Hayallerinde başka bir park var

Bernard van Leer Vakfı’nın İstanbul95 projesi kapsamında yürütülen araştırmaya göre, Türkiye’de çocukların hayalindeki park ile belediyelerin sunduğu hizmet arasında dağlar kadar fark var. 0-3 yaş grubundakiler içinse aslında park yok! Peki, bir çocuk parkı aslında nasıl olmalı? İstanbul95 Programı Çocuk Parkları Projesi Direktörü Selva Gürdoğan ile konuştuk.

Haberin Devamı

Hayallerinde başka bir park var
İ
stanbul95 nedir?

Belediyelerin 0-3 yaş çocuklarıyla da uyumlu park ve yeşil alan tasarımını araştıran bir proje. Erken çocukluktaki gelişimin önemine dikkat çekiyor. Çeşitli üniversiteler, belediyeler ve araştırma kurumları projeye destek veriyor. Bu yıl Beyoğlu, Sarıyer ve Sultanbeyli Belediyeleri projede yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) destek verdi. Çalışmanın amacı çocukların ve ailelerin tasarım üzerinde birlikte düşünmelerini sağlayarak, klasik oyun parkı formatlarının dışında, nitelikli ve ‘çocuk dostu’ oyun parklarının tasarlanması için öneriler sunmak.

Türkiye’deki parkların durumu nasıl peki?

Haberin Devamı

Türkiye’de özgün oyun alanları pek yok. Çoğunlukla benzer ekipmanların kullanıldığı, birbirine çok benzeyen oyun parklarımız var. İşin önemli tarafı şu ki, maalesef 0-3 yaş arası çocuklar için park yok! Oysaki ‘erken çocukluk dönemi’ olarak adlandırılan 0-3 yaş arası dönemde çocukları dışarı çıkarmak onların hem motor gelişimleri için hem de başka çocukları gözlemleyerek öğrenebilmeleri için çok önemli. Çünkü insan beyninin %85’i bu ilk üç sene içerisinde bebeğin çevresiyle etkileşimi sayesinde gelişiyor. Ülkemizdeki parklar ise genellikle 3 yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanıyor.

Araştırmanıza çocuklar da hayallerindeki parkları çizerek katıldı. Nasıl peki bu parklar?

Maalesef şu an kullanımda olan parklar gibi değil. Kimi çocuk yağmur yağdığı zaman ıslak olduğu için kaydıraktan kayamadığı için üzerine çatı çizdi, kimi ise tahta arabalar çizip deneyimlemek istediğini belirtti.

 Bir parkın çocuklar için uyumlu olması için neler gerekiyor peki?

En önemlisi hayal güçlerini ve başarma isteklerini tetiklemesi. Çocuklar bir oyunu tekrar tekrar denemek ve her seferinde aşması gereken yeni bir zorluk keşfetmek istiyor. 3 yaş altı çocukların ise kendi başlarına parka gitme şansları yok. Dolayısıyla çocuğu parka götürecek yetişkinin beklentilerinin de karşılanması gerekiyor. Yol, trafik gürültüsü, yeşil alan, tehlikeden arındırılmış, gölgelendirilmiş, yaşlara göre sınıflandırılmış yerler gerekiyor.

Haberin Devamı

Araştırma sonuçları bize ne söylüyor?

Anne-babalar güvenli park deneyimi istiyor; doğa ile ilişkili, hijyenik, sağlam, güvenli oyuncakların olduğu, oyun oynamaya ilham veren parklar istiyor. Araştırmaya katılan 4-8 yaşları arasındaki çocuklar ise parklarda su havuzu, tırmanma duvarı, boyama alanları, kum havuzu, çiçek dikebilecekleri alanlar istiyorlar.

ÇOCUKLARLA DÜNYA KUPASI'NI İZLEDİK

Rusya’nın Moskova şehrinde gerçekleşen ve 211 ülke veya bölgeden çocuğun katıldığı ‘Dostluk için futbol’ organizasyonu sona erdi. Çocukların dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin bir araya geldiği organizasyonda Türkiye’yi çocuk futbolcu Semih Kılıçsoy ve çocuk gazeteci Eda Çelik başarıyla temsil etti. Organizasyonun sonunda tüm çocuklarla birlikte Dünya Kupası açılış karşılaşmasını izledik. Gelecek yıl bu organizasyonda Türkiye’yi temsil etmek isteyen çocuklar www.footballforfriendship.com adresini inceleyebilir.

Haberin Devamı

Hayallerinde başka bir park var

DİSLEKSİ BİR YETENEK MİDİR?

'Gölgedeki Yıldızlar' kitabının yazarı Dr. Bahar Eriş, disleksi konusuna çok farklı açılardan yaklaşıyor. Üstelik çok da ilginç bir bilgi veriyor ve "İngiliz istihbarat Ajansı dislektik bireyler arıyor" diyor. Çocuklarla Bir Ömür programımızın yeni yayınında Eriş'i ağırladık.

Haberin Devamı

HADİ ANNE GİDELİM

Çocuk panayırı

Bayram çocukları bu panayırda oyun oynayacak, çeşitli atölyelere katılacak, dans edecek ve doyasıya şarkı söyleyecek.

Yer: Antalya-Özdilekpark
Tarih: Bugün
Saat: 19.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0242) 334 33 99

Hayallerinde başka bir park var

Ahşap kupa atölyesi

Çocuklar kendi elleriyle babalarına ahşaptan kupa tasarlayacak ve üzerine istediği deseni çizip istediği mesajı yazacak.

Yer: İstanbul-Trump Towers
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 14.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0212) 348 78 40

Hayallerinde başka bir park var

HAFTANIN KİTABI

Gülçin Alpöge’nin dünyaca ünlü dâhi piyanist İdil Biret’in çocukluk ve gençlik yıllarını çocuklar için anlattığı ‘İdil Biret: Dans Eden Parmaklar’ kitabı, sekiz yaş ve üzeri çocuklar için.

Haberin Devamı

Yayınevi: Can Çocuk
Yazar: Gülçin Alpöge
Tür: Biyografi
Sayfa: 88
Fiyatı: 10.50 TL

Hayallerinde başka bir park var

 

Yazarın Tüm Yazıları