Öğretmen veliden hediye alır mı?

Son yıllarda öğretmenler sadece öğretmenler gününde değil, çay partilerinde, doğum günlerinde ve bazı özel günlerde de hediyelere boğuluyor. Veli grupları, aralarında para toplayıp öğretmene en pahalı hediyeyi almak için yarışıyor. Gruba katılmayan veliler dışlanabiliyor. Peki, ama bu durum öğretmen veli ve öğrenci ilişkisini nasıl etkiliyor? “Öğretmenim Bir Bakar mısın?” kitabının yazarı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’na sorduk.

Haberin Devamı

Öğretmene hediye almak doğru mu?

Öğretmen öğrenci ilişkisi devam ettiği sürece öğrencinin veya velinin öğretmene hediye alması doğru değildir. Anaokulunda, ilkokulda velilerin aralarında toplanıp öğretmenlere pahalı hediyeler aldığını duyuyoruz. Öğretmenler de bu hediyeleri kabul edebiliyor. Velilerin, öğretmeni tavlamaya yönelik bu tavrı kabul edilemez. Öğretmenlerin de bu hediyeleri alması kabul edilemez. Hediye alan veli ile alamayan arasına nifak giriyor, hem velilerin ilişkileri hem çocukların ilişkileri hem de öğretmen öğrenci ilişkisi bozuluyor. Bir çocuk okulda öğrenci olduğu sürece gerek velinin, gerekse de çocuğun öğretmene hediye alması eğitimin kalitesini çok olumsuz etkiler, temelden sarsar. Bu durum sanki sağlıklı bir bardak suya damlatılan mikrop gibi içildiği takdirde zehirleyen bir karışıma benzer. Eğitimsel yönden zehirleyici bir etkisi olur.

Haberin Devamı

Öğretmen veliden hediye alır mı

Öğretmen ve veli ilişkisi nasıl olmalı?

Çocuğun eğitimi bir ekip işidir. Öğretmen ve veli ise bu eğitimin iki önemli ekip üyesidir. Bu ekipte öğretmen, veli, okul yönetimi, çocuğun arkadaşları ve o arkadaşların velileri vardır. Bu ilişkiler çocuğun topluma, yaşama, sağlıklı bir şekilde hazırlanmasına yardımcı olmak için vardır. Bu nedenle önemli ilişki olarak görülmeli ve iyi bir ekip olmaya özen gösterilmelidir.

Öğretmenlerin bazı velilerle özel dostluk ilişkisi geliştirmesi nelere sebep olur?

Öğretmen veli ilişkisi, amacına yönelik olmalı. Yani öğrencinin iyi bir eğitim alarak gelişmesine yardımcı olacak şekilde olmalı. Bu amaçla hem veli hem öğretmen birbirine karşı açık olmalı ve bu amaca hizmet etmek için ilişki kurmalı. Bunun dışında herhangi bir niyet ve davranış çocuğun eğitimi olumsuz etkiler. Öğretmen, bütün velilere eşit mesafede durmalı ve dengeli olmalı. Yani öğretmen her bir öğrencinin gelişimiyle ilgili olarak adil bir şekilde sorumluluk alıp ona göre ilişki kurmalı. Bu ilişki zaman, emek, ilgi, empati, sevgi, anlam, halden anlama gibi yaşayan değerler çerçevesinde olmalı. Herhangi bir din, dil, ırk, ekonomik durum farklılığı, öğrenciler arasında bir ayrıcalık yapmaya neden olmamalı. Aksi halde toplum bunun acısını gelecekte çeker, yaralanır.

Haberin Devamı

Öğretmen veliden hediye alır mı

Anne baba ve öğretmenlere tavsiyeleriniz neler?
Adil olmaya özen göstermeleri şart. Öğretmen ve veli ilişkileri sevgi ve saygıya dayalı olmalı, niyetleri çocukların gelişimi olmalı. Bu, sadece kendi çocukları, kendi aileleri için değil, tüm toplumu, insanlığı kapsayan bir niyet olmalı. Yani “Benim çocuğum iyi olsun” demekle kendi çocuğumuza iyilik etmiş olmuyoruz. Tüm çocukların iyi olması için uğraşırsak hem kendi çocuğumuza hem de topluma iyilik etmiş oluruz. Bu nedenle öğretmen de velide sorumluluk almalı. Bu sorumluluk da çıkarsız olmalı!

YARATICI DRAMA EĞİTİMİ NEDEN ÖNEMLİ?

Çocukların yaratıcı drama eğitimi alması neden önemli? Tiyatrocu ve yaratıcı drama eğitmeni Mehmet Erbil açıklıyor…

Haberin Devamı

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

Adana’da bululaşım

LC Waikiki Aile Buluşmaları’nın on birinci durağı Adana. Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan ve LC Waikiki Moda Danışmanı Dr. Yeşim Bağrışen ile “Etkili anne baba olmanın yollarını” konuşacağız. Tüm Adanalıları bekliyoruz.

Yer: Adana-Çukurova Orhan Kemal Kültür Merkezi
Tarih: Bugün
Saat: 13.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0322) 239 64 64

Öğretmen veliden hediye alır mı

Annemin portresini çiziyorum

Minik sanatçılar Sanatçı Emel Özyol’un eğitmenliğinde annelerinin portrelerini çizecek,  daha sonra da o resimleri çerçeveleyip annelerine hediye edecekler.

Yer: İstanbul-Trump Towers
Tarih: Bugün
Saat: 15.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0212) 348 78 67

Öğretmen veliden hediye alır mı

İplikten çözülenler

Bu atölyede çocuklar önce kendi yastıklarını tasarlayacak sonra da müzedeki “İplikten Çözülenler” sergisini gezecekler.

Haberin Devamı

Yer: İstanbul-İstanbul Modern
Tarih: Bugün
Saat: 15.30
Fiyat: 65 TL
Tel: (0212) 334 73 00

Öğretmen veliden hediye alır mı

HAFTANIN KİTABI

“Prens Oleomargarin’in Aşırılması’ iyilik ve cesaret üzerine, zamanın ötesine uzanan bir kitap. Johnny'nin öyküsü Mark Twain'in her yaştan okurunu büyüleyecek.

Yayınevi: Can Çocuk
Yazar: Mark Twain&Philip Stead
Tür: Roman
Sayfa: 152
Fiyatı: 40 TL

Öğretmen veliden hediye alır mı

Yazarın Tüm Yazıları