Biri çok Didi, diğeri çok Suspus iki Ceza

Önce soğuk çay markası Didi’nin reklamında izledim rap müzisyeni Ceza’yı.

Haberin Devamı

Sonra da yeni albümünün ilk kliplenen şarkısı Suspus’ta.
İkisini peş peşe izleyince kafam karıştı.
İşte o kafa karışıklığıyla aldığım notlar:
* Ceza’nın Didi reklamı için yaptığı müzik komik ve eğlenceli. Özellikle yemek yanında içilebilecek diğer alkolsüz içeceklere laf attığı kısımlar (rap’çi diliyle diss atılanlar): Kolaya gaz yapıp şişiriyor diyor Ceza, ayrana da hemen uyutuyor!

FREDDY DUYSA O SESİ KAÇARDI!

* Didi reklamındaki Ceza mimikleri ve ifadesiyle de hayli sempatik. Evin yaramaz oğlanı havasında. Zaten reklamın sonunda malum Didi teyze kabus gibi ortaya çıkıp bu yaramaz oğlanı, Elm Sokağı’ndaki Freddy Krueger’ı bile duyunca kaçırtacak o tizler ötesi sesiyle, tatlı tatlı paylıyor. “Allah’ın cezası” diyerek...

TÜRK MAD MAX’İ Mİ?

* Ve geliyoruz Suspus klibine... Buradaki Ceza bambaşka. Soğuk, ciddi, öfkeli, bunalmış, sıkılmış; sanki bir çıkış yolu arıyor.
Klip boyunca trafikte kavga edeni, lüks otomobilden inen mafyası, polisi, can havliyle kaçışanı ve sokağa düşeniyle Türk Mad Max’i diyebileceğimiz bir ortamda çıplak ayak yürüyor usanmadan Ceza. Bu arada klibin bazı yerleri Gezi’yi de anımsatıyor.

SÖZLERE KULAK KESİL, SUS!

* Suspus’un sözlerine kulak kesilince o çıplak ayak öfkeyi daha net hissetmek, iliklere kadar damgalatmak mümkün.
Buyrunuz sözlerden bir kuple kırıntı:
“Sıkılanlardan mısın ya da ıkınanlardan mısın
Kulağına dandik müzik takılanlardansın
Ama kusura bakma yapılacak hiçbir şey yok
Hızlı söyleyen ben değilim yavaş dinleyen sizlersiniz
Hep yavaş söylesem anlayacakmış gibi konuşuyor şuna baksana kek
Altına bez al sana test iki kere iki ceza eder net
Birikiminiz ile bir bardak bile dolmaz öğrenebildin mi veled
Rap harekettir ve de politiktir bunu hazmedemiyor isen has...tir”
* Kısacası Didi’den sonra Suspus olmuyor. Suspus’tan sonra da Didi.
Hayır, şuna karşı değilim: Bir rap müzisyeni elbette marka yüzü olabilir, reklamda oynar. Keza Ceza (ne kafiye oldu ama) daha önce Rocco reklamında da yer almıştı.
Belki de tek sorun bu iki farklı, taban tabana zıt ruh halindeki işlerin aynı döneme denk gelmesi/getirilmesi...
Rap politiktir denildikten sonra didi didi diye coşulması...

SEÇİMİM

* Benim seçimim (daha fazla kafa karışıklığı yaşamamak için) sadece Suspus’u dinlemekten/izlemekten yana. Çünkü Suspus hem sound’u hem de klibiyle son dönemin en vurucu işlerinden. Tekrar tekrar dinlesi/izlenesi.
Eline sağlık “Allah’ın cezası” Ceza.

Haberin Devamı

Gelelim günün diğer notlarına...

Haberin Devamı

* CEZA’NIN KAVGASI

Ceza’nın albümünde bir de kavga ettiği rap’çiler var. Yeni albümde yer alan Ders Al şarkısında onlara da (kimse artık) hayli yüklenmiş. “Rap’ine güvenip önüme çıkanın akıbetini asla öğrenemeyecekler” diyor bu şarkıda. Bir de, “O pis albümlerinize para veren herkesin” diye diye saydırıyor.

* HADİSE’NİN KLİP YAKIŞIKLISI

Hadise’nin Yaz Günü adlı klibi Dominik’te çekilmiş. İyi hoş. Klipte yabancı bir model de oynamış. O da iyi hoş. Peki yabancı model nereden gelmiş? Uzaydan değil elbet. Basın bültenlemesinde yer alan ifadelleya göre söz konusu model, “Bu çekim için Miami’den Dominik’e özel olarak getirtilmiş.” İşi bu yahu, tabii ki gelecek. Özel olarak getirtmek ne demek? Bir de sanırsın Miami-Dominik arası 12 saatlik uçuş mesafesi filan...

* NAZAN ÖNCEL’İN ‘AŞKİTOM’U

Nazan Öncel yeni şarkısı Aşkitom’u ilk kez yarın Günay’da seslendirecekmiş.
Henüz dinlemeden, sırf adından dolayı şarkının bende yarattığı ilk önyargılı hissiyat, Öncel’in “Aşkım Baksana Bana” şarkısıyla maalesef aynı: Sevgilisine şımarık bir şekilde “Aşkııaam” diyenleri anımsatması...

* KANAT KANATLANIYOR

Zeynep Tunuslu ve Uzay Heparı’nın oğulları Kanat dizine kadar çektiği çoraplarıyla fotoğraflanmış, Engincan’dan sonra yeni stil ikonu o olabilirmiş. Stil ikonluğunu bilemem, ama Kanat bence çok değil, en yakın gelecekte hayli popüler genç yıldızlardan biri olacak. Cool duruşu ve anne Zeynep Tunuslu faktörüyle. Zaten dizi anlaşması yapmış. Kanatlanması yakındır.

Yazarın Tüm Yazıları