Beyin moru sever

“Morarmak” da “morartmak” da hoş sözcükler değil. Ne var ki söz konusu “beyin/bellek gücü” olunca durum değişiyor.

Haberin Devamı

Beynimiz mor sebze ve meyveleri daha doğrusu bunların içindeki antioksidan güçleri çok seviyor. Bu siyah ve mor antioksidanların içerdiği maddeler de basitçe “antosiyaninler” olarak biliniyor. Araştırmalara göre, beslenmemizdeki antosiyanin güçler çoğaldıkça belleğimizin de gücü artıyor. Antioksidanlarla moraran bellekler daha geç yaşlanıyor, daha az hata yapıyor, daha güçlü kalıyor. Özetle “mor/siyah mucizeler” olarak da bilinen bu muazzam doğal pas gidericiler özellikle 50’li yaşlardan sonra “beyin/bellek sağlığını” korumak söz konusu olduğunda vazgeçilmez besinler haline geliyor. İşte bu nedenle eriğin, dutun, böğürtlenin, lahananın, turpun, mercimeğin -ve daha mümkün olan her şeyin- öncellikle mor/siyah renkli ve taze olanlarını tercih ediniz. Tabii ki bu arada beyin ve bellek dostu diğer vitamin, mineral, yağ ve benzeri gıdaları da ihmal etmeyiniz.

Haberin Devamı

Beyin moru sever

KISA BİLGİ 1

BELLEK DOSTU VİTAMİNLER

Beyin moru sever

BİR: B12, B6, B1 vitaminleri

İKİ: Folik asit

ÜÇ: D vitamini

DÖRT: E vitamini

KISA BİLGİ 2

BELLEK DOSTU MİNERALLER

BİR: Magnezyum

İKİ: Demir

ÜÇ: Çinko

DÖRT: Selenyum

KISA BİLGİ 3

BELLEK TAKVİYESİ YAĞLAR

Beyin moru sever

BİR: Balıkyağı (DHA-EPA)

İKİ: Zeytinyağı (Oleik asit)

ÜÇ: Hindistan cevizi yağı (MCT)

DÖRT: Avokado yağı

KISA BİLGİ 4

BELLEK DOSTU BAHARATLAR

Beyin moru sever

BİR: Zerdeçal

İKİ: Safran

ÜÇ: Karabiber

DÖRT: Tarçın

İYİ BİLGİ

NE KADAR SU

SAĞLIKLI, güvenli ve kaliteli su içmek her zaman, her yaşta önemlidir ama “su meselesi” yaz sıcaklarıyla birlikte öncelikli sağlık maddelerimizden biri haline gelmelidir. İlk soru şu: Günde ne kadar su? Rakamsal olarak yetişkin biri günlük enerji harcamasının her bir kalorisi için “1-1.5 ml”, kilosu başına da “25-30 ml” suya ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla günde ortalama 1600-1800 kaloriye ihtiyaç duyan bir kadın için günlük su tüketimi 1.5-2 litre; 2000-2500 kalori harcayan bir erkek için ise 2-2.2 litre suya ihtiyaç var. Ama bilelim ki su ihtiyacımızı sadece bardağımıza eklediğimiz su ile karşılamıyoruz. Sıvı içeceklerle (çaylar, limonatalar), sudan zengin besinlerle (çorbalar, sulu yemekler), su deposu meyveler ve sebzelerle de (karpuz, kavun, şeftali, salatalık, domates) su kazanıyoruz. Ama yine de bilelim ki kalsiyumu ve magnezyumu bol, güvenilir ve kaliteli bir suyun yerini bunların hiçbiri yeterince karşılayamaz.

Haberin Devamı

Beyin moru sever

AKLINIZDA OLSUN

5 ÖNEMLİ SU TAVSİYESİ

1- Suyu soğuk veya sıcak değil, ılık için.

2- Lıkır lıkır değil, yudum yudum için.

3- Ayakta değil, oturarak için.

4- Suyun ağzınızda bir süre kalmasına izin verin. Yavaş ve sakince için.

5- Yumuşak değil, sert suları tercih edin.

NOT: Yudumladığınız suyun ağzınızda bir süre kalması tükürük tüketiminizi arttıracak, hazmınıza katkı sağlayacak; ağız ve diş sağlığınızı güçlendirecektir. Sert sular ise daha çok magnezyum ve kalsiyum zengini olduklarından vücudunuza daha fazla mineral ve alkali güç ekleyecektir.

YAZ NOTU 1

NE KADAR TUZ

Beyin moru sever

HÜCRELERİMİZİN canlı kalabilmesi, su ve mineral/elektrolit dengemizin korunabilmesi, böbreklerimizin işlevini aksatmadan yapabilmesi için “makul miktarda sodyum”a kesinlikle ihtiyacımız var. Sodyum mineralinin en ucuz ve yaygın kaynağı ise “tuz” yani “sodyum klorür”. Pek çok konuda olduğu gibi burada da söz konusu sağlık olduğunda “azı da çoğu da zarar, makulü yarar” kuralı geçerlidir. Ayrıca şu bilgiler net ve açık olarak kanıtlanmış ve kabul edilmiştir: Sağlıklı bir vücudun tolere edebileceği tuz miktarı “4-6 gram” civarında. Bu rakam 7-8 gramı asla geçmez, geçemez. 10 gramdan fazlası ise herkes için “SAĞLIK RİSKİ” anlamına gelir.

Haberin Devamı

NOT: Ülkemizde kişi başına günlük tuz tüketiminin 15 gramın üzerinde olduğunu önemle hatırlatırım.

YAZ NOTU 2

NE KADAR ŞEKER

Beyin moru sever

TUZDA olduğu gibi şekerde de “azı karar çoğu zarar” kuralı geçerlidir. Yetişkin bir kadın için izin verilen günlük şeker tüketimi miktarı 50 gram (12 çay kaşığı), erkek için ise 50-70 gram (15-17 çay kaşığı) civarındadır. Bu miktar çocuklarda daha da azaltılmalıdır. 5-15 yaş aralığındaki bir çocuğun günlük şeker tüketimi toplamda asla 30 gramı (7-8 çay kaşığını) geçmemelidir. HATIRLATALIM: Bir çay kaşığı toz şekerde 4 gram kadar saf şeker var. Bir gram şeker ise 4 kalori içerir. Yaz sıcaklarında serinlemek için içeceğiniz bir şişe/kutu gazlı içecek ise en az 9-10 çay kaşığı civarında şeker ihtiva eder.

Yazarın Tüm Yazıları