Mutsuz çocuklar, mutsuz yetişkinler olur

İş Sanat’ın sevilen oyun serisi ‘Evvel Zaman Dışından Masallar’ bu kez Yekta Kopan’ın ‘Orman Lokantası’ adlı oyunuyla sahnede. 2018’in son oyunu yarın sahnelenecek. Biz de bu vesileyle oyunun yazarı Yekta Kopan ve anlatıcısı Sevinç Erbulak’la bir araya geldik, hem oyunu, hem masalları hem de çocukların dünyasını konuştuk.

Haberin Devamı

Nereden çıktı ‘Orman Lokantası’ fikri?

Yekta Kopan: İş Sanat’tan çıktı. ‘Evvel Zaman Dışından Masallar’ serisi için yeni bir oyun yazmamı istediler. Hansel ile Gretel çocukluğumdan beri çok ilgimi çeken masallardan biridir, çünkü çok korkunçtur. Belki de hepimizi büyüten masalların çoğu bizi içten içe korkutmuştur. O masalların bugün şiddet dilinden arındırılmış hali nasıl olur, diye hep düşünürdüm. İş Sanat’ın önerisi bana bu fırsatı verdi ve ben de ‘Orman Lokantası’nı yazdım.

Mutsuz çocuklar, mutsuz yetişkinler olur

Peki, sizin masalınızda iyilik-kötülük gibi kavramlar yok mu?

Yekta Kopan: Elbette var. Çünkü dünyada iyilik de var kötülük de var. Elbette çocuklar için tozpembe bir dünya sunmuyoruz. Çocuklar iyilik ve olumsuzluklardan haberdar olacaklar ki, bunlara karşı nasıl tavır almaları gerektiğini bilsinler. Ancak oyunumuzda şiddet, öfke, nefret, ötekileştirme gibi kavramlar yok. Geleneksel masalların özünde olan kötülüklerden arındırılmış durumda bizim masalımız. Açıkçası neşeli, bugüne ait ve oldukça da komik.

Haberin Devamı

Hansel ile Gretel oyunda nasıl yer alıyor?

Yekta Kopan: ‘Orman Lokantası’ masalı Hansel ile Gretel’den çıktı. Biz bu masalın geleneksel kısmını büyüklere, güncellenmiş ve eğlenceli kısmını da bugünün çocuklarına hazırladık. Anne babalar, Hansel ve Gretel’i bildikleri için geliyorlar ama çocuklar kendi devirlerinin, kendi günlerinin Hansel ve Gretel’ini görüyorlar. Dolayısıyla büyüklerin ağzına bir parmak bal çalıyoruz, çocuklara da sonsuz bir dünya sunmak istiyoruz.

Mutsuz çocuklar, mutsuz yetişkinler olur

Siz oyuna nasıl dâhil oldunuz?

Sevinç Erbulak: Yönetmen Serdar Biliş bir gün beni arayıp, “Yekta’nın yazdığı oyunda oynamanı istiyoruz” deyince hemen kabul ettim. Masalı okuduğumda ise çok sevdim. Yekta’nın sözünü ettiği korkuları çocukken ben de yaşadım. Eski masallarda ‘nedensiz kötüler’ vardır. Yani ben hiçbir zaman Hansel ile Gretel’deki cadının neden bu kadar kötü davrandığını o masalın içinde okuyarak öğrenemedim. Ancak ‘Orman Lokantası’ eserinde var.

Nasıl?

Haberin Devamı

Sevinç Erbulak: Oyunda ‘Kepçe Kadın’ adlı bir karakter var. Ancak Kepçe Kadın, ‘Kepçe Kadın’ olarak doğmuyor dünyaya. ‘Kepçecik’ olarak, çocuk olarak doğuyor. Mutfağa meraklı bir çocuk o. Yaptığı yemekleri annesine beğendirmek için uğraşıyor, ama annesine hiçbirini beğendiremiyor. Annesi onun yemeklerini hiçbir zaman lezzetli bulmuyor ve Kepçecik öyle büyüyor. Sevgisiz, öfke filiyle, beğenilmeyerek… Öyle büyüyünce de kötü bir karaktere dönüşüyor. Yani mutsuz çocuklar mutsuz yetişkinler oluyor.

Mutsuz çocuklar, mutsuz yetişkinler olur

Peki, oyunda başka masallar da var mı?

Sevinç Erbulak: Oyun her ne kadar Hansel ve Gretel hikâyesinden yola çıksa da yetişkinlerin bildiği pek çok masal kahramanı da oyunda yer alıyor. Yani Orman Lokantası sadece çocuklar için değil, büyüklerin dünyasına da dokunan bir oyun. Meselâ ben de çocukken Kurşun Asker’i çok severdim ve “Peki, Kurşun Asker neden Küçük Prens’le bir yolculuk yapamaz?” diye düşünürdüm. Yekta’nın metni çocuğa, oyuncuya ve anlatıcıya bu şansı tanıyor.

Haberin Devamı

Oyunu kimler hazırladı?

Yazan: Yekta Kopan / Yöneten: Serdar Biliş / Anlatıcı: Sevinç Erbulak / Müzik: Çiğdem Erken / Kareografi: Tuğçe Tuna / Kostüm Yasarım ve Uygulama: Tomris Kuzu, Selin Ölçen / Işık ve Sahne Tasarımı: Cem Yılmazer / Yardımcı Yönetmen: Sevda Baş / Koordinatör: Su Şanad / Video tasarım: Ezgi Kaplan / Oyuncular: Barkın Sarp, Sevda Baş, Su Şanad, Yağmur Başkurt / Müzisyenler: Burak Çöllü, Fulya Renda, Mert Can Bilgin, Orhan Koç, Gözde Metin / Dansçılar: Uğur Can Arıkan, Pınar Akyüz.

Yer: İstanbul-İş Sanat
Tarih: Yarın
Saat: 15.00
Fiyat: 23,50 TL
Tel: (0212) 316 10 83

SAĞLIKLI BESLENMENİN PÜF NOKTALARI

LC Waikiki Aile Buluşmaları’nın yedinci durağı Eskişehir’de Uzman Diyetisyen Zeynep Köse Çapay ve LC Waikiki Kurumsal İletişim ve Reklam Müdürü Sevda Malkoç ile birlikte “Sağlıklı beslenmenin püf noktaları”nı konuştuk. Söyleşi sonrasında herkese 200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi kitabımızı armağan ettik. Söyleşiyi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

HADİ ANNE GİDELİM

Pablo Picasso ve ilham perileri

Bir türlü resim yapamayan Picasso, bir gece evine gelen ilham perileri sayesinde yeniden resim yapmaya başlar. Oyun, sanatçının resim anlayışının dönemlerini görselleştiriyor.

Yer: İstanbul-Kadıköy Tiyatro 34
Tarih: Bugün
Saat: 15.00
Fiyat: 34 TL
Tel: (0216) 350 34 34

Mutsuz çocuklar, mutsuz yetişkinler olur

Yeni yıl çantaları

Bu atölyede çocuklar kendi bez çantalarını tasarlayacaklar. Önce kumaş boyalarıyla desenler çizip sonra da boyayacaklar.

Yer: İstanbul-Akbank Sanat Beyoğlu
Tarih: Bugün
Saat: 13.00
Fiyat: 15 TL
Tel: (0212) 252 35 00

Mutsuz çocuklar, mutsuz yetişkinler olur

Kartondan heykeller

Sanatçı İrem Kopuz’un yönetiminde, 7-12 yaşları arasındaki çocuklar kendi heykellerini tasarlayacaklar.

Yer: İstanbul-Trump Art Gallery
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 15.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0212) 348 78 67

Mutsuz çocuklar, mutsuz yetişkinler olur

Seramik atölyesi

Bu atölyenin hammaddesi toprak! Çocuklar bir yandan seramik sanatının inceliklerini öğrenirken diğer yandan da toprakla oynayarak olumsuz enerjileri atacak.

Yer: İzmir-Doryan Art Atölye
Tarih: Bugün
Saat: 11.30
Fiyat: 60 TL
Tel: (0553) 681 81 63

Mutsuz çocuklar, mutsuz yetişkinler olur

Rapunzel

Dünyaca ünlü Rapunzel masalı, yepyeni bir uyarlamayla sahnede! Masalın sonunda dostluk ve iyilik kazanıyor.

Yer: Ankara-Antares Sanat Merkezi
Tarih: Bugün
Saat: 17.00
Fiyat: 20 TL
Tel: (0312) 322 13 16

Mutsuz çocuklar, mutsuz yetişkinler olur

HAFTANIN KİTABI

‘Bir Şans Ver’ çocuklar için muhteşem bir kitap! Ona söylemek isteyip de söyleyemediğiniz her şeyi bir çırpıda anlatıyor. Mutlaka okuyun…

Yayınevi: Paraşüt Kitap
Yazar: Alp Gökalp
Çizer: Aleksandra Fabia
Tür: Öykü
Sayfa: 32 sayfa
Fiyat: 25 TL

Mutsuz çocuklar, mutsuz yetişkinler olur

Yazarın Tüm Yazıları