Ağız kuruluğu, diyabet belirtisi olabilir

Ağız kuruması, diyabetlilerde sık görülür ve bazen gizli bir şeker hastalığının ilk ve tek işareti olabilir.

Haberin Devamı

Ağız kuruluğu, sık karşılaşılan problemlerden biri. Temel nedeni de tükürük bezlerinin yeteri kadar tükürük üretip salgılayamaması. Eğer sorun ciddi düzeylere ulaşırsa çiğneme ve yutkunmayı bir kenara bırakın, konuşmayı bile güçleştirip yaşam kalitesini azaltabilir. En sık görülen sebebi ise yaşlanmadır! Biyolojik yaşlanma, daima hafif bir ağız kuruluğu ile birliktedir.
Ağız kuruması, diyabetlilerde de sık görülür ve bazen gizli bir şeker hastalığının ilk ve tek işareti olabilir. Tükürük bezlerini etkileyen sistemik hastalıklarda örneğin nörolojik bir bozukluk olan Parkinson hastalığında, romatizmal bir hastalık olan Sjögren sendromunda da ağız kuruluğu sık görülür.
Fazla miktarda alkol ve kafein tüketimi de ağız kuruluğu yapabilir. Boyun ve çene bölgesinde yapılan radyoterapi (şua tedavisi) uygulamaları sonrasında da yine aynı sorun ortaya çıkabilir.
Ağız kuruluğuna yol açan ilaçların olduğu da biliniyor. Tansiyon düşürücü ilaçlar, idrar söktürücüler, antihistaminikler, anti depresanlar ve bazı antibiyotikler ağız kuruluğu yapabilirler.
Eğer böyle bir sorununuz varsa sigara, alkol ve kafeinden uzak durun. Şekerli yiyecekleri olabildiği kadar azaltın. Ağzınızı sık sık ıslatın, mesela sık sık yudum yudum ılık su için.
Gece yatarken de başucunuzda su bulundurun ve uyandıkça yudumlayın. Şekersiz sakız çiğnemeniz yararlı olabilir. Ağız kuruluğu problemi yaşayanların C vitamini, KoenzimQ-10 gibi desteklerden ve bu amaçla geliştirilmiş ağız hijyenini düzelten jel ve gargaralardan faydalanabilecekleri de belirtiliyor.

Haberin Devamı

DİKKAT EDİN

Çok yiyoruz

İki önemli yanlışı aynı anda yapıyor, ihtiyacımızdan fazlasını yiyip az hareket ediyoruz.
Geleneksel tarımın endüstriyel tarıma dönüşmesiyle üretimi artan ve ucuzlayan bazı yüksek kalorili yiyecek ve içecekler, ihtiyacımızdan çok kalori tüketmemizin başlıca nedeni.
Bol miktarda ve kolay yiyecek bulmamız iyi bir şey ama eğer yaktığınızdan daha fazla kalori alırsanız, zamanla metabolizmanızda bazı sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz hale geliyor.
Gıda üretiminin endüstriyelleşmesi, şeker, un ve yağ yüklü atıştırmalıkların çoğalması, fast food alışkanlığının yaygınlaşması da önemli sorunlar.
Hazır yiyecek sektöründeki değişmeler de yiyecekleri elde etme ve hazırlamak için katlanılan zahmetleri azalttı. Bir sonraki öğün için ne avlanmaya ne de bahçeye-tarlaya gidip yiyecek toplamaya ihtiyaç var. Marketlerin kapısında elinize tutuşturulan küçük araçlara istediğiniz kadar gıdayı -paranız ya da kredi kartınız varsa- doldurabiliyorsunuz.
Satın aldıklarınızı arabanıza taşımanıza bile gerek kalmıyor. Market görevlisi paketlerinizi siz yorulmadan arabanıza taşıyor. Kısacası tam bir “Kalori çöplüğünde hareketsiz yatan kediler!” durumu var.

Haberin Devamı

UNUTMAYIN

Gizli şeker önemlidir (42-52701186)
Gizli şeker, “kanda şeker hastalığına doğru ilerleyen şeker-insülin dengesizliğini gösteren metabolik durum”u ifade eder.
Gizli şeker, özellikle son yıllarda yayılan bir sağlık problemidir. Bunun en önemli sebebi ise kilo sorunu yaşayan kişilerin artmasıdır.
Kilo artışı, çoğu kez insülin direncini beraberinde getirmekte, gizli şekeri kolaylaştırmaktadır.
Hücrelerin insüline yanıtsız kaldıkları bu durum kan şekeri seviyelerini, dolayısıyla Tip II diyabet riskini artırır.
Uzun süre fark edilmeden ilerleyebilen bu hastalığın belirtilerini gözden kaçırmamak bu nedenle önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları