Bayramda nasıl beslenmeliyiz?

Yarın bayram. Hepimizin ortak mutluluk günü. 1 aylık oruç ibadetinden sonra yine konu komşu gezilecek, keyifli bayram sofralarında yenilip içilecek. Ama o sofralarda da dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar var. O ayrıntıları aşağıdaki kutuda özetlemeye çalıştım. Bugünden şöyle bir göz atarsanız, bayram günlerini daha keyifli, zinde ve formda geçireceğinizi düşünüyorum. Detaylar için buyurun...

Haberin Devamı

İŞTE O ÖNERİLER  
10 MADDEDE BAYRAM TAVSİYELERİ 

1- Bol bol tatlı tüketmek için öğünlerinizi atlamayın. Kan şekerinizi aniden yükseltip düşürecek olan bu yanlış uygulama sağlınızı da tehdit eder.
2- İkram edilen şeker, çikolata, hamur işleri, tatlıların hepsinden tatmak metabolizmanızı yorar. Miktar konusunda kendinize mutlaka sınır koyun.
3- Hamur tatlılarının yanında bazı yörelerimizde ayran ikram edildiğini hiç duymuş muydunuz? Glisemik yükü oldukça ağır olan leziz tatları masumlaştıran bu sağlıklı uygulamayı bu bayram denemeye ya da hamur tatlılarını sütlü tatlılarla değiştirmeye ne dersiniz?
4- Sofranızda artan karbonhidratlı besinler (börek, tatlı, dolmalar) sebze ve bakliyat tüketiminizi azaltmasın.
5- Uzun süreli oruç günlerinden iftar-sahur ritmine ulaşmış bir bedende öğün saatlerinizi yeniden düzenlemek ilk günlerde zor olabilir. Kahvaltı öğünü sonrası 3-4 saatlik bir zaman bırakarak mutlaka öğle yemeği yiyin. Etli /etsiz sebze yemeği, yoğurt-cacık ve yanına tahıl grubu bir besin (tam buğday ekmeği, bulgur pilavı gibi) ile hafif bir menü ayarlayabilirsiniz.
6- Çay, kahve ikramları su içiminizi azaltmamalı.
7- Ana yemeklerle beraber şekerli veya tatlandırıcılı içecek tüketmek, aldığınız kalorileri hızla yağa çevirir. İçecek olarak su veya ayranı tercih ederek kontrolü ele alın.
8- Gece geç saatlere kadar yiyip içmekten kaçının. Özellikle geç saatlerde kafeinli içecekler tüketmek, uyku düzeninizde değişikliğe neden olabilir.
9- Herhangi bir öğünde almanız gereken kaloriden daha fazlasını almış olabilirsiniz. Bir sonraki öğünü sadeleştirerek günlük enerji alımınızı dengeleyip bayramda kilonuzu koruyabilirsiniz.
10- Bayram sonunda ramazan öncesi beslenme alışkanlıklarınıza dönüş yapın, tek tip besine dayalı, kalorisi çok düşük tehlikeli diyet uygulamalarından uzak durun. Ramazan sırasında yavaşlayan metabolizmanızı daha da yavaşlatmaktan başka bir işe yaramayan bu tür uygulamalar kilo verme girişimlerinizi zora sokar, unutmayın!

Haberin Devamı

AMAN DİKKAT!
Tatlıları iyi muhafaza edin

Haberin Devamı

Çikolatanızı, şekerlemenizi veya lokumunuzu satın almadan önce dikkatle incelediniz. Üretim tarihine ve içeriğine özenle baktınız. Şimdi sıra bu sıcak havalarda onları nasıl saklamanız gerektiğine geldi. Gıda mühendisleri içinde çikolata bulunan ambalajların rutubetsiz, 16-20 derecenin altındaki ısılarda, güneşsiz, doğrudan ışık almayan yerlerde saklanmasını öneriyor. Uzmanlar çikolata paketini açtığınızda üzerinde parmak izi, küf, yabancı madde kalıntısı varsa, tadı farklı (acımsı, sabun gibi) ya da kokusu değişik geliyorsa kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Ayrıca tablet çikolatalar kırıldığı zaman kırık yüzey bütünlüğünü yine de koruyabilmelidir.

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ
Açık büfede bayram tabağınız nasıl olmalı?

Bayram tatilini açık büfe sisteminin olduğu otel veya tatil köyünde geçireceklere de bazı tavsiyelerimiz var.

1- Tek tip beslenmekten uzak durun. Hafif olsun diyerek sadece salata, leziz olsun diyerek sadece makarna yemeyin.
Tabağınızı karbonhidrat ve protein karışımları ile lezzetlendirin.
Salatalarınızın yanına ızgara balık, kırmızı et veya tavuk alın, makarnanızı yoğurtla tüketin.
2- Tabağınıza yiyeceğiniz kadarını alın. Her şeyden koyarak tatları birbirine karıştırmayın.
Doyduğunuzu anlayamazsınız.
3- Şekerli, gazlı, kolalı içecekleri tercih etmeyin.
Yemeklerle birlikte maden suyu veya ayran seçin.
Sıcak havada değişen vücut mineral dengenizi korumak gün boyu keyfinizi yerinde tutacaktır.
4- Tüm tatlılardan bir tabak yapmak yerine en çok canınızın istediğinden tek çeşit bir porsiyon tüketin. Her iki ana öğünde tatlı tüketmek yerine akşam öğünü tatlı menüsünü meyve tabağına çevirin.
5- Bol bol hareket edin,
yüzün, yürüyüş yapın, çocuklarınızla top oynayın.

Haberin Devamı

BİR UYARI
Şekerleme ve çikolata alırken dikkatli olun

Bugünlerde büyük gıda marketleri, pazarlar, çarşılar dağlar gibi şekerleme ve çikolata yığınlarıyla dolup taşıyor. Acaba o çikolatalar, o şekerlemeler güvenli mi, değil mi?
Gıda mühendisleri şekerleme yapılırken sıcaklığın çok önemli olduğunu vurguluyor. Uygun derecelerde üretim olmadığında o şekerlerde HMF (hidroksimetil furfuralin) adlı kanserojen maddenin miktarının arttığını belirtiyorlar.
Birkaç yıl önce bal ve pekmez ile ilgili büyük tartışmalara neden olan bu maddenin belirli değeri aşması halinde o gıda ürününü hiç tüketmemek gerekiyor.
Çikolata üretimi ise başka bir muamma olabiliyor. Gerçek çikolatanın kakao, kakao yağı ve şekerden oluştuğunu biliyoruz. Gıda mühendislerimiz kakao yağı yerine hayvansal ya da bitkisel başka yağların kullanıldığını ve buna da kokolin adı verildiğini söylüyor.
Kakao yerine soya tozu, keçiboynuzu tozu, kavrulmuş bakliyat tozu, leblebi tozu, fındık zarı kullanılabildiğini de ekliyor. Çok ayrıntıya girmeyeyim. Bu maddelerin nasıl olup da bir yiyecek türüne eklenebildiğine akıl sır erdirmek mümkün değil çünkü.
Çikolata alırken paketli olmasına, paket üzerinde üretim tarihi, içeriği ve diğer üretim bilgilerinin yer almasına dikkat ediniz.
Çikolata eğer kakao yağı içeriyorsa ağızda erir. Erimiyorsa başka bir yağ kullanılmış olabilir ya da farklı maddeler karıştırılmış olabilir.

Haberin Devamı

BİR LİSTE
100 gramı kaç kalori?

Çikolata
Bitter: 525
Fıstıklı: 543
Fındıklı: 587
Bademli: 532

LOKUM
Sade: 364
Fıstıklı: 385
Fındıklı: 401
Sakızlı: 370

ŞEKERLEME Akide: 330, Karamela: 399, Meyveli: 316

REVANİ: 348

BAKLAVA: 148/dilim

ŞEKERPARE: 141/adet

DONDURMA: 162 (sade)

 

 

Yazarın Tüm Yazıları