan devreye giriyor. Yani siz şeker hastası olmadan çok daha evvel göbeğiniz büyüyüp beliniz genişledikçe kalp damarlarınız kireçlenmeye, karaciğeriniz yağlanmaya, sinir kılıflarınız yıpranmaya, böbrekleriniz zorlanmaya başlıyor. İşte bu nedenle sadece kilonuzu değil, bel çevrenizi de izlemelisiniz.

Haberin Devamı

BİR SORU

Uykunuz kirli mi, temiz mi

Sağlığın temel belirleyicilerinden biri de iyi bir gece uykusudur. Uykunun sadece süresi değil, kalitesi de önemlidir. “Uyku kalitesi” denince de akla hemen “temiz bir uyku” gelir. Çoğumuzun uykuları maalesef “kirlenmiş” durumda.
Sık sık uyanıp uykuya yeniden dalmakta zorlanıyoruz. Dahası bazılarımızın uykuları ayak krampları, uyuşma, yanma ve horlamalarla bölük pörçük bir sürece dönüşüyor.
Bu nedenle uyku kalitesi kavramını lütfen sağlık takip süreçlerinizin en başına yerleştirin. Yatmadan önce yiyip içtiklerinizi, kullandığınız ilaçları ve daha pek çok konuyu dikkatle gözden geçirin.
Ağır geçen akşam yemeklerinin, kafeinli içeceklere yüklenmemin uyku kirliliğine yol açabileceğini unutmayın.

Haberin Devamı

Eczane mi aktar mı

ÖNEMLİ

Dengenin sırrı nerede

Denge kavramı söz konusu oldu mu hepimizin aklına ya beyin-beyincik ikilisi ya da iç kulağımızdaki denge organı gelir. Oysa en az bunlar kadar önemli bir denge belirleyici yer daha var: Karın bölgemiz!
Kalçayla bel, alt karınla üst karın bölgesinin uyum içinde çalışabilmesi için bedeninizin “çekirdek” olarak kabul edilen “karın ve kalça” arasındaki bölümünün güçlü olması şarttır.
Bu nedenle fırsat buldukça “karın kaslarınızı güçlendiren egzersizler” yapmayı da ihmal etmeyin.
En kolayı mekik hareketleridir.
Biraz daha ilerlemek istiyorsanız pilates toplarından da yararlanabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları