Atıştırmak doğru mu, yanlış mı?

Atıştırmaların kimlere önerilip önerilmeyeceğine metabolizmanın durumuna bakarak karar vermek lazım. “Hipoglisemisi” olan birine “atıştırma yapma” demek ne kadar yanlışsa, “insülin direnci” olan birine “günde 6-8 kere ye” demek de bir o kadar yanlıştır.

Haberin Devamı

Sık tartışılan beslenme konularından biri de “atıştırma” meselesidir. Bana sorarsanız bu da diğerleri gibi anlamsız ve boş bir tartışmadır. Zira atıştırma yapması gerekenler de var, atıştırmaya ihtiyacı olmayan, hatta atıştırmalardan zarar görenler de. 

Atıştırmak doğru mu, yanlış mı

Atıştırmaların kimlere önerilip önerilmeyeceğine metabolizmanın durumuna bakarak karar vermek lazım. “Hipoglisemisi” olan birine “atıştırma yapma” demek ne kadar yanlışsa, “insülin direnci” olan birine “günde 6-8 kere ye” deyip pankreası gıdıklamak da o kadar yanlıştır. 
Eğer kilo sorununuz yoksa ve sağlıklı şeyler atıştırıyorsanız konuyu zaten tartışmaya gerek yok, atıştırabilirsiniz. Gelelim detaylara...
Prensip olarak diyet programına başlayan birinin daha programa başlamadan 3-5 gün önce, sürece konsantre olması ve bazı ön hazırlıkları yapması lazım. Bu değişimleri diyetten sonra da sürdürmesi gerektiğine de kendini inandırmalı. Örneğin buzdolabındaki börekleri, dondurmaları, çikolata ve diğer tatlıları, dolap ve çekmecelerdeki cipsler, gofretleri kurabiyeler ve benzerlerini evin dışına çıkarmalı. Eğer diyet süresince acıkabileceğini düşünüyor ve bu nedenle kafası karışıyor, endişe duyuyorsa buzdolabını sebzeler ve sağlıklı meyvelerle doldurmalı (meyveleri de abartılı miktarlarda depolamamalı). 
Diyetteyken karnınız zil çalıyor, şekeriniz düşüp hipoglisemi krizleri sizi sık sık yokluyorsa öncelikle diyetinizi tekrardan gözden geçirin. 
Acıktığınızda da salatalık veya havuç dilimlerine limon ekleyip yiyin. Marul yaprakları ve diğer taze sebze parçaları da işinize yarayabilir. Bunlar yoksa eğer öncelikle bademden, sonra da fındık ve yer fıstığından, ya da cevizden istifade edin. Atıştırmak için çantanızda kuru meyveler de bulundurabilirsiniz ve burada da tıpkı taze meyveler gibi “miktar” konusu önemli, abartmamanız gerekiyor.

Haberin Devamı


BENİM ÖNERİM


Sık atıştırmak insülini patlatır! 
Eğer hiperinsülinemik veya insülin direnci olan biriyseniz atıştırma alışkanlığınızdan vazgeçmeyi kafanıza koyun. Özellikle unlu, şekerli, paketlenmiş atıştırmalıklar, tatlılar yeni insülin patlamalarına yol açarak sizi kısa bir süre sonra yeniden hipoglisemik yapıp gıda arayışına yöneltir. 
Atıştırmalık olarak sebze parçaları, kuruyemişler, kuru meyveler yanında proteinli besinlerden de istifade edebilirsiniz. Mesela sabah öğle aralığında bir bardak ayran (yağı azaltılmış), öğle akşam aralığında yarım su bardağı kadar yoğurt (yağı azaltılmış) veya akşamları ara öğün olarak bir bardak ılık sütlü kahve. Atıştırmalık listenizde peynire de yer verebilirsiniz.

 

Haberin Devamı


AKLINIZDA OLSUN

 

10 Basit diyet tavsiyesi 
* Kilo verme programlarında düzenli egzersiz çalışmaları yapmayı da ihmal etmeyin. En uygunu yürüyüştür. Egzersizlerde temel amaç kişinin hafif terlemesi ve fakat nefesi kesilmeden konuşabilecek düzeyde olmasıdır. Yürüyüş dışında pilates, hafif ağırlık kaldırma, yüzme, bisiklete binme gibi çalışmalar da yapabilirsiniz. 
* Hangi diyeti uygularsanız uygulayın diyet yaparken de –normalde olduğu gibi- yemek yemeyi özel bir keyfe dönüştürün. Lezzetsiz yiyeceklerle yapılan diyetler pek uzun sürmez. 
* İyi bir diyet sizi aç bırakmamalıdır. Eğer açlıktan yakınıyorsanız ve bu sürekli hale gelmişse, hele bir de açlığa baş ağrısı, yorgunluk, sinirlilik gibi hipoglisemi belirtileri eklenmişse bunları diyetisyeninizle ve doktorunuzla paylaşın. 
* Çiğnemenin sırrını keşfedin. Her lokmayı en az 30, mümkünse 40 kez çiğnemeye gayret edin. Çiğneme alışkanlığınızı diyetten sonra da sürdürün. 
* Her güne ılık su içerek başlayın, günü su içerek bitirin. 
* Büyük değil küçük lokmalar alın. 
* Yemekten 15 dakika önce su içmeyi bitirmiş olun. 
* Diyet yaparken de kahvaltı günün en mühim öğünüdür. Sabah uyandığınızda sindirim sisteminiz son derece aktiftir. Yiyip içtiklerinizi rahatça öğütür ve sindirir. 
* İyi beslenmenin önce pazarda, manav veya süpermarkette başladığını unutmayın. Kilo aldıran, besin değeri olmayan, acıktıran kötü gıdaları evinize sokmayın. Açken gıda alışverişi yapmayın. 
* Asidik besinleri alkali besinlerle dengelemeniz de işe yarayabilir. Mesela kahveyi sütle için. Eti sebzeyle yiyin.

 

Haberin Devamı


İYİ HABER


Probiyotikler zayıflamayı kolaylaştırabilir 


Yeni çalışmalar bağırsak sağlığı ile sadece genel sağlık değil, kilo arasında da bağlantı olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle “probiyotik yoğunluklu” beslenmek hemen her diyetin vazgeçilmezlerinden biri olmaya başladı. Bağırsaklardaki probiyotik güç arttıkça kilo almak zorlaşıyor, kilo vermek kolaylaşıyor. Kolay kilo alan ve zor veren biriyseniz probiyotik gücünüz hakkında bilgilenmeye çalışın. Zayıf düşmüş olabilir. Probiyotikten zengin yiyecek ve içeceklere (kefir, doğal yoğurt ve peynir gibi) ağırlık verin.


OKUR SORUSU


Karnitin ve CLA işe yarayabilir mi? 
Karnitin de CLA da kilo verme programlarında veya kilo kontrolünde yaygın olarak kullanılan doğal destekler ama her ikisinin de ciddi bir fayda sağlayabileceklerini düşünmüyoruz. 
Ne karnitinin ne de CLA nın “yağları erittiğini” veya “yağları kasa dönüştürdüğünü” gösteren net bir kanıt elimizde yok. Karnitinin egzersizle yakılan yağ miktarını arttırabileceği düşüncesi de bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Ama “ben ille de bir destek istiyorum, diyet yaparken destek kullanmak beni motive ediyor” diyorsanız siz bilirsiniz. Zira zarar görmezsiniz. Diyetiniz biraz pahalıya patlar, hepsi o kadar.


BİR BİLGİ

Haberin Devamı


Kimler zor kilo verir? 
* Hiperinsülinemisi ve insülin direnci olanlar
* Gizli ve açık Tip2 diyabetliler
* Polikistik overli genç hanımlar
* Tiroid bezi tembel olanlar
* Böbrek üstü bezi aşırı hormon üretenler
* Menopozdaki kadınlar


Yedi Günlük Bahar Diyeti 
5. Gün 
Kahvaltı / ESY-001131704 
Sebzeli Dürüm 
Lor peyniri, dövülmüş ceviz ve maydanozu karıştırın, lavaşa sarın, tost makinesinde hafifçe ısıtın. 
1 çorba kaşığı lor peyniri 
2 bütün ceviz
Yarım adet kepekli lavaş 
1 çay bardağı doğranmış maydanoz (üzerine limon sıkın)

Öğle Yemeği
2 kepçe hafifleten çorba 
1 porsiyon sebzeli et kavurma

Ara Öğün 
Muz + Ceviz + 1 kutu probiyotik yoğurt

Akşam Yemeği / ESY-002967525
Salata (karışık) 
1 kase cacık (sarımsak ekleyin)
Yumurtalı ıspanak 
2 su bardağı doğranmış ıspanağı, çeyrek soğanla suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine istediğiniz baharatları ekleyin ve 1 adet yumurta kırın. 
Ekşi Mayalı esmer ekmek

Haberin Devamı

Hafifleten Çorbalar / BWI-BS276769
Antikanser Kokteyl : Karnabahar Çorbası 
1 orta boy havuç, 2 orta boy karnabahar, , 1 orta boy soğan, 2 bardak süt, 1 paket labne peyniri, 3 bardak su, tuz, karabiber. Sebzelerin hepsini iri iri doğradıktan sonra haşlayın. Ateşten aldıktan sonra blenderdan geçirin. Üzerine ayrı bir yerde çırpılmış labne peyniri ve sütü ekleyin. 30 dakika kadar daha pişirdikten sonra karabiber ve tuzu ekleyerek servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları