"Osman Müftüoğlu" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Osman Müftüoğlu" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Osman Müftüoğlu

Bir yıl daha bitiyor...

Hayat inanılmaz bir hızla akıp gidiyor. Bu hıza ayak uydurmak ise oldukça zor ve yorucu. Hep daha çok öğrenmek, üretmek ve daha hızlı büyüyüp yükselmek gerekiyor ayakta kalabilmek için. Bedensel ve ruhsal enerji ihtiyacımız da buna paralel olarak sürekli artıyor. Sorunun büyüğü, bu enerjiyi nereden bulacağımızda...

Enerji açığını gidermenin en kolay çözümü bedenimizi daha fazla adrenalin ile ateşleyip, ruhumuzu ve beynimizi daha yüksek dozda serotonin ile yıkamak gibi görünüyor. Geride kalmamanın da düşüp yıkılmamanın veya depresyon batağına saplanmamanın da en kolay çözümü bu kimyasal banyo olsa gerek! Adrenalininizi maksimum yaptıran stres sıçramalarının da serotonini patlatan antidepresan ilaç satışı artışlarının da bu konuyla bağlantılı olduğundan şüpheniz olmasın!
Bu baş döndürücü hız içinde kendinize iyi bakmayı ihmal edebilir, kendinizle olmayı, doğal ve yalın kalmayı unutabilirsiniz. Size ait olmayan başka hayatları yaşamanız, başkalarını oynayıp kendi hayatınızda figüran olmanız işten bile değildir. Bütün bunların o adrenalin ve serotonin denen iki maddeden kaynaklandığı hep aklınızda olsun. Bu iki çılgın hormondur sizi ayartıp yoldan çıkaran!
Eğer isterseniz bu yılı farklı bir yıl yapabilir, yeni yıla yeni adımlarla başlayabilirsiniz. Her adımınızla hayatınızı sağlık, mutluluk ve kalite ile yeniden donatabilirsiniz. Hırçın, kızgın, kıskanç ve saldırgan biri olmaktan, işsiz kalmaktan, can sıkıntılarıyla boğuşmaktan, amaçsızlıktan, yalnızlıktan uzak tutmasını Allah’tan dileyebilirsiniz. Empati ve sempati denizinde boğulmayı, motivasyonunuzu kaybetmek bir yana daha da artırmayı, daha çok paylaşmayı, övmeyi, övgü almayı isteyebilirsiniz... Ve tabii ki huzurun ve sağlığın hayatınızdaki en değerli nimet olduğunu aklınızdan hiç çıkarmamalısınız.
Sağlıklı, huzurlu, başarılı, verimli bir yıl diliyorum.

BİR SORU-BİR CEVAP

Diyetteyim ne yemeliyim?
Yılbaşı akşamı güzel bir sofranın başında “Ama ben diyetteyim! Ne yiyebilirim ki” diyerek hayıflanmamanız ve kendinizi o lezzetlerden çok da mahrum etmemeniz için örnek bir mönü hazırladık. “Aman gündüz kendimi tutayım, fazla kalori yüklenmeyeyim de hakkımı akşam sofrasına saklayayım” düşüncesiyle gün boyu kendinizi aç bırakmayın ve kesinlikle öğün atlamayın lütfen...

KAHVALTI
1 adet tam yumurta + 1 adet yumurta akı ile maydanozlu omlet + 1-2 ince dilim esmer ekmek

ÖĞLE YEMEĞİ
Salata -karışık-
6 çorba kaşığı kıymalı sebze yemeği
1-2 ince dilim esmer ekmek
1 su bardağı yoğurt veya ayran

ARA ÖĞÜN
1 su bardağı süt (kahve ile yapabilirsiniz)

AKŞAM YEMEĞİ
- Bol yeşil salata
- 1 tatlı tabağı içine sevdiğiniz mezelerden 3-4 çeşit alın.
Örnek; 2 çorba kaşığı zeytinyağlı kereviz, 1 çorba kaşığı acılı ezme, 1-2 zeytinyağlı yaprak dolma, 2 çorba kaşığı fava
-1 el büyüklüğü hindi eti (derisiz) + 3-4 çorba kaşığı pilav ile
-1 porsiyon tatlı (tercihen meyveli veya sütlü tatlı) VEYA meyve salatası
Alkol almak isteyenlere tatlı ve meyveden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Hanımlar 1 kadeh beyler 2 kadeh alkol alabilirler. Alkolün yanında çiğ kuruyemiş öneriyoruz.
Dyt. Nilüfer BAYRAM

BİR TARİF

Nar soslu yılbaşı hindisi
Malzeme:
Hindi için; Hindi (4-5 kg’lık), karabiber ve tuz, yarım demet maydanoz, 1 adet havuç, 1 orta boy soğan
İç pilavı için; 1 su bardağı başbaşı bulgur, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı kabuğu soyulmuş badem, 1 çorba kaşığı kuş üzümü, tuz, 2 bardak hindi suyu
Sosu için; 2 su bardağı fırındaki hindinin suyu, 1 orta boy nar, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı nişasta, tuz, karabiber
Hindinizi yıkayıp temizledikten sonra tütsüleyin ve pilavında suyunu kullanmak için, sebzeler ile birlikte 4 bardak suda haşlayın. Sebzeleri süzüp suyunu daha sonra kullanmak üzere ayırın. Daha önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında, fırın poşetinde yaklaşık 3 saat kadar pişirin.
Kuş üzümünü ılık suda 5 dakika bekletin ve süzün. Yapışmaz bir tencerede zeytinyağı, tereyağı ve bademleri koyarak pembeleşene kadar çevirin. Üzerine sırasıyla bulgur, kuş üzümü, tuz ve kaynatılmış hindi suyunu ekleyerek kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. 20 dakika dinlendirdikten sonra servis etmeye hazırdır.
Ayrı bir yerde 2 su bardağı hindi suyunu bir tavaya alın, narın suyunu sıkın ve tavaya, nişasta ile birlikte ekleyin. Karıştırarak pişirin ve ateşten aldıktan sonra tereyağı ilave edin. İyice çırpın.
Son olarak servis tabağına önce pilav, üzerine hindi parçaları ile en son sosunu gezdirerek servis edilebilir.
Dyt. Müge BAŞER

X