Op. Dr. Cahit Vural

Instagram ve estetik

22 Ocak 2023
Etrafınızda sosyal medya kullanmayan birini tanıyor musunuz? Düşük ihtimal...

 Varsa bile muhtemelen bi elin parmaklarını geçmez. Sosyal medya kullanımı her geçen gün artmakla birlikte yaşam alışkanlıklarımızı da neredeyse tümüyle değiştiriyor. Her şeyi olduğundan daha iyi görmeye alışık olduğumuz sosyal medya hesaplarında, kullanılan filtreler sayesinde insanlar da olduğundan çok daha başka gözükebiliyor.
Danışanlarım önceden belirli bir ünlü fotoğrafıyla gelip benzer operasyonlar tercih ettiklerini söylerlerdi. Şimdi ise “En çok beğeni ya da takipçi bu şekilde alıyorum. Bunu gerçekte de böyle yapabilir miyiz?” diyor. Snapchat, TikTok ve özellikle Instagram gibi sosyal medya platformlarının yükselişiyle birlikte, insanlar kendilerini kıyaslamak için yalnızca fotoğraflara ve görünümlere daha kolay erişim sağlamakla kalmadı, aynı zamanda kendi yüzlerinin görünümünü değiştirebilen filtrelere de sahip oldu.



Instagram Face, gözeneksiz bir cilde ve dolgun, çıkık elmacık kemiklerine, kedi benzeri gözlere ve uzun, karikatürize kirpiklere, küçük, düzgün bir burna ve dolgun dudaklara sahip olmamızı sağlıyor. Kısacası kendimizin farklı bir versiyonu gibi görünmemize neden oluyor.
İnsanların da zamanla algısı değişiyor ve haliyle hep filtrelerdeki gibi gözükmek istiyor. Sosyal medyanın estetik ile olan ilişkisi de son dönemlerde böyle şekillenmekte.
Vücut imajı tarih boyunca her zaman tartışmalı bir konu olmuştur. Vücut “idealleri” on yıllar boyunca değişmeye devam ediyor ve sonuç olarak “güzellik” fikrine ayak uydurmak için estetik operasyonlar tercih ediliyor.

Yazının Devamını Oku

2023’te önceliğiniz kendiniz olsun

1 Ocak 2023
Ve böylece bir yıl daha uçup gitti. Tüm yeni planlarınızın arasında kendinize öncelik verip, özen göstermeyi unutmayın.

Her yıl estetik operasyonların sayısı hızla artsa da, estetikte trend kavramı giderek yok oluyor. Estetik dokunuşlar kişiye özel planlanıyor. Artık tek tip güzelliğin yerini özgün güzellik aldı. Çünkü kimse kimseye benzemek istemiyor ve yaşının en iyisi olmak istiyor. Genç ve güzel kalmak, her zaman söylediğim gibi önce içeriden başlıyor. Yaşam biçimimiz, alışkanlıklarımız tüm görüntümüzü etkiliyor.

Glutatyon nedir?

Glutatyon bağışıklık sistemini destekleyen bir antioksidandır. Glutatyonu vücudumuz kendiliğinden üretir, ancak yaşlanma, sigara ve alkol kullanımı, çevre kirliliği ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı sonucunda glutatyon üretimi zaman geçtikçe azalır.
Glutatyon eksikliğinde kronik yorgunluk, sağlıksız ve cansız cilt görünümü, kas ve eklemlerde güç kaybı ve en önemlisi bağışıklık sistemi fonksiyonlarında yavaşlamalar görülür. Bu durumlarda Glutatyonun dışarıdan takviye edilmesi gerekmektedir.

Nasıl uygulanır?

Glutatyon ağızdan ya da IV yani damar yolu ile alınabilir. IV/Damar yolu ile uygulamada flakon içindeki glutatyon serum olarak kişiye verilir. Her seans yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. IV/Damar yolu ile glutatyon en az 5 seans uygulanır.

IV/Damar yolu ile uygulanan glutatyon:

Yazının Devamını Oku

Badem göz estetiği ve Agassi ameliyatsız yanak inceltme

11 Aralık 2022
Bu hafta siz değerli okuyucularıma son yılların en çok rağbet gören “badem göz estetiği” ve “Agassi ameliyatsız yanak inceltme” işlemlerinden bahsedeceğim.

Özellikle Hollywood ünlüleri ve dünyaca ünlü mankenlerin yaptırdığı badem göz ameliyatı, sosyal medyanın da etkisiyle tüm dünyada popüler olmaya başladı. Badem göz ameliyatıyla sıkça kombinlediğimiz bir diğer uygulama ise; Agassi yanak inceltme.
Estetik alanındaki gelişmeler bize her geçen gün daha fazla seçenek ve daha iyi sonuçlar getiriyor. Artık estetik algısı aynı zamanda doğallık da demek. Son yılların en önemli gelişmelerinden badem göz estetiğini ve Agassi yanak inceltme uygulamasını gelin beraber inceleyelim. 

Agassi yanak inceltme 

Hollywood yüzüne sahip olmak isteyen kişiler, alt yanakta biriken ve “buccal fat” adı verilen yağlardan kurtulmak istiyor. Bu yağlar aslında 5-8 gram gibi oldukça küçük gramajlara sahip. Ancak küçük gramajlar bile kişilerin alt yanaklarının büyük gözükmesine neden olabiliyor.
‘Buccal fat’, üst yanak ve alt yanak arasında bir ayrışma yaratmadığı için kişilere rahatsızlık verebiliyor.
Bu nedenle kendilerini daha çekici hissetmek adına yanak inceltme yöntemlerine başvuruyorlar.

Yazının Devamını Oku

Botoks hakkında merak edilenler

27 Kasım 2022
Uzun bir süredir botoks uygulaması hakkında sorular alıyorum. Oldukça sık yapılan bu uygulama hakkında merak ettiklerinizi gelin beraber inceleyelim!

Botoks; “Clostridium botulinum” isimli bakteriden elde edilen tıbbi bir proteindir. Bu protein, aslında çok uzun zamandır göz ve nörolojik hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kırışıklıkları giderilmesine yardımcı olmak amacıyla 10 yıldır güvenli ve başarılı bir şekilde kozmetikte kullanıma girmiştir.
Zaman, genetik, beslenme, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörler cildimizin giderek yaşlanmasına, cilt yapısını koruyan elastik, kolajen gibi yağ ve bağ dokusu proteinlerinin yok olmasına, bunun doğal sonucu olarak da cildin kuruyup esnekliğini kaybetmesine ve yüzümüzdeki gülme, kaş çatma kaslarının kırışığa dönüşmesine neden olur.




Düzenli cilt bakımı yapmak, her zaman söylediğim gibi sağlıklı beslenmek ve spor yapmak aynı zamanda cildinize de önemli oranda katkı sağlar ve yaşlanma sürecinin yavaşlamasına yardımcı olur ama cildimizin kırışmasına maalesef tamamen engel olamaz.

Yazının Devamını Oku

Estetik mevsimi

13 Kasım 2022
Gelişen teknolojiyle estetik operasyonları artık dört mevsim yapabilmek mümkün. Ama yine de sonbahar ve kış ayları bu tür operasyonlar için çok iyi bir zaman. Ben de bunun nedenleri bu hafta sizinle paylaşmak istedim.

Soğuk havalarda evde olmak

Özellikle bahar ve yaz aylarında havanın da ısınmasıyla birlikte daha çok sosyalleşme ihtiyacı duyuyoruz. Oysaki soğuk havada evde kalıp dizi izlemek, kitap okumak çok daha iyi bir alternatif olabiliyor. Her operasyonun iyileşme süreci farklı olsa da bazı ameliyatlar daha çok zaman isteyebiliyor iyileşmek için... Örneğin meme estetiklerinde, bir haftada tüm sosyal hayata geri dönülse de uzun bir süre yüzülmemesi ve hafif spor yapılması isteniyor.
Bu nedenle daha çok evlerde vakit geçirilen bu dönem aynı zamanda iyileşme dönemi olarak da kullanılabilir. Böylece havalar ısındığında ise sosyal hayat için tamamen hazır olunur.

Güneş ışınları

Ameliyattan sonra güneşe maruz kalmak enfeksiyon risklerini arttırdığı gibi yara izlerinin koyulaşması gibi komplikasyonlara neden olabilir. Yaz aylarında estetik yaptırıldığında güneşe maruz kalmamak için çok daha fazla önlem alınması gerekir. Özellikle burun, göz kapağı, dudak ve kaş gibi özellikle yüze uygulanan estetik ameliyatların ardından daha tedbirli olmak gerekiyor. Estetik operasyonları kış aylarında olmayı tercih ederek daha rahat bir iyileşme süreci geçirilebilir.

Fit face nedir?

Yazının Devamını Oku

Alloblast kök hücre nedir

30 Ekim 2022
Yaşlanmak artık tarihe karışıyor. İnsan ömrünü uzatmak için yapılan araştırma ve deneylerde oldukça umut vaat edici sonuçlar elde ediliyor.

Peki, yaşlanmak nedir? Yaşlanmak; hücre, doku, organ ve sistemlerde meydana gelen değişikliklerin bütünüdür. Bu hafta size en normal kök hücre tedavisinden biraz daha farklı olan, alloblast kök hücre tedavisinden bahsedeceğim.



Alloblast, yeni doğan erkek çocukların hemen sünnet edilmeleri sonrası ortaya çıkan deri parçasından, yüksek teknoloji eşliğinde labarotuvar ortamında biyomühendislik teknikleri kullanılarak fibroblast hücrelerinin çoğaltılarak elde edilmesidir. Bu doku ciltten alınan fibroblastlara göre dört kat daha etkilidir.
Fibroblast ise kollajen ve hyalüronik asit üretiminden sorumlu olan hücredir. Bu yöntem tek seans olarak uygulanmakta ve genellikle uygulamadan bir hafta sonra etkisini göstermeye başlamaktadır.

Kimler yaptırabilir?

Yaşlanma aslında çok erken yani 20’li yaşların başında başlar. Kollajen üretimi her geçen yıl azalır. 35-40’lı yaşlara geldiğimizde ciltte belirgin sarkma ve kırışıklıklar meydana gelir. Alloblast kök hücre tedavisinin yaş sınırlaması bulunmamakla birlikte 30 yaşına yaklaşan kişilerin yaptırması yaşlanmayı geciktirdiği için tavsiye edilir.

Yazının Devamını Oku

Yeni trend erkek estetiği

16 Ekim 2022
Son yıllarda fizyolojik gereksinimlerin yanı sıra sosyal medya kullanımı, güzellik algısının değişmesi gibi sebepler nedeni ile estetik uygulamalara duyulan ihtiyaç oldukça arttı.

Yeni estetik trendlerinin arasında ise kişiye özel tasarımlar ve doğal sonuçlar oldukça önem arz ediyor. Bilinenin aksine estetik operasyonlar sadece kadınların değil, erkeklerin de oldukça ihtiyaç duyduğu bir ameliyat türü. Çeşitli şikayetler ile gelen erkek hastalarımın en büyük endişelerinden biri, geçirmek istedikleri estetik operasyonlar sonucu “feminen” bir görünüme sahip olmak. Ancak operasyon öncesi üç boyutlu hazırlanan tasarımlarla, yüz oranları göz önünde bulundurularak maskülen yüz hatlarına sahip bir görünüm sağlamak mümkün.

En sık tercih edilen operasyonlar

Göz kapağı ve kaş kaldırma

Erkeklerde yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelen sarkan göz kapakları, göz kenarları ve kaşlar yorgun bir görünüme sebep oluyor. Bu durumu düzeltmek ve daha canlı bir görünüm için sık sık blefatoplasti ameliyatı tercih ediliyor. Lokal anestezi yapılarak gerçekleştirilen ameliyatta aynı gün taburcu olunuyor.

Burun estetiği

En sık tercih edilen ve korkulan operasyonlardan biri de burun estetiği. Burun estetiğinde yüz oranlarını dikkate almak çok önemli. Burun fazla küçültülmemeli, burun ucu fazla kalkık olmamalı ve ve burun sırtı fazla inceltilmemeli.

Çene estetiği

Yazının Devamını Oku

Yeni nesil cilt gençleştirme: BBL Forever Young

2 Ekim 2022
.

BBL NEDİR

BBL geniş bantlı ışık tedavisi olarak bilinen forever young işlemi, kalıcı gençlik anlamı taşıyarak ameliyatsız cilt gençleştirme yöntemidir. Yaşlanma etkisini azaltmak, ciltte oluşan hasarlı bölgelerin genç bir görünüm kazanması amacıyla uygulanır. Cilt yapısını yaşlanmaya karşı önlemeyi ve ciltte oluşan hasarları azaltmayı amaçlayan bir yöntemdir. İncelmiş olan cildin tekrardan eski kalınlığına dönmesine ve elastikiyetine kavuşmasına yardımcı olur.

NE İÇİN KULLANILIR

∆ Güneş ve doğum lekeleri
∆ Cilt tonu eşitsizliği
∆ Gül hastalığı ve kızarıklıklar

Yazının Devamını Oku