Rusya’da dostluk kazandı

Rusya çok akıllıca bir iş yaptı. 64 ülkeden çocukları ülkesine topladı ve harika bir organizasyona imza attı. Dünyanın değişik ülkelerinden gelen onlarca çocuk futbolcu ve çocuk gazeteciler için ‘Dostluk için futbol’ organizasyonu düzenlendi. Hürriyet Çocuk Kulübü de organizasyonu takip etmesi için Rusya’da davet edildi ve ben de bu vesile ile Rusya’ya gittim.

Haberin Devamı

5 yıldır düzenlenen ‘Dostluk için futbol’ organizasyonunun tüm maddi giderleri Rus petrol şirketi Gazprom tarafından karşılanıyor. Rusya, çocuklar üzerinden dünyaya önemli bir mesaj veriyor: “Geleceği değiştireceğiz!” Buraya dikkat! "Değiştirmek istiyoruz" veya "Geleceği değiştireceğimize inanıyoruz" demiyor. "Değiştireceğiz!" diyor. Bu kadar kararlı olmalarının bir amacı var. Bu kadar sorunun yüklü olduğu dünyada çocuklara '9 değer'i benimsetiyorlar. O değerler de dostluk, eşitlik, adalet, sağlık, barış, özveri, zafer, gelenek ve onur! Bu değerler, dünyayı değiştirir.

‘Dostluk için Futbol’ organizasyonu, Rusya'nın tarihi şehri St. Petersburg'da gerçekleşti. Otelden yemeğe, şehir turundan futbol karşılaşmalarına kadar her şey ince ince hesaplanmıştı. Çocuklar için sağlık ekipleri de hazır bulunduruldu, güvenlik önlemleri de en üst seviyede tutuldu. Hatta yemeklerde Türkler için ‘helâl menü’ bile hazırlanmıştı. Akşam yemeklerinde Türklere ait masalar çoktan hazırdı. Bu kadar saygılı olmaları da ayrıca takdire şayandı.

Haberin Devamı

Rusya’da dostluk kazandı

Organizasyonun Türk oyuncusu, 'Yavru Kartal' lakaplı Abdülmecid Dönmez, ‘Dostluk için Futbol’ şampiyonasında ekibiyle birlikte ikincilik madalyası kazandı. 8 karma takım arasında düzenlenen turnuvada Abdülmecid, Almanya, Brezilya, Letonya, Litvanya, Suriye, Tanzanya ve Türkmenistan’dan gelen yaşıtlarıyla birlikte mor renkli takımın forması altında mücadele etti. Abdülmecid'i çalıştıran Beşiktaşlı Mesut Kır da ekiple olan iletişimi ve içtenliğiyle Türkiye'yi mükemmel temsil etti.

Abdülmecid son derece kibar bir çocuk. Futbolun iyi bir temsilcisi. Geleceği çok parlak. Herkesle selamlaşıyor, şakalaşıyor, dostluk ilişkileri kuruyor. Futbolun iyi yüzü onda ve diğer çocuklarda kendini başarıyla gösteriyor. Eğer 9 değeri içtenlikle benimserse hem Türkiye’de hem de dünyada saygın bir yer edinebilir.

Rusya’da dostluk kazandı

Haberin Devamı

SADECE ERKEK FUTBOLCULAR DEĞİL KIZ FUTBOLCULAR DA VAR

‘Dostluk için Futbol’ uluslararası sosyal bir çocuk programı ve 2013 yılından bu yana Gazprom tarafından yürütülüyor. Program, farklı uyruklara ve fiziksel kabiliyetlere sahip kız ve erkek çocuklarını bir araya getiriyor. Takımlarda sadece erkek futbolcular yok, kız futbolcular da var. Onlar da top peşinde koşturuyor, gol atıyor, kendi kalelerini koruyorlar. Müthiş bir eşitlik ve dayanışma örneği sergiliyorlar. Görülmeye değer!

Rusya’da dostluk kazandı

ENGELLİLER DE DÜŞÜNÜLMÜŞ

Rusya, 9 değeri kurmaya ve sonuna kadar korumaya kararlı! Eğer tekerlekli sandalye ile oynanan futbol karşılaşmalarını saymazsak, futbol oynayan çocukların bedenen bir engelinin bulunmaması gerekiyor kuşkusuz. Ancak Rusya bu duruma böyle bakmıyor. Dünyanın dört bir yanından fiziksel engeli olan çocukları da organizasyona davet etmişler. Çocuklar çok heyecanlıydı. Çok değer gördüler, mutlu ve güzel anılarla ayrıldılar.

Haberin Devamı

Rusya’da dostluk kazandı

‘ÇOCUK GAZETECİLER’ BOL BOL HABER YAPTI

Organizasyona sadece çocuk futbolcular değil, çocuk gazeteciler de davet edilmişti. Amaç, hem sporu hem de araştırmayı teşvik etmek! Organizasyona katılan çocuk gazeteciler, diğer çocuklarla röportajlar yaptılar, haberler hazırladılar. O haberler de organizasyon boyunca yayımlanan günlük bültenlerde yer aldı. ‘Çocuk gazeteci’ olarak Rusya’da Türkiye’yi temsil eden çocuk Simay Pak'tı. Simay, hazırladığı haberlerle ilgi odağı oldu.

Rusya’da dostluk kazandı

Rusya’nın bu organizasyonda dikkat ettiği çok önemli bir nokta daha var! Avrasya’ya çok önem veriyor. Türkiye’den Türkmenistan’a, Suriye’den İran’a kadar bölgede yer alan önemli ülkelerden çocuk temsilcilerin organizasyona katılmasını sağlamış olması çok önemli. Çünkü Rusya ‘geleceğin çocuklarda’ olduğunun farkında.

Yazarın Tüm Yazıları