Yeni doğan bebeğin odası ayrı mı olmalı?

Birçok ebeveyn bebek doğmadan kesin kurallar koyuyor. Bazıları “Benim çocuğum kendi odasında kendi yatağında yatacak, öyle zırt pırt kucak istemeyecek” diye tutturuyor, bazıları ise “Ben bebeğimden ayrılmam” diyor. Peki, ama hangisi doğru? Pedagog Gözde Erdoğan ile konuştuk.

Haberin Devamı

Yeni doğan bebeğin ayrı odası olmalı mı?
Olabilir de olmayabilir de… Ancak bir bebek dünyaya geldiğinde onun kabulünün en önemli göstergelerinden biri yatağı, odasıdır. Bebeğin alanının belirlenmesi, odasının olması bebeğin ait olma ihtiyacını karşılayan bir semboldür.

Ayrı odası olan bebek ve anne-baba arasındaki bağ nasıl olur?
Bir bebek anne karnında 9 aylık gelişim ve olgunlaşma sürecinin ardından dünyaya gelir. Doğumun ardından geçen ilk üç ay ise anneye dönük, hâlâ cenin pozisyonuna yakın bir duruş ile anne bebek arasındaki güven ilişkisinin temellerinin atıldığı, kucak serüveninin en yoğun olduğu dönemdir. Yalnız bu dönemde bebeğin odası ve ayrı yatması ile ilgili ilk üç ay annenin duygu durumu bebeğe yapılacak en önemli yatırım olması sebebiyle aynı ya da ayrı odalarda yatmaları ile ilgili yönlendirme yapılmamalıdır. Üçüncü aydan sonra ise basamaklandırılarak anne bebeğini kendi odası ve kendi yatağına alıştırmalı ve sağlıklı uyku alışkanlığı için erken dönemde harekete geçmelidir.

Haberin Devamı

Yeni doğan bebeğin odası ayrı mı olmalı

Bu uygulama güven duygusunu zedeler mi? Emzirme dönemi ile bağlantısı nedir?
Erken dönemde anne ile bebeğin uyku sırasında arasına giren mesafe güven ilişkisine zarar vermez. Doğru yönetildiği sürece! Bir bebeğin kendini güvende hissetmesi, annenin duygu durumuna, kaygısına, kendini yeterli görüp görmediğinde, eksiğe, yanlışa olan toleransında gizlidir. Davranışlar ancak duyguların ardından bir değer kazanır. Bu nedenle annenin sakin olduğu, bebeği ile doğru iletişimde olduğu, annenin kendine güvendiği ve bebeğinin kaygısını azalttığı sürece, bebeğin ihtiyacı olan doğru basamaklandırmayı uygulayarak adım adım kendi odasında, yatağında alıştırma sürecine girebilir. Emzirme döneminde ayrı odada bebeğin uyuması her ne kadar biz uzmanlar tarafından sağlıklı bulunsa da, bebeğin beslenmesi ve uyku sürecinde emzirme sakinleştirme aracı olarak kullanılabiliyor. Emzirme sakinleştirme aracı olduğunda ise sıklığı artıyor. Örneğin, anneye bağımlı ve sürekli emzirilerek uyutulan bir bebek gece saatte bir uyanır ve emmek ister. Ayrı odalardan bir annenin bunu yönetmesi doğal yorgunluğu ile zordur. Bu nedenle tercih aynı odada hatta aynı yatakta bebekle uyumak oluyor. Yalnız emzirmenin saatli olması, bebeğin anneden basamaklandırılarak ayrışması korkulanın tersine güvenli bir ilişkinin göstergesidir.

Haberin Devamı

Bir bebek ancak ne zaman ayrı bir odaya sahip olabilir?
Bir bebeğin doğmadan önce hazırlıkları nasıl yapılıyorsa bu hazırlıklar içine mutlaka odasını da dâhil etmelisiniz. Ayırdığınız alan bebeğe sunduğunuz imkânla bağlantılı değildir. Bebeğin size ve yaşadığı yuvaya ait hissetmesi için yatağına ya da odasına ihtiyacı vardır.

TIRNAĞINI YİYEN ÇOCUKLARI ANLAMANIN 5 YOLU

Okul dönemi çocuklarının en büyük sorunlarından biri tırnak yemek! Uzman Doktor Mehmet Yavuz bu sorunun sebeplerini şöyle açıklıyor:

- Okulda başarısız olma korkusu
- Öğretmenden korkmak veya ceza alma korkusu
- Akran iletişimindeki sorunlar
- Okul kaygısı veya sınav stresi
- Sevgi eksikliği

Haberin Devamı

HAFTANIN KİTABI 

‘Sevgi Çocukları Serisi’ kendisi ve çevresiyle barışık, çevreye duyarlı, hayvansever yurttaşlar yetiştirmeyi amaçlıyor. Ahu G. Karagülle'nin kaleminden çıkan bu kitaplar çocuklara değerleri öğretiyor ve daha güzel, daha iyi, daha mutlu bir dünyada yaşamamız için nasıl bakış açılarına sahip olmamız gerektiğini hatırlatıyor. Bu kitapları çocuklarınıza okuyun, okutun...

Yayınevi: Yuva Yayınları
Yazar: Ahu G. Karagülle
Tür: Değerler Eğitimi
Sayfa: 23
Fiyatı: 40 TL

Yeni doğan bebeğin odası ayrı mı olmalı

Yazarın Tüm Yazıları