Ona aşkın normal bir şey olduğunu söyleyin

Kim demiş “Çocuklar âşık olmaz!” diye. Bal gibi de olurlar. Onların aşklarını “Çocuktur unutur” diye hafife almak da doğru değil, “Sus ayıp!” diye engellemeye çalışmak da… Anne babaların, âşık olan çocuklarıyla nasıl konuşması gerektiğini Psikolog Cevher Sönmez’e sorduk.

Haberin Devamı

Herkes çocukluk aşkı yaşar. Bu konu çocuklarla nasıl konuşulmalı?

Aşk, insan genine işlenen hisler bütünüdür. Hiçbir insan hissiz dünyaya gelmez. Ve yaşamını hissiz de sürdüremez. Çocuklar da âşık olur. Buradaki aşk, çocuğun kişiye ve hislerine yüklediği anlam ile örtülüdür. Çocuk, tavrından hoşlandığı, akran grubunda kendini kanıtlayan kişiye âşık olduğunu ifade edebilir. Bu durum çoğu kez ebeveynlerde tedirginlik, kaygı ve korku gibi duygular yaratabilir, ama aşk güzel bir şeydir, korkmaya gerek yok. Durumu anlamak ve çocuğun duygularını hissederek konuşmak ona yapılacak en büyük iyilik olur.

Ona aşkın normal bir şey olduğunu söyleyin

Haberin Devamı

Çocuklara ayıp, yasak demek doğru mu?

“Ayıptır, yasak, senin yaşını aşıyor, utanmıyor musun?” gibi ifadeler çocukların ruh sağlığını ve benlik gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle bu tür ifadeler kabul edilemez. Çocukların aşk itirafı üzerine aşırı tepkilerden uzak durulmalı, sakin olunmalı ve bu durum olağan karşılanmalı.

Peki, ya ergenlik aşkları?

Ergenlik döneminde aşk kaçınılmazdır. Bu bilinç ile hareket edildiğinde kız ve erkek fark edilmeksizin her çocuk ebeveynleri tarafından koşulsuz kabul edilmek ister. Aşkın onların en doğal tercihleri olduğu unutulmamalıdır. Özellikle ergenlik dönemi, bireyin âşık olduğu, kendini fark ettiği bir dönem... Bu süreç doğru yönetildiğinde çözümler üretilir, yanlış yönetildiğinde ise ebeveyn-oğul/kız çatışmaları başlayabilir. O nedenle çözüm odaklı bir dil kalıbını tercih etmekte yarar olacaktır. Zira çocuklar, anlaşıldığını bildiği ölçüde ebeveynleri ile iyi anlaşır.

Ona aşkın normal bir şey olduğunu söyleyin

Aşk acısı çeken çocukla nasıl konuşulmalı peki?

Her şeyden önce çocuğu anlamamız gerekiyor. Ona aşkın normal bir şey olduğunu söylememiz lazım. Karşımızdaki ergen birey de olsa ilk çocukluğunu yaşayan bir birey de olsa fark etmiyor bu durum. İnsanların hisleri vardır ve bizim hislere saygılı olmamız gerekir. Her ne kadar onlar bizim çocuklarımız da olsa hisleri bizim değildir, onlar ayrı birer bireydir ve her bireyin kendine ait hisleri vardır. Öncelikle o hislere saygı göstermeyi öğrenmemiz gerekiyor. Bunu başardığımızda çocuğu anlamak da kolay olacaktır. Ona “Seni anlıyorum, yaşadığın hisleri çok iyi anlıyorum” demek çocuğa güven verecektir. Asla çocuğun hisleri küçümsenmemeli, âşık olduğu kişi de kesinlikle aşağılanmamalı.

Haberin Devamı

Anne ve babalara önerileriniz neler?

Yetişkinlerin aşka yüklediği anlamla çocukların yüklediği anlamı birbirine karıştırmayalım. Onların en görkemli mabedi hisleridir. Onların hislerini küçümsemek veya reddetmek yerine doğru yaşamaları üzerine desteklemek yararlı olacaktır.

ÇOCUKLAR İÇİN YARARLI BİLGİSAYAR OYUNLARI

Dijital oyunlar denilince aklımıza hep ‘zararlı oldukları’ geliyor. Peki, ama hiç yararlı dijital oyun yok mu? Oyun tasarımcısı ve akademisyen Dr. Yavuz Samur ‘Çocuklarla Bir Ömür’ programımıza konuk oldu, merak edilenleri yanıtladı.

HADİ GİDELİM

Haberin Devamı

Aile içi iletişimi geliştirmenin yolları

“LC Waikiki Aile Buluşmaları”nın bu ayki durağı Ankara. Psikolog Üstün Dökmen ve LC Waikiki CMO Yardımcısı Gamze Oktar ile “Aile içi iletişimi geliştirmenin yolları”nı konuşacağız. Ayrıca herkese “200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi” kitabımızı armağan edeceğiz. Herkes davetli…

Yer: Ankara-Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi
Tarih: 23 Şubat Cumartesi
Saat: 14.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0312) 344 08 98

Ona aşkın normal bir şey olduğunu söyleyin

Ay’a yolculuk

En büyük hayali astronot olup uzaya gitmek olan Bağış’ın öyküsünün anlatıldığı “Astro, Ay’a Tırmanıyor” çocukları bekliyor.

Yer: İstanbul-DasDas
Tarih: Yarın
Saat: 13.00
Fiyat: 30 TL
Tel: (0216) 970 03 27

Haberin Devamı

Ona aşkın normal bir şey olduğunu söyleyin

Kidzmondo’da İtalya rüzgârı

Çocuklar Kidzmondo’da birbirinden renkli etkinliklerle dünya kültürleriyle tanışacak. İlk durak İtalya…

Yer: İstanbul-Trumpland
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 10.00
Fiyat: 76,50
Tel: (0212) 348 10 00

Ona aşkın normal bir şey olduğunu söyleyin

Çizgi film atölyesi

Çocuklar 4 hafta sürecek bu atölyede sihirli fener, çin gölgeleri ve optik tiyatrodan başlayarak günümüze kadar gelen süreçte çizgi film dünyasının nasıl geliştiğini öğrenecek ve kendi çizgi filmlerini üretecekler.

Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Bugün
Saat: 10.00
Fiyat: 550 TL
Tel: (0216) 359 45 50

Ona aşkın normal bir şey olduğunu söyleyin

Yazarın Tüm Yazıları