En yakınındaki üç kişiye yolla: Alternatif hayat öğütleri

Dün Osman Müftüoğlu paylaştı. WhatsApp’ta herkesin birbirine yolladığı bir metin var. Hayata dair öğütlerin olduğu 40 maddelik bir liste. Böyle şeyleri okuyunca pek hoşumuza gidiyor ama açıkçası uygulayan var mı emin değilim!

Haberin Devamı

Buyrun, kendimden yola çıktım ve sonra da o listeye alternatif kendi maddelerimi sıraladım tatlı tatlı... 

Mesela söz konusu listede diyor ki, “Telefona cevap verirken gülümse. Seni arayan kişi bunu sesinden anlayacaktır.”
Çok doğru, ama WhatsApp üzerinden yazışmaktan telefonla konuşan kaldı mı?
Hele hele az evvel WhatsApp’ta konuştuğun kişi üstüne bir de telefon ediyorsa gülümsemen zor oluyor. “Hı? Ne var, noldu?” diyorsun ekşi ekşi.

ELEKTRİK GİDİYOR, YALNIZLIĞIM DA...

Listede başka neler var?
Misal: “Biraz yalnız kal”.
Çok güzel, katılıyorum. Ama evde tam yalnız kalayım diyorum, hoop elektrik gidiyor.
Soğukta donarak yalnız kalamayacağıma göre atıyorum kendimi jeneratörü çalışan en yakın kafeye. Yine yalnız kalamıyorum yarabbi.
Belki de marifet kalabalık içinde yalnız kalabilmektir...
Devam edelim...
Öğütlerden biri de şu: “Biri sana yanıt vermek istemediğin bir soru yöneltirse gülümse ve en büyük aşkın, en büyük başarıların daha büyük riskleri olduğunu hatırla.”
Yani burada “Politik olun” mu demek istiyor, ben anlamadım.
Yanıt vermek istemediğim soruysa gayet net, “Canım, bunu geçelim” der sepetlersin, biter. Riskleri hatırlamaya lüzum yok.

Haberin Devamı

YOK ÖYLE DEĞİL, BÖYLE!

Kısa kısa diğer öğütlere de bakalım. Parantezler benim muhalefetlerim tabii...
◊ Anneni ara (Babalara yazık değil mi?)
◊ Sohbetten hoşlanan bir kadın/erkekle evlen. Yaşlandığında konuşma yeteneğin her şeyden daha önemli olacak.
(Bence tam tersi! Sessiz kaldığın anlarda ne hissettiğini, düşündüğünü bilen biriyle evlen. Asıl marifet o. Bıdı bıdı konuşan biri seni yorar bebeğim.)
◊ Daha çok kitap oku, daha az televizyon seyret.
(Kitap oku kısmına bir şey diyemem. Ama dijital platformların dizilerine takıl. İnsana farklı bakış açısı sunan bin tane dizi var.)
◊ Daha iyi ve saygın bir hayat sür. Yaşlandığında ve geçmişi hatırladığında bir kez daha nasıl zevk aldığını göreceksin.
(Hayır, hayır öyle değil! Başkalarına saygın görüneceğim diye o kadar da yırtınma. Kendi istediğin gibi bir hayat sürdür. O zaman zaten hem kendine saygı duyarsın hem de başkaları otomatik olarak sana. Ayrıca yaşlandığında “Şunu da yaşayamadım” diye hayıflanmazsın.)

Haberin Devamı

SİSTEM SENİ KANDIRIYOR

◊ Evde sevgi dolu bir atmosfer önemlidir. Huzurlu ve uyumlu bir ev ortamı yaratmak için elinden geleni yap. (Evet, mesela benim gibi evin şeklini sık sık değiştir! Aslında aynı eve saplanıp kalmak da olmaz, başka evlere de taşın.)
◊ Gezegenimize karşı nazik ol.
(Valla bunun için biraz geç kaldık, ama elimizden geleni yapalım tabii.)
◊ Yılda bir kez hiç gitmediğin bir yere git.
(Neden yılda bir kez? Bence kendini böyle kısıtlama. Sistem seni böyle “yılda bir”, “ayda bir” diye kandırıyor, kendi zamanını yarat.)
◊ Bildiklerini paylaş. Ölümsüzlüğü elde etmenin bir yolu da budur.
(Aha, bak bu doğru. Bir tek buna muhalefet edemem. Şu an bildiklerimi paylaştığıma göre ölümsüzlük pınarından su içmeme gerek kalmadı. Ölümsüzlüğüme katkıda bulunmak istiyorsanız bu metni yakın çevrenizdeki üç kişiye yollayın. Yolladıktan sonra bir dilek dileyin. Üç güne kadar gerçekleşmezse dilekçe yollayın, hallederiz. Üzülmeyin.)

Yazarın Tüm Yazıları