Ah o dolapta ben de olsaydım

Bir Hint fakiri, Ikea mağazasındaki dolaplardan birinde mahsur kalırsa ne olur?

Haberin Devamı

Her şey de olabilir, hiçbir şey de...
Fransız yazar Romain Puertolas ilk seçeneği tercih etmiş ve ortaya bu kitap çıkmış: “Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu” Bu tren vagonu gibi uzun isimli çok satan kitaba önce önyargıyla yaklaştım, bolca Ikea reklamı yapıyor olmalı diye düşündüm.
Ama okumaya başladıkça da elimden bırakamadım.
Çünkü:

ŞİMDİ NEREYE?
? Hint fakiri Ajatashatru’nun hikâyesi gerçekten hem olağanüstü hem komik. “Şimdi hangi ülkeye sürüklenecek bu fakir?” diye merak etmeden duramıyorsun.

BİR ÇEŞİT WALTER MITTY
? Kitabı okurken aklına sıkça geçen kış gösterime girmiş o film geliyor: Walter Mitty’nin Gizli Yaşamı. Hint Fakiri ile Walter Mitty’nin benzer yönleri çok fazla. İkisi de zoraki seyahatleri sonucu bambaşka biri olup çıkıyor. İkisini de bu seyahatler sırasında motive eden uzaklarda bir kadın var.

HER TÜRLÜ HAYAT
? Her türlü hayata dalıp çıkıyor Hint fakiri tuhaf yolculuğu sırasında. Avrupa ülkelerine yasa dışı yollarla girmeye çalışan mültecilerle tanışıyor ya da zengin bir aktrisin lüks hayatıyla... Yok yok yani.

“YOK ARTIK” DİYEMİYORSUN
? Kesişmeler, tesadüfler, acayip yerlerde yapılan seyahatler bir süre sonra “Yok artık” tadı verebilecekken, tüm olan biteni yazar modern bir masal gibi anlattığı için öyle düşünmemeye başlıyorsun. Bu da bir meziyet.

UMUT VAR
? Kitabın aslında en güzel yanı şaşkın pervasızlığı ve taşıdığı umut. 36 ülkede yayınlanıp 33 dile çevrilmiş olmasında en büyük pay bu diye düşünüyorum. Hint fakirinin sınırları delip geçen yolculuğu aynı zamanda sürekli şöyle diyor gibi satır aralarında: “Yaşadığınız monoton hayatın değişmesi sizin elinizde, hadi kaldırın poponuzu.”

MARKAYI ÖVMÜYOR
? Ikea kitaba sponsor filan galiba diye düşünürken bu markaya da ince ince geçirmeler yapıyor Puertolas. Yani markayı övmüyor, şahane göstermiyor. Ama yine de kitabın adında markaya yer verilmesi, dahası kapakta logonun kullanılması şüphe uyandırmıyor değil. ? Sonuç olarak Hint fakirinin yolculuğu son birkaç gündür en iyi yol arkadaşlarımdan biri oldu, tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Lüks otel Top 5

Haberin Devamı

Bu da liste sevenler için gelsin, yazlık bölgelerdeki lüks otellerin Top 5’i. Bohem, butik, daha salaş yerlerin mini listesi de çarşambaya...
1. Amanruya / Bodrum: Sakin ve bağırmayan bir lüksü var. Çevre dostu, dikey yayılmayı tercih etmemiş nadir tesislerden.
2. D-Hotel Maris/ Marmaris Hisarönü: Otelin kendisi dışarıdan bakınca kale gibi, ama dört farklı koyda denize girme imkanı vermesi, personelinin titizliği ve yemekleri en büyük artısı.
3. Alavya / Alaçatı: Köyün içindeki karmaşanın tam ortasında olmasına rağmen alabildiğine sessiz, renkli çizgili havuzu şimdiden bir klasik, odalarındaki detaylar sürekli fotoğraflanası...
4. Maxx Royal / Kemer: Bu bölgenin en çok sözü edileni, şatafatlısı.
5. Mandarin Oriental / Bodrum: Cennet Koyu’nu mahvetti denilmesine rağmen aynı zamanda en çok merak edileni.

Haberin Devamı

Son zamanlarda...

Güntaç Özdemir’in yıldızı parladı. Herkes onun eğlenceli canlı performanslarını konuşuyor.
Salıları Pizza Emirgan’da sahne alan Özdemir, cuma gecesi de Kum Beach’te sahne aldı. Eda Taşpınar, Can Ateş, Bennu Gerede, Muzaffer Yıldırım gibi isimler onu dinlemeye gelenler arasındaydı.
? “Beni nasıl algılıyorsun?” oyunu sıkça oynanmaya başlandı.
Herkes birbirine karşısındakini nasıl algıladığını üç-beş cümleyle özetliyor.
Sonra gelsin, “Gerçekten ben böyle miyim?” ya da “Beni tam anlamıyla özetledin” yorumları...

Yazarın Tüm Yazıları