10 SORU 10 CEVAP

Sorularınıza uzun süre yanıt veremedik, bugün soru yanıtlama günümüz. Buyurun...

Haberin Devamı

10 SORU 10 CEVAP

SORU 1: Tiroid hormonu hangi ilaçlarla yutulmaz

Tiroid hormonu içeren hapları kullanmak maharet, ilgi ve bilgi ister, zira bunlar oldukça nazlı haplardır. Usulüne uygun alınmazlarsa faydalanma oranı ciddi biçimde düşebilir.
Birincisi bu hapların mutlaka aç karna alınmaları lazım, yemekle birlikte veya tok karna alındıklarında emilen hormon miktarı azalıyor.


İkinci önemli nokta şu: Kullandığınız ilacın markasını mümkün olduğu kadar değiştirmemeli, hele hele ilacın dozuyla asla oynamamalısınız. Marka değişikliği zorunlu hale gelirse bunu doktorunuzla mutlaka paylaşmalısınız. Çünkü “marka-ilaç” değişikliği emilen hormon miktarında değişikliğe sebep olabiliyor.
Gelelim tiroid hormonu ile etkileşebilen haplara: Tiroid haplarını demir ve kalsiyum tabletleriyle birlikte yutmayın. Anti asitlerle (mide hapları) birlikte kullanmayın. Kolesterol ilaçlarıyla da etkileşim söz konusu olabiliyor aklınızda olsun.

Haberin Devamı

10 SORU 10 CEVAP

SORU 2: Tarçın ne işe yarıyor

Tarçının önemli sağlık faydaları var ve bunlara her gün yenileri ekleniyor. Bilinenlerse şunlar: Tarçın kanda şeker dengesini düzenlemede önemli avantajlar sağlıyor. Ani kan şekeri yükselmelerini engelleyebiliyor. Bağışıklığı desteklediği, nezle ve gribe karşı savunmayı arttırdığı ileri sürülüyor.
Hazımsızlık, gaz vb. sindirim sorunlarında işe yaradığı belirtiliyor. Kanserden korunmada da etkili olabileceğini ileri sürenler var. En etkili yol tarçını toz halinde doğrudan yiyeceklere eklemek. Bal tarçın karışımı da bir çözüm olabilir.

10 SORU 10 CEVAP

SORU 3: Kemik için süt mü, yoğurt mu daha iyi

Süt de yoğurt da kalsiyumdan zengin ama benim favorim yoğurttur. Ben yoğurdun daha etkili bir kemik güçlendirici olduğunu düşünüyor, yetişkinlerin sütten ziyade yoğurt ve peynirden faydalanmasını daha doğru buluyorum.
Yoğurt mu, ayran mı? Yiyecek olarak yoğurdu, içecek olarak ayranı tercih edin, ikisini birbirine alternatif düşünmeyin derim.

Haberin Devamı

10 SORU 10 CEVAP

SORU 4: Egzersizle nasıl daha çok yağ yakabilirim

Egzersizle daha çok yağ yakmanın en etkili yolu egzersizin süresi ve yoğunluğunu artırmaktır. Haftada üç yerine beş ve her defasında 30 dakika değil de bir saat egzersiz yaparsanız daha çok yağ yakarsınız.
Tempolu yürüyüş özellikle bel çevresini inceltmede en etkili egzersiz gibi görünüyor. Verdiğiniz kiloları daha sonra geri almak istemiyorsanız kas gücü ve miktarınızı da arttırmanızda fayda var, bunun için de biraz ağırlık çalışması yapmanız lazım.
Şu nokta çok önemli: Egzersizin her türlüsü ne süre ile ne sıklıkta yapılırsa yapılsın kilo yönetimine yardımcıdır. 10 dakika bile yapsanız her egzersiz faydalıdır. Daha önce de yazdım, egzersizi uykunun hemen öncesi hariç günün her saatinde yapabilirsiniz. Eğer aynı egzersiz temposuyla daha fazla yağ yakmayı istiyorsanız sabah saatlerini tercih edin.

Haberin Devamı

10 SORU 10 CEVAP


SORU 5: Saç dökülmesine faydalı olabilecek destekler hangileri

Saç kaybını hızlandıran pek çok sağlık sorunu ve hastalık var. Bunların önemli bir bölümü vücudun –ve tabiî ki saçların- ihtiyaç duyduğu maddeleri yeteri kadar kazanamadığı durumlar.
Örneğin demir, çinko, biotin eksikliği gibi haller. Eğer anlamsız ve hızlı bir saç dökülmesi ile karşı karşıya iseniz bunun demir, çinko, biotin, magnezyum, omega-3, B 12 gibi vitamin ve mineral eksikliklerinden kaynaklanabileceği aklınızda olsun.

10 SORU 10 CEVAP


SORU 6: Deniz tuzu mu, Himalaya tuzu mu faydalı

Bir doğal tuz cenneti olan ülkemizde himalaya tuzunun neden tercih edildiğini anlamak zor. Eğer muradınız kaya tuzu ise Çorum, Çankırı ve çevresinden elde edilen kaya tuzu Himalaya tuzundan çok daha iyidir.
Ayrıca deniz tuzu ile kaya tuzu arasında ciddi bir fark da yok. Yeter ki doğal olsun, yani rafinasyon işlemlerinden geçirilip içindeki faydalı minerallerin neredeyse tamamı kaybolmasın. Özetle doğalsa deniz tuzu da kaya tuzu da eşdeğerdir, himalaya tuzunun peşinde koşmamak gerekir.

Haberin Devamı


SORU 7: Tere otu tohumu tiroid nodüllerini küçültür mü

Tiroid hastalıklarının hiçbirinin tedavisinde tere otu tohumu zerre kadar fayda sağlamaz. Bu “otçu, çöpçü grubu sağlıkçıların” tekrarlayıp durduğu eski bir palavradır.
Nasıl ki keçiboynuzu ile cinsel güçsüzlüğü, lavanta kürü ile hepatiti, brokoli suyuyla kanseri tedavi etmek mümkün değilse tere otu tohumuyla herhangi bir tiroid hastalığını/sorununu kontrol altına almak da mümkün değildir.
Hele hele tere otuyla tiroid nodülü küçültmeye kalkmak (ya da böyle bir fayda için tere otu tohumu yutmak) kelimenin tam anlamıyla saflıktır. Guatrın yaygın olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Topraklarımız, suyumuz, besinlerimiz iyottan fakir. Zaten böyle olduğu için de tuzlara iyot eklenerek iyot eksikliği problemi önemli ölçüde halledildi.

Haberin Devamı

10 SORU 10 CEVAP

SORU 8: Neden kilo veremiyorum

Eğer hak etmediğiniz ölçüde yağlanıyor, yaptığınız onca diyet ve egzersiz çabasına rağmen kilo vermede zorlanıyorsanız probleminizin “insülin direnci, tiroid yetmezliği, böbreküstü bezi problemi” gibi hormonal/metabolik bir nedeninin olabileceğini hatırlayın.
Özellikle insülin direnci çok yaygın bir sorundur, polikistik overli genç kızların, menopozda kilo alan kadınların çoğunun sorunu insüline duyarsızlık durumudur.

10 SORU 10 CEVAP


SORU 9: Kebaplar zararlı mı

Hiçbir kebap zararlı değil. Onu nasıl pişirdiğiniz ve ne sıklıkta yediğiniz önemli. Mangalda, ateşte yakılarak pişirilen her türlü et sağlığa zararlı, bu tür pişirme ette kanserojen maddelerin oluşmasına yol açabiliyor. Eti yağda kızartmak da doğru değil.
Eğer bu kurallara uygun tüketilirse kebap yemenin sağlığa zararlı bir yanı yok. Kebapla birlikte yoğurt ve yeşillik/sebze tüketimini artırabilirseniz durumunuz daha da güvenli hale gelir.

10 SORU 10 CEVAP


SORU 10: Solaryum neden tehlikeli

Cilt kanseri yapabilme riski nedeniyle çoğu ülkede çocuklar ve gençlere solaryum uygulanması yasaklandı. Özellikle aile hikâyenizde cilt kanseri sorunu varsa, açık tenliyseniz, vücudunuzda koyu renkli, kabuklanabilen ve büyüme eğilimi gösteren benler bulunuyorsa solaryumdan uzak durun.


BİR NOT

Prostat Gerçeği
Prostat Gerçeği faydalı bir sağlık eseri ama öğrendik ki kitabevlerinde değil, doğrudan yazarından temin edilebiliyor. Kitaba ulaşmak isteyenler 0532 646 15 34 numaralı telefondan yazar Prof. Dr. Mesut Çetinkaya ile temasa geçebilirler.

Yazarın Tüm Yazıları