GeliÅŸimi için kahvaltı çok önemli

Okul dönemi baÅŸladı. Bazı okullar açıldı, bazılarıysa Pazartesi günü açılacak. Peki, ama çocuklar okula giderken nasıl bir kahvaltı yapmalı, baÅŸarıyı arttıran besinler neler? Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Zeynep Köse Çapay ile konuÅŸtuk.Â

Haberin Devamı

Çocuklar okula giderken nasıl bir kahvaltı yapmalı?

Yapılan araştırmalar, okula gitmeden önce kahvaltısını yapan çocukların başarı oranının arttığını gösteriyor. Çünkü kahvaltı, odaklanmayı ve öğrenme gücünü arttırıyor. Bunun için okula gitmeden önce protein içeriği yüksek, doyurucu bir kahvaltı yapmalılar. Örneğin; tam tahıllı ekmek, yumurta, peynir, domates-salatalık gibi sebzeler, bir adet taze meyve ve bir bardak sütle hazırlanmış kahvaltı doyurucu ve yararlı olacaktır.

Saat kaçta uyanmalılar peki? Bazı çocuklar uyanır uyanmaz kahvaltı yapmak istemiyor…

Bu yetişkinler için bile zor olabiliyor bazen. Bu nedenle uyanma saatinden ziyade uyuma saati daha önemli hale geliyor. Özellikle 3-11 yaş grubu çocukların günde en az 10 saat uykuya ihtiyacı var. Dolayısıyla erken yatmak ve uyku saatini ayarlamak çok önemli! Uykusunu alamayan çocuk haliyle kahvaltı yapmak istemiyor ve huysuzlanıyor. En sağlıklı ve verimli olan süre uyandıktan 15 -20 dakika sonra kahvaltı masasına oturmaktır. 

Haberin Devamı

Gelişimi için kahvaltı çok önemli

Peki, beslenme çantasından eksik edilmemesi gereken besinler neler?

Çocuklar okulda fazla enerjikler. Bu nedenle aralarda sağlıklı atıştırma yapmaları önemli. Taze meyve, ceviz, badem, fındık, ev yapımı pestil, cevizli sucuk gibi besleyici gıdalar tercih edilebilir. Günümüzde anneler pratik olduğunu düşündükleri için yemek yemeyen çocuklarının yanına kek, bisküvi gibi paketli gıdalar verip, onları bir kutu hazır meyve suyuyla okula gönderiyorlar. Oysaki bunlar çocuğun sağlığı için yararlı değil. 

Hangi besinler zekâ gelişimini olumlu etkiler?

Yumurta, süt, tahıllı ekmek ve peynir gibi gıdaların yanında süt, yoğurt veya kefir gibi kalsiyum içeriği yüksek gıdalar tüketilmeli. Bu içecekler kemik gelişimine ve boy uzamasına destektir. Bunun yanında ıspanak, karalahana, asma yaprağı, dereotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler de çocuk gelişimini destekler. Ayrıca kırmızı et, kaju, ceviz, bakliyatlar, kabak çekirdeği gibi gıdalar çinko içeriklidir ve kontrasyonu yükseltir, boy uzamasını destekler. Yeterli Omega 3 tüketiminin çocuklarda öğrenme gücünü etkilediği birçok araştırmada kanıtlanmıştır. Düzenli olarak balık, ceviz, semizotu, taze fasulye ve keten tohumu gibi Omega 3 kaynakları mutlaka çocuğun menüsüne eklenmeli. Eğer çocuk balık yemiyorsa her gün mutlaka 3 veya 4 adet ceviz tüketmesi sağlanmalı.

Haberin Devamı

Gelişimi için kahvaltı çok önemli

Okul başarısını olumsuz etkileyen besinler de var…

Çocuklar şekerden mutlaka uzak durmalı! Aşırı miktarda şeker ve şekerli gıda tüketimi çocuklarda konsantrasyon bozukluğu, kontrol edilemeyen enerji veya ani enerji düşüklüğü ile uyku hali gibi normal olmayan durumlar yaratabilir, iştahlarını kapatır. Bu nedenle şekerli ve ambalajlı gıdalardan mümkün olduğunca kaçınmalılar.

ÇOCUĞA KAHVALTI ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK İÇİN 5 ÖNERİ

• Kahvaltıyı ailece yapın. Böylece çocuk da sizinle birlikte yiyecektir.
• Eğlenceli hale getirin. Güzel hikâyeler ve eğlenceli cümleler çocuğu teşvik eder.
• Çeşitlendirin. Her gün aynı yiyeceklerden uzak durun.
• Hafta sonları kahvaltıyı birlikte hazırlayın. Böylece kahvaltı yapma isteği artacaktır.
• Kahvaltı şiddetle reddeden çocuğu zorlamayın. Okula giderken yanına mutlaka besleyici bir kahvaltı öğünü verin. 

Haberin Devamı

DÄ°SLEKSÄ° NEDÄ°R?

Çocuğunuz disleksi sorunu yaşıyorsa korkmayın. Bu, onun gelişemeyeceği anlamına gelmez. Sebeplerini Dr. Bahar Eriş açıklıyor…

Haberin Devamı

HADÄ° ANNE GÄ°DELÄ°M

Origami yapıyoruz

Japonların geleneksel kâğıt katlama sanatı origami çok eğlenceli bir atölyeyle İstanbul Oyuncak Müzesi’nde. Bu atölyede kurbağadan çiçeklere, ördeklerden ağaçlara kadar her şey olacak.

Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Bugün
Saat: 11.00
Fiyat: 40 TL
Tel: (0216) 359 45 50

Gelişimi için kahvaltı çok önemli

Sevimli meslekler atölyesi

Bu atölyede çocuklar birbirinden ilginç meslekleri eğlenerek deneyimleyecek. Atölye 4 yaşın üstündeki çocuklar için.

Yer: Ä°stanbul-Zorlu Center
Tarih: Yarın
Saat: 15.00
Fiyat: Ãœcretsiz
Tel: (0212) 444 94 96

Gelişimi için kahvaltı çok önemli

Berber balığı masalı

Bu atölyede çocuklar masal dinleyerek eğlenecek. ‘Berber balığı masalı’ üç ayrı oturumla Eskişehirli çocukları bekliyor.

Haberin Devamı

Yer: EskiÅŸehir-Masal Åžatosu
Tarih: Bugün
Saat: 14.00/15.30/16.30
Fiyat: Ãœcretsiz
Tel: (0222) 300 00 15

Gelişimi için kahvaltı çok önemli

Pijamaskeliler

4-12 yaş grubundaki çocuklar için düzenlenen etkinlikte çizgi film gösterimi, boyama ve oyun atölyeleri ile kahramanlarla fotoğraf çekimi yapılacak.

Yer: Kocaeli-41 Burda AVM
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 12.00/19.00
Fiyat: Ãœcretsiz
Tel: (0262) 335 55 50

Gelişimi için kahvaltı çok önemli

Kidzmondo'da okula dönüş

Çocukların şehri Kidzmondo'da çocuklar sadece meslekleri deneyimlemekle kalmayacak, resim atölyesinden hayvanlar için kulübe yapımına kadar pek çok etkinliğe sahne olacak.

Yer: Ä°stanbul-Trump Towers
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 10.00
Fiyat: 72 TL
Tel: (0212) 348 10 10

Gelişimi için kahvaltı çok önemli

Yazarın Tüm Yazıları